Ravnanje z odpadki v zdravstvu

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Moderatorje prosim, če lahko sporočilo pustijo tukaj, ker me zanimajo odgovori ljudi, ki delajo v zdravstvu.

Ker vem, da je na forumu par ljudi, ki tako ali drugače delajo v zdravstvu, imam za vas eno vprašanje: kako pri vas ravnate s kužnimi odpadki (18 01 03 in 18 01 04)? Jih na koncu delovnega dne pospravijo zdravniki/sestre ali je to dolžnost čistilke?

Hvala za odgovore & lp

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Hvala za odgovor
smile-1.gif

Kontejner za 03 imate v ordinaciji ali kako? Pa ne mislim samo za igle, tudi ostalo.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Hvala za odgovor
smile-1.gif

Kontejner za 03 imate v ordinaciji ali kako? Pa ne mislim samo za igle, tudi ostalo.

v ambulanti imam 2 x 03 ja. Not se meče vse kužne ostre inštrumente od igel, do skalpelov in šivalnih igel. Ko je polno nesemo dol.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ja no to sem pozabil dopisat, vsak večer sprazni 04 čistilka. Sedaj imam 2 x 04, ker mi je dopizdilo, da vedno sestri predajam kužno iglo, tako da jo odstranim sam in preskočim možen vbod po nepotrebnem.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Hvala za te informacije.

Se pravi z 03 v celoti ravna zdravstveno osebje? Ali krvavi tamponi (pri zobozdravnikih), gaze, povoji ipd sodijo med 03 ali 04?

Pri nas se vsak dan prazni 03 in 04 z izjemo malega kontejnerja z 03, ki ga odnesemo, ko ga sestre nastavijo (žal pogosto popolnoma nabit, očitno je napis "do not fill above this line" samo predlog). V 03 se običajno znajdejo epruvete s krvjo za preiskave, krvave gaze (te stavijo tudi v 04 - kakor kdo) in podobno.

Vse to namreč sprašujem zato, ker sem ugotovil, da se nekateri držijo "paragrafov" le, ko njim to ustreza. Ker je v preteklosti že prišlo do vbodov s kužnimi iglami (bodisi prepoln kontejner ali igla odvržena v vrečko za 03), bi rad zdaj malce uredil zadeve oziroma da lahko komu vsaj konkretno povem, kako morajo zadeve biti urejene. Če ima kdo kakšen link do predpisov v vezi s temi zadevami, se priporočam. V zakonu sicer ničesar ne piše o tem, kdo točno mora kakšen odpadek odnesti, le o ločevanju različnih skupin. Učiteljica zdravstvene nege mi je sicer povedala, da oni učijo, da vse kužne odpadke urejajo zdravniki/sestre ter da za sabo pobrišejo delovne površine in morebitno kri, vendar v praksi je pač vse stvar dogovora.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Pri nas zbiramo posebej infektivne odpadke (kao vse kar je bilo v stiku s pacientom ali je krvavo...) posebej ampule, posebej igle, nože.... to pa čistilke potem "pospravijo".

Vem pa da imajo v bolnici spet drugačen sistem.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Hvala za te informacije.

Se pravi z 03 v celoti ravna zdravstveno osebje? Ali krvavi tamponi (pri zobozdravnikih), gaze, povoji ipd sodijo med 03 ali 04?

Pri nas se vsak dan prazni 03 in 04 z izjemo malega kontejnerja z 03, ki ga odnesemo, ko ga sestre nastavijo (žal pogosto popolnoma nabit, očitno je napis "do not fill above this line" samo predlog). V 03 se običajno znajdejo epruvete s krvjo za preiskave, krvave gaze (te stavijo tudi v 04 - kakor kdo) in podobno.

Vse to namreč sprašujem zato, ker sem ugotovil, da se nekateri držijo "paragrafov" le, ko njim to ustreza. Ker je v preteklosti že prišlo do vbodov s kužnimi iglami (bodisi prepoln kontejner ali igla odvržena v vrečko za 03), bi rad zdaj malce uredil zadeve oziroma da lahko komu vsaj konkretno povem, kako morajo zadeve biti urejene. Če ima kdo kakšen link do predpisov v vezi s temi zadevami, se priporočam. V zakonu sicer ničesar ne piše o tem, kdo točno mora kakšen odpadek odnesti, le o ločevanju različnih skupin. Učiteljica zdravstvene nege mi je sicer povedala, da oni učijo, da vse kužne odpadke urejajo zdravniki/sestre ter da za sabo pobrišejo delovne površine in morebitno kri, vendar v praksi je pač vse stvar dogovora.

Vse kar je kužno, ampak ni možnosti vboda (tamponi, vate, itd.) gre v 04, 03 je rezerviran samo za predmete z možnostjo vboda. Sem pa ravno včeraj "nahrulil" (zelo karikiram) sestro, ker je preveč "gorenjska" in fila 03 do vrha. Meni se kar temno nardi, ko vidim kak koš ma. Tako da sem ga potem lastnoročno zaplombiral
grin1.gif

Del stola prebrišem po vsakem pacientu sam, del sestra, na koncu dneva (ali po pacientu z znano kužno boleznijo) pa ga v celoti sčisti sestra. Prav tako vse inštrumente po tem, ko so se namakali v razkužilu sčisti sestra in dostavi v sterilizacijo. Tla pobriše čistilka, pulte sestra.

Kaj je po pravilih in kaj ne, moram priznat da ne vem, ampak pri meni se higiene kar močno držimo, prav tako pa se ne more zgodit, da bi kaj ostrega pristalo v 04.