Razlaga postavk bilance stanja in poslovnega izida

excalibur

Pripravnik
24. sep 2007
321
0
16
je ni
Torej...rabil bi kak primer v katerem je razložena bilanca stanja nekega podjetja ter izkaz poslovnega izida (letna poročila odpadejo, ker tam se nekako samo ponavljajo). Mene pa bolj zanima, da v primeru, da pred sabo dobim BS in IPI, da vem povedat kaj je dobrega in kaj slabega oz. kaj lahko sklepam o poslovanju podjetja.

Sam sem nekaj iskal ampak nisem našel nič pametnega (nimam sreče al ne znam poiskat?
tongue-1.gif
)

Tnx vsem, zvezdice padajo
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
V kateremkoli ucbeniku za racunovodstvo bos nasel opis obeh stvari, kjer tudi pise kaj je katera postavka. Ne obstaja pa kar splosen set pravil, po katerem bi rekel "aha, tale firma ima XX% obveznosti do virov sredstev v obliki posojil bank, torej mora biti zanic !" ali kaj podobnega, ker je vse odvisno od panoge, velikosti, starosti podjetja, gospodarske situacije, itd. Dve podjetji imata lahko podobne stevilke, pa bo eno (v svoji panogi) poslovala odlicno in izgledala zelo perspektivno, drugp (v drugi panogi) pa bo crkavala na obroke. Novo podjetje bo naprimer imelo precej obveznosti do bank in nekaj let zapored minimalno izgubo, pa to ne pomeni nujno, da je zanic.

Za povrh moras razumeti se, da se bilance "frizira", torej tam lahko vidis dve cisto razlicni stvari, ceprav gre za isto podjetje, odvisno od tega pac kdo in s kaksnim namenom jih sestavlja.

Mladinec

Fizikalc
11. jun 2009
316
26
28
Ptuj
Klik

Poizkusi v knjižnici poiskati to literaturo. Jaz sem se pri tem predmetu naučil dosti koristnega o branju bilanc.
Če ne poznaš osnov računovodstva (npr. kaj so stroški, odhodki, sredstva, obveznosti do virov sredstev ipd.) potem boš pred tem potreboval še kakšno bolj osnovno literaturo.

lp