Različno okoli navihanih kul. vprašanj/predlogov

urosw

Pripravnik
6. avg 2012
33
0
6
Maribor
Da ne bom svinjal vseh tem z svojimi pikolovskimi in "nea bluzi" tipi vprašanj, sem se odločil da kar odprem eno takšno navihano in simpatično temo, kjer se lahko postavljajo čudna vprašanja okoli kombiniranja živil, tipov mesnin, pijač itd itd.

Že kar na začetku imam en dober link in upam da vam bo razširil obzorja in da boste prav tako navdušeni kot jaz, da bo sedaj uživanje čaja še veliko večji užitek ob le-vam najljubši jedi.

Ekola družba, da ne bo dvoma o tem, da se DA tudi čaje čisto LEPO piti zraven pregrešno dragih in okusnih mesnin! Sem vedel da mora nekako iti, saj je kultura pitja čaja vse preveč ZNANOST za sebe, da se določeni okusi ne podaju k določenim hranilom; meso/narezki/sladice.
PERFEKTNO!
Upam da bo tudi vam kaj pomagal spodnji link in vam razširil obzorja

https://www.shantitea.ca/stblog/article/st/777/tea-and-food-pairings-what-tea-goes-with-what-foods
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ne vem zakaj se tako trudiš “širit obzorja“.....če tebi sede ali pa to delaš, ker pač nekaj moraš OK. Drugač pa kakor komu paše tako naj pa kombinira. Če je kolikor toliko normalen ne bo užival zadev, ki mu skup ne pašejo.

Prognoza pa je, da bo glavni odgovor rdeče vino ali vsaj vino....pa ne katerokoli. Predpis.
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Meni pa je tema všeč. 1000 ljudi, 1000 različnih okusov...in zakaj ne bi kdo napisal kaj malo nenavadnega, kar ga navdušuje pri kulinariki.

Meni je recimo zanimivo to, da naj bi bilo PRAVILNO pitje zraven hrane, PITJE TOPLIH PIJAČ!
Ne gre tu samo za čaj...lahko je topla voda
smile-1.gif
BREZ ŠALE!

Laično razloženo zakaj: ker če pijemo hladno pijačo, mora želodec le to naprej segreti...zato je v tem času prebavljanje vnešene hrane upočasnjeno! Če pijemo toplo pijačo, se hrana prebavi prej
cool-1.gif
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Meni je recimo zanimivo to, da naj bi bilo PRAVILNO pitje zraven hrane, PITJE TOPLIH PIJAČ!
Se pravi, da poleg golaža pijemo kuhano vino, k šniclu pa paše čaj z rumom? (hec)

Drugače pa bi tvoja teorija lahko držala vodo, mi je kar logično vse skupaj.
zmaga.gif
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Meni je recimo zanimivo to, da naj bi bilo PRAVILNO pitje zraven hrane, PITJE TOPLIH PIJAČ!
Se pravi, da poleg golaža pijemo kuhano vino, k šniclu pa paše čaj z rumom? (hec)

Drugače pa bi tvoja teorija lahko držala vodo, mi je kar logično vse skupaj.
zmaga.gif

To, da se pije vroča voda k hrani, sem prvič videla, ko sem bila na Kitajskem. Prvo sem seveda čudno gledala, potem sem se pa malo pozanimala o tem.
Imaš v Lj tudi vegetariansko-vegansko restavracijo, kjer imajo v lokalu skozi segreto vodo in si jo lahko sam točiš k obroku.
 

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
ta je malo bosa
če bi mogoče nekdo spil 3 litre ledene vode... ampak pivo zdraven kosila se segreje še preden pride do želodca pa tudi če bi za kakšno stopinjo ohladilo želodec bi prebavni encimi zaradi tiste stopinje še vedno delovali brezhibno
pitje tople pijače ob jedi je seveda samo vprašanje kulturnih navad
 

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik binebane pravi:
ta je malo bosa
če bi mogoče nekdo spil 3 litre ledene vode... ampak pivo zdraven kosila se segreje še preden pride do želodca pa tudi če bi za kakšno stopinjo ohladilo želodec bi prebavni encimi zaradi tiste stopinje še vedno delovali brezhibno
pitje tople pijače ob jedi je seveda samo vprašanje kulturnih navad

Nekaj bo že na tem...
http://www.norma.si/nasveti/pijmo-toplo-vodo
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Hladna voda našega telesa ne hidrira tako dobro kot voda s sobno temperaturo. Raziskave kažejo, da hladna voda povzroči krčenje krvnih žil, ki obdajajo želodec, kar pa povzroči počasnejšo absorbcijo.
Že takoj na začetku
wink-1.gif

Želodec nima veze z absorbcijo vode. Vsa absorbcija česarkoli se dogaja le v črevesju.

Citat:
Težava pa je, da ko hladna voda steče skozi naše telo, strjuje maščobe, ki smo jih že ali pa jih še bomo zaužili. To pa povzroči, da telo težje prebavi in razškropi nezaželene maščobe iz našega telesa. Hladna voda torej strdi olja, ki smo jih zaužili in upočasni prebavo. Ko enkrat ta usedlina reagira s kislino, se razdre in hitreje vpije v črevesje kot trda hrana. To pa se bo nabiralo v našem črevesju. Kmalu se usedlina ponovno spremeni v maščobo, kar pa lahko vodi do nastanka raka. Zato je bolje, če vsaj po obroku uživaš toplo ali vročo vodo, ki bo te maščobe zlahka spravila iz telesa.
Kakšno bluzenje brez repa in glave je pa tole?
confused-1.gif


Ampak prihaja še večji hec
hysterical-1.gif

Citat:
Torej če samo zamenjamo hladno vodo za toplo (ali topel čaj, kavo…), bomo maščobam v telesu omogočili, da ostanejo tekoče in s tem olajšali prebavni sistem, ki bo lažje izločil te tekoče maščobe (s tem pa se bomo zavarovali pred zamašitvijo žil).
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Kakor ti paše.
Sicer pa imaš celo v tej polomiji od članka deljena mnenja.
 

binebane

Fizikalc
30. avg 2012
1.229
0
36
Citat:
Uporabnik pumaX pravi:
Nekaj bo že na tem...
http://www.norma.si/nasveti/pijmo-toplo-vodo
če bi ta članek hotel biti verodostojen bi navedel tudi vire do "raziskav"
pa "raziskave" omenjajo ene to ene drugo - to pravi tudi članek

v drugem delu tistem da dobiš raka če piješ mrzlo vodo ni niti omembe raziskav
so to oni ugotovili intuitivno?

in kakšne so te usedline ki se tvorijo in ki jih telo absorbira in ki tvorijo raka?
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
OK......če pustimo raka zaradi mrzle vode ob strani, kaj pa menite o tem, da naj bi se dejansko pilo po zaužitju hrane??? Meni ne gre skupaj, da nebi skupaj užival dobrih kombinacij.......pivo OB roštilju, vino OB pršutu, coca cola OB McDonaldsu(pač sede....), ja zeleni, jasminov ali beli vroč čaj ob azijski hrani in pa nekaj žganega in kava po tem res naknadno......čeprav tud to sem že prakticiral ob hrani.
 
Nazadnje urejeno:

urosw

Pripravnik
6. avg 2012
33
0
6
Maribor
Ekola, pa le ni bila NAPAČNA odločitev o novi TEMI :p
Iskre ino mnenja se že krešejo xD!!

Keep it going people. I like to know a little bit more about this topic
wink-1.gif
 

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Se strinjam, da se lahko vsaka pijača dobro kombinira s hrano. Ampak za moje pojme je čaj dovolj kompleksen in ob uživanju z drugimi jedmi izgubi svoj pravi čar, tako da ga je še vseeno večji užitek piti samega zase. :)
 

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ne vem no, meni čaj nekak ne gre s hrano, mogoče samo zato, ker nisem tega vajen. Kibibi, se strinjam, čaj je sam sebi dovolj.
Sem pa vedno za nove kombinacije. Fascinirala me je una tavelika kuharca na 24 Kitchen. Prvič sem jo videl, ko je celo uro masirala grenivko. Kakšne vse kombinacije in kam vse je dajala ubogi grejpfrut. Ko sem si probal predstavljati, je imelo vse skupaj smisel, samo mi (vsaj jaz) takih kombinacij nismo vajeni.
 

urosw

Pripravnik
6. avg 2012
33
0
6
Maribor
Torej ker imam jutri praznični jedilnik ( ja gospodu PREŠERNU pa se bomo te nah le poklonili
wink-1.gif
in bom ponovno užival v eni izmed vrhunskih LECLERCovih paštet, me sedaj še enkrat zanima ena zadeva. Sem namreč včeraj v eni knjigi prebral da se pašteta servira z maslom, kar pa se meni zdi super ideja. Razen v primeru, ko bom dobil (le kje, le kje pri nas? Morda pa res le v Franciji ) FOIE GRAS, kjer karkoli več kot popečen kruhec odpade!!!

Torej fina pašteta, katero bom vzel urco prej iz hladilnika, nato pa fino kremasto maslo, malo morske soli (trenutno imam doma le Bretansko kremno maslo brez soli in je tako za kuhanje kot konzumiranje) pašteta na popečenih kosih baguettke?

Priporočate zraven kakšen sir in mesnine kot priloga. To seveda ne na kruhek, ampak kot spremljava da se lepo v roko vzame in zraven gricka.

Je to to kar vam tekne?
Čaj pa mi itak zmaga zraven...samo ne močen in izrazit. En nežen planinski.

Ojej, upam da vam ne nakladam ponovno, ampak ker je od zadnje objave v tej temi že skoraj celo leto sem zbral pogum, potegnil hlače kot OBELIX, do zizik in se pognal v hladno vodo

Au revoir...

STORJENO: Perfektna kombinacia FRA.PAŠTETE IZ SVINJSKIH JETER z OREHI/MANDLJI. Zraven nič drugega kot dosti vložene/sveže zelenjave, ter fajn popečena hrustljava baquetta ( v mojem primeru polnozrnata s posipom).
Pa ne pozabite dodati popra na pašteto. To oplemeniti zadevo do neslutenih višav.
zmaga.gif


Na drugo polovico baguette pa je še prišel en del namaza iz domače skute/rdeče paprike/popra/čebule ter en del namaza iz domače skute/domačega ajvera/3eh strokov česna ter dodatkom malo pinjevca za svežino!

 
Nazadnje urejeno: