Razmerje porabe: peleti - kurilno olje

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Zanima me samo razmerje med porabo pelet in kurilnega olja.
Torej, za 1000 litrov kurilnega olja se porabi koliko pelet. 2 toni? Ali več?
Prosim za odgovor nekoga, ki to dejansko uporablja. Poznam vsaj 5 primerov, ki so to montirali letos, zato objektivnega odgovora še nisem dobil, oziroma bi nanj moral počakat vsaj še 1 sezono.
In še to: gre za predelavo klasične peči trda goriva - olje na pelete in ne namenske peči za pelete. Če to kaj vpliva pri porabi.

Obstaja namreč možnost poceni predelave, pa me zanimajo predlogi, predno se "samonategnem", .. če bi slučajno se.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
1000l kurilca pri izkoristku x% da toliko energije na liter.

toliko energije na liter kurilca oz toliko skupne ergije pri y% izkoristka pletov dajo peleti.

za točen odgovor manjkata podatka o izkoristku peči.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Torej je pomembno, katera peč je, to je jasno.

Ampak generalno, a sta to 2 toni, so to 3 tone? Več razlike pa zagotovo ni. Ker, če je že sedaj peč KOMBINIRANA, potem zagotovo nima tolikšnega izkoristka, kot recimo NAMENSKA peč za olje ...

Naj mi odgovori nekdo, ki je naprimer na sezono porabil 2000 lit kurilca, potem prešel na palete in porabil ... koliko? 4 tone, 5 ton? Z ISTO, predelano pečjo, seveda.

Hvala.

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
izkoristek je lahko 50, lahko 90%.
v obeh primerih.

zdej pa glej odstopanja.
peč prva je kombinirana ampak je na olje imela 80. na pelete bo mela pa 50

kaj pa konta?

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Hvala za tvoj odgovor, ki je sicer natančen (še preveč, teoretično), ampak še vedno me zanima odgovor v zadnjem stavku prejšnjega posta.
Next.

sad

Guru
24. avg 2007
21.043
9.684
113
S takšnim odgovorom si ne boš nič pomagal, kot ti je že Softi povedal. Ker razlika med posameznimi možnostmi je lahko tudi 100%.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Več kot očitno sem razumel Softija, me pa zanimajo zgolj podatki iz vsakdanjega življenja, kolikšno je bilo dejansko odstopanje med "obljubljenim" in realnim. Je pa cena za 1000 lit olja 1000 EUR, za 4 tone pelet pa 800 EUR ... torej je to (4 tone) točno 100 % več, od predvidevanih 2 ton iz 1.posta ("prerokovane" porabe) ...

Sem brskal tudi po drugih forumih in našel tudi kaj zanimivega:

suze- mi-liju napisal/-a:
burgy26 napisal/-a:
Suzica, jaz bi takoj probal, pa vprašanje, če se ne bi polž zabil zaradi prahu...avstrijski so pa zato boljši, ker se smeti, zraven pa ostalih odpadkov (lubje, zemlja itd...) ne meša oz. stiska, pri nas pa vse poturijo, samo da se proda...sorry, ampak za 15 kg zemlje ali pa lesnega prahu ne dam 3 €, Pa četudi je zemlja za grob

Ejga miki moj-pa probaj---pa tudi nobene zemlje za na britof ne bo vmes (oblanci ter žaganje)
Če se ne upaš -------pa pridem jaz k tebi to naredit--zastonj-še pir prinesem----sam da vas bom nekaj naučil nekaj pametnega.

Sploh ne vem, sem po enem letu po moje na forumu, ampak tale Suzica mi pa v spominu ostaja, kot, da bi ga včeraj videl

SUZICA

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Hvala, prjatu
cheer.gif

Sem izračunal in pride x 2 za pelete. No, če bo izkoristek precej manjši, bo količnik še vedno x 3, kar je še vedno ceneje. Da bi bil pa izkoristek še slabši, pa ne verjamem, glede na to, da peč že sedaj ni točno namenska, temveč kombinirana.

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Sodelavec montiral pred 2 leti (do sedaj uporabljal že 2 sezoni) in pravi da tako čez palec 1:2 (2000l: 4000kg), ima pa namensko peč samo za pelete. Aja pa še nekaj se je s koruzo igral v razmerju 1:1 (peleti:koruza), pa pravi da je šlo, razen bolj pogosto je moral peč čistiti.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Zakaj tam pri elektriki pri koristni energiji kaze da je le ta slabsa od bukovih polen za x1 ali vec? Al je treba tukaj upostevati se COP toplotne crpalke?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.265
1.894
113
če jaz prav gledam tabelico je pri elektriki upoštevanod a se ogrevaš direktno z njo...torej preko el. grelnikov (in TČ kot take sloh niso zajete zraven). Pri zrak/voda bi moral ta znesek delitei s cca. 2.5 (realni COP preko cele sezone)...torej dobrih 5 centov za 1 kWh toplote.

sandichamp

Fizikalc
10. avg 2007
479
29
28
Sam sem imel prej 42 let staro kombinirano peč in sem porabil 2500 l kurilca. Sedaj imam Guntamatic Biostar W 11Kw in sem porabil 4t peletov. Tako da pri meni je prihranek kar velik.

LP Sandi

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.265
1.894
113
več ali manj se vsem giblje v tem območju - na letni ravni. Zdaj če imaš kaj boljšega pa plus zate. Kdor računa s 3 zna bit en malčk razočaran (govorim za zrak/voda).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.265
1.894
113
Imaš teste, imaš internetne strani, kjer uporabniki vpisujejo svojo porabo (pa imajo hkrati montiran še kalorimeter...brez njega žal ne gre).

In takole čez palec računaš z 2,5 COP-a, da si na varni strani. Zdaj če je efekta za 10 % več (torej 2.8) pa toliko bolje.

http://varcevanje-energije.si/...rak-/-voda.html

Je nemška stran, kjer uporabniki (vseh izvedenk) vpisujejo noter svojo porabo, kjer se da dokaj realno pogledat kam pes taco moli....samo je trenutno ne najdem (prilepim ko pridem do nje).

Seveda pa COp precej zavisi od samega objekta - na katerega pa s TČ ne moreš vplivat.