Ravnatelj Merc in njegova pravica

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Učenca 9. razreda ljubljanske osnovne šole Prule sta pred petimi leti in pol na športnem dnevu v bazenu nadlegovala sošolki. Eden je najprej eno, nato še drugo v bazenu večkrat potisnil pod vodo in ju povsem utrudil, da se nista mogli upirati, nato pa sta ju oba, vsako posebej, še spolno napadla. Pozneje sta se na hodniku šole iz žrtev še norčevala. Pet dni po napadih, ko je bila zaključna konferenca že opravljena, je takratni ravnatelj šole Dušan Merc fantoma prepovedal vstop v šolo, da bi s tem zaščitil žrtvi, je takratno dogajanje povzel časopis Dnevnik.

https://www.rtvslo.si/slovenija/nek...nadlegovalcema-prepovedal-vstop-v-solo/473317

Zanimiv precedens...

hermann

Guru
19. mar 2014
9.729
6.624
113
Verjetno vse zanima kdo je šolski inšpektor, ki je to zakuhal. Z imenom priimkom in sliko.

Da ga bo cela država prepoznala in mu pokazala kje mu je mesto. Da ga noben frizer več ne postriže pa da ne dobi piva v bifeju.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.729
6.624
113
Vseeno me zanima kdo je. Saj ga tudi jaz plačujem.

EDIT: aha, Janez Kostanjevec je možakar.

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
A nima ravnatelj temeljne pravice, da sam odloči in od določenega učenca zahteva, da zapusti prostore? Sem tudi sam nekdaj nekoč hodil v šolo, pa je ravnatelj za kak dan komot koga poslal domov.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.084
16.247
113
Živimo v sistemu, ki varuje psihopate
https://www.onaplus.si/zivimo-v-sistemu-ki-spodbuja-psihopate2

Mnenje inšpektorja:
Nesprejemljivo je, da se ravnatelj, ki je po zakonu prvi pristojen za varovanje pravic vseh otrok, tudi tistih, ki so osumljeni storitve kaznivega dejanja, odloči za takšno samovoljno ravnanje, ki nima nikakršne pravne osnove.

Mnenje ravnatelja:
Toda kot je Merc povedal za 24ur.com, ni mogoče vedno delovati znotraj pravilnikov: "Ravnateljeva dolžnost je, da ščiti učence in učitelje. To mora narediti. Ko pride do takšne situacije, je odgovornost v tem, da nastopaš v deontološkem smislu. To pomeni, da narediš, kar je prav, in ne tistega, kar si nekdo misli, da je prav in kar piše v zakonu. To preprosto moraš narediti, ker si odgovoren in ker razumeš situacijo. Če pa nekdo misli, da se da živeti in bivati samo znotraj pravilnikov, potem je izgubljen." Žrtvi je želel le zaščititi pred storilci: "Druga možnost je, da bi odstranil žrtvi in da bi na zaključni izlet in v šolo šla storilca. A to je sprevrženo. Sem pedagoški vodja, ravnatelj nisem zato, da nič ne počnem in da je šolski ukrep predviden za šolska dejanja, to dejanje pa presega meje osnovne šole, ki zaradi teže takšnega dejanja ne more predvideti ustreznih ukrepov ."

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.658
3.940
113
Ljubljana
hmpg.net
Težava naše države je, da vsi vidijo pravice, nihče pa ne razmisli, da morda pravice nekoga direktno posegajo v pravico drugega.
V šoli, kjer je bil hvala bogu ravnatelj Merc, so zadevo uredili tako, da je šibkejša stran ohranila svoje pravice, močnejša pa je zato malo "trpela". Če bi pravniki ne bili črkobralci, zafrustrirane feministke ali pa ubermencshi, potem bi morda zadevo uredili hitro in v korist prihodnjim generacijam.
Tako pa zna trajati neskončno dolgo in se vleči do ESČP, da nam bodo tam povedali, kako je potrebno soditi. Upam da bo Merc dobil potrditev, da je kljub črkobralski kršitvi predpisov, naredil edino pravilno (morda bi moral samo še poklicati policijo in odstraniti fanta iz šole v policijskem spremstvu, zgolj v poduk ostali).

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
mene pa zanima kdo so starsi teh dveh mulcov, da imajo tok mocne veze, da je prislo tok dalec.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Mene pa zanima, kakšen je bil to spolni napad. Ščipanje v rit ali kaj hujšega. Kolikor razmem, so se najprej tunkali, nato je bil ta napad, nato pa prepoved obiska "učnega procesa" za zadnje 3 dni šolskega leta.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
mene pa zanima kdo so starsi teh dveh mulcov, da imajo tok mocne veze, da je prislo tok dalec.
Ena se je očitno pofočkala.
Mene pa zanima, kakšen je bil to spolni napad. Ščipanje v rit ali kaj hujšega. Kolikor razmem, so se najprej tunkali, nato je bil ta napad, nato pa prepoved obiska "učnega procesa" za zadnje 3 dni šolskega leta.
Ti jaz povem kako to zgleda, ker smo v tistih "davnih svinčenih časih" punce "šlatali" in je trajalo tako dolgo dokler ni en fotr - "JLA lice" - popizdil ker mu je hči hodila čisto plava domov. Je bilo zelo vzgojno dobit vsak tistih par "vzgojnih" ko smo prišli domov s skupnega izrednega roditeljskega sestanka - kjer smo vsi fantje vstali ko so vprašali kdo je bil (dejansko nas je bilo vsaj 12 od 15 - tako po spominu).

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
tud ce so jih za rit slatal, so jih ocitno prevec da so doma pojambrale. in tiste 3 dni sole noben ne pogresa... starsi se bolj sikirajo, ker je fantom ravnatelj ranili njihov ponos.

kazen je cist primerna glede na njihovo pretiravanje.

skratka, mislim da ne bojo vec neokusno slatal punc, solo bojo pa se vedno spackal... tko da nic skode ni bilo storjene.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Ena se je očitno pofočkala.

Ti jaz povem kako to zgleda, ker smo v tistih "davnih svinčenih časih" punce "šlatali" in je trajalo tako dolgo dokler ni en fotr - "JLA lice" - popizdil ker mu je hči hodila čisto plava domov. Je bilo zelo vzgojno dobit vsak tistih par "vzgojnih" ko smo prišli domov s skupnega izrednega roditeljskega sestanka - kjer smo vsi fantje vstali ko so vprašali kdo je bil (dejansko nas je bilo vsaj 12 od 15 - tako po spominu).
Pa kaj ste vsi isto šlatali????:eek:Drugače pa me res zanima kategorija spolnega napada....in po naravi sem tudi malo skeptična do ljudi, ki se radi pojavljajo v medijih.

I

Izbrisan uporabnik #488

Zanimivo, šlatanje sošolok, kakšna je pa kazen ko butneš sodelavko in si ravnatelj pa smo tudi videli :evil:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
A nima ravnatelj temeljne pravice, da sam odloči in od določenega učenca zahteva, da zapusti prostore? Sem tudi sam nekdaj nekoč hodil v šolo, pa je ravnatelj za kak dan komot koga poslal domov.

nočem bit prepameten, ampak mislim, da ste vsi spregledali dejstvo, ki ga naša država in aparat vrtita do onemoglosti. osumljen, obtožen, obsojen, pravnomočno obsojen.

punci sta pojamrali, ravnatelj je reagiral. sta fanta, fantje obtoženi ali osumljeni..in potem po stopničkah naprej. mogoče sta se punci pohecali, fanta pa bila.. kaznovana, zaznamovana. pustimo ob strani, da mogoče 3 leta pozneje pravnomočno obsojena in celo priznala.

ta hec, to igranje je del našega sistema. greš na csd, poveš nekaj, bodo raziskali, čez 6 do 9 mesecev..leto..pride dopis, da niso opazili nič, sicer so se najavili..ampak ni nič. ali pa so potrdili, ampak to je zgodovina..dejmo gledat naprej. in tako dalje.
torej ko se zgodi ni nikogar, ko se reagira se 100% narobe, potem se pa meša drek po potrebi.