Razčupavanje el kabla

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
nekakšen pra štirižilni dovod star cca 50 let...ko odstranim zunanji sloj je noter nekašna lepljiva naoljena razpadajoča umetna snov preden pridem do samih izoliranih žic
rolleyes-1.gif

bi kazalo to namočiti v kako poceni topilo, morda bencin
confused-1.gif

kurjenje žal ne pride v poštev
grin1.gif

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
nekakšen pra štirižilni dovod star cca 50 let...ko odstranim zunanji sloj je noter nekašna lepljiva naoljena razpadajoča umetna snov preden pridem do samih izoliranih žic
rolleyes-1.gif

bi kazalo to namočiti v kako poceni topilo, morda bencin
confused-1.gif

kurjenje žal ne pride v poštev
grin1.gif

a ti bi rad do bakra prisel kot surovina ali ...???

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ne vidim problema ce bi namocil v bencin, stopilo bo itak samo izolacijo. Nevem pa tudi sam ali je ta lepljivost posledica razpada zascitnega materiala, al so vcasih uporabljali kaksne druge metode da baker nebi oksidiral ali podobno, ker izolacija ta lepljivost pomojem ni.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
A je zunanji ovoj iz pločevinastega traku, spiralasto ovitega okoli kabla, sam kabel pa debel 4-5 cm?

Ker tisto je res ena pacarija...

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
ne ni tak ampak vem kaj mislis...sem ze razcupaval tak kabel, vodniki pa ALU...razocaranje :/

moi kabel je njotranji razvod 4x morda 4mm2...zunaj svetlo siv

in ja, za surovino ga hom razcupal. ce bo slo

luka51

Guru
16. avg 2007
14.501
5.790
113
to so vsi stari kabli taki. neka voščena al bitumen izolacija al kaj je že blo to. maš v vseh 50 let starih bajtah tako.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
ja nekako tako sranje je
rolleyes-1.gif

nič, kombinezon, rokavice, velik koš za smeti pa akcija
smile-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
To se ti ne splača delat pa če bi bil baker notri ne pa Al. (4mm2 ?) Ni pa nujno, da je aluminij lahko, da je kositran baker. Tam nekje, do 4x50mm2 bi se že dalo zajebavat s to svinjarijo za manj je pa najbolje na kup pa zažgat. Ali pa počakaj na 1.maj
smile-1.gif
.
Ne res ni računice pri takem preseku. Veliko dela, svinjarije, uničil boš kombinezon, rokavice dobil boš pa 20€.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.783
221
63
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
ja nekako tako sranje je
rolleyes-1.gif

nič, kombinezon, rokavice, velik koš za smeti pa akcija
smile-1.gif

na stajerskem so se sredi zime take stvari kurile v peceh na drva. je bilo energije da je sla temperatura na 100 stopinj....

edini pogoj je bil, da je bila pec res razgreta, pa je vse zgorelo, se zunaj ni niti zavohala zazgana plastika ... pa ni bila pec na pirolizo. samo loputa za zrak ni smela biti zaprta ...

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
To se ti ne splača delat pa če bi bil baker notri ne pa Al. (4mm2 ?) Ni pa nujno, da je aluminij lahko, da je kositran baker. Tam nekje, do 4x50mm2 bi se že dalo zajebavat s to svinjarijo za manj je pa najbolje na kup pa zažgat. Ali pa počakaj na 1.maj
smile-1.gif
.
Ne res ni računice pri takem preseku. Veliko dela, svinjarije, uničil boš kombinezon, rokavice dobil boš pa 20€.

Al je v unem ki ga je patriot omenjal, v mojem je bakren vodnik, sem ga že par m razfookal

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Ja najbolj enostavno je da vržeš v peč ne verjamem pa , da se nič ne zavoha, ker to se kadi kot iz stare lokomotive. Ampak, če pravi, da ima presek 4mm2 pa še aluminij res ne vem, če se splača peč pacat. To moraš 50kg kabla skurit, pa ne vem, če dobiš ven 10kg aluminja.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
A je zunanji ovoj iz pločevinastega traku, spiralasto ovitega okoli kabla, sam kabel pa debel 4-5 cm?

Ker tisto je res ena pacarija...

patriot omenja nek drug tip kabla ki sem ga tudi že razčupaval... star dovod do objekta z varovalkami 3x300A..tam notri so 4je Al vodniki konkretnega preseka ampak Al je žal lahek in ga dobiš ven en klinc - v €

jaz pa sprašujem za kabel štirižilni trdi baker, premer kabla je nekje 20 do 25 mm.... baker se pa že splača ven čupat, se ti ne zdi?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Citat:
Al je v unem ki ga je patriot omenjal, v mojem je bakren vodnik, sem ga že par m razfookal
to je že malo bolje
smile-1.gif
Koliko misliš dobit za kg?

aha si skapčil

tona Cu je na Surovini v KR tam 4 - 5 k€, ne vem aktualnih cen

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Na Surovini ti odbijejo cca 23% akontacije za dohodnino, preostale procente, če imaš neko povprečno plačo boš plačal pa še pri obračunu dohodnine. Vse skupaj ti gre pa v davčno osnovo in si lahko še ob ostale socialne transferje.
Upokojencu isto odbijejo 23% vendar njemu po obračunu dohodnine vrnejo, če ima povprečno penzijo večino davka nazaj.