Raspberry PI - multimedija

115256

Pripravnik
24. okt 2007
480
3
18
Odločam se za nakup malince, pa ne vem če je vse zmožna kar sem si zamislil. Imel bi jo za multimedijo (gledanje filmov, slik, vse kar bi pač bilo na disku) in pa za prenos torrentov direktno na zunanji disk. Želel pa bi dostopati do maline nekako preko interneta, da ne bi potreboval dodatne miške + tipkovnice, če je možno. Na hitro sem skiciral potek povezav pa me zanima, če je to možno. Zunanji disk bi verjetno moral biti s svojim napajanjem? ali bi delovalo tudi z večjim usb ključem namesto diska, da bi se izognil disku. kaj vse potrebujem, če ima kdo izkušnje z malinco?

hvala za odgovor

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Takole je: Dostop preko LAN - ni problema jaz uporabljam FTP in SSH
Zunanji disk: verjetno ne bo delal vsak brez zunanjega napajanja, meni dela ena toshiba, s tem, da sem moral prestaviti bit za močnejše napajanje, drugače disk nima dovolj elektrike
Torenti: da, lahko jih upravljaš celo prek LAN-a, npr Deluge.
Tole zgoraj vse dela na Rasbianu.
Glede multimedie sem se igral z OMC-jem - (kako tukaj torrente uštimat ne vem), probal sem brez nabave dodatnih kodekov, glasba MP3 OK, filmi pa precej pogojno, če je zvok posnet v 5.1 tehniki zadeva ne dela dobro.

Za tole rabiš:
- Malinco,
- ohišje,
- napajalnik
- mikro SD kartico za malino
- kabli

Ostalo pa potegneš z neta.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Pri raspberry PI2 delujejo vsi filmi brez problemov. Delajo celo 3d FHD filmi z DTS zvokom. Verjetno bi pa bil 4k problem. Če ne boš gledal DVD datotek potem nakup dodatnih kodekov ni potreben.

PS- meni idino ne deluje SIOL TV preko trunk porta.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Da si sposodim temo, ali ima kdo primerjavo hitrosti delovanje med Rpi 1 in 2? Zaenkrat imam še enko, sem sicer zadovoljen, ampak kupujem še enega, pa me zanima, če je vredno pogledat za zadnjim modelom ali nima smisla?
smile-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Da si sposodim temo, ali ima kdo primerjavo hitrosti delovanje med Rpi 1 in 2? Zaenkrat imam še enko, sem sicer zadovoljen, ampak kupujem še enega, pa me zanima, če je vredno pogledat za zadnjim modelom ali nima smisla?
smile-1.gif
Kdo pri zdravi pameti bi nek sicer dober izdelek nadomestili s slabšim? PI2 ima večjederni procesor, 1Mb Ram-a... in vse to ob praktično enaki ceni. Torej nima več smisla gledati za starim modelom razen, če uporabljaš kakšne specialne aplikacije (zaradi drugega procesorja aplikacije niso združljive).

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Spec na papirju poznam. Za to sprašujem, če ima kdo konkretne izkušnje, ker če je experience na istem nivoju, ne vem čemu ne bi kupil starejšega modela, pa magari rabljenega, za pol cene? Doh
tongue-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Če rabiš CPU cikle** potem je novi hitrejši in se splača it v nakup, še vedno pa je dokaj počasen napram konkurenci. Ampak za mediaserverje ipd. je rpi bil dober zaradi GPUja ki je bil v stari verziji odličen ... no v novi verziji je enak/isti. Torej pri gledanje filmov ipd. ni nobenega* pospeška napram stari verziji.

* določeni media centri znajo kurit precej CPUja ker so neoptimirani za delovanje na GPUju, tako so se včasih vmesniki ipd. zatikali tako da je bil obup, sploh če si zraven počel v ozadju še kaj drugega kot samo fural GUI.

** stvar je tako obupno počasna da namestitve (compajlanje) raznih paketov ali posodobitev včasih trajajo uro ali več, meni je bil to izredno moteč faktor ko sem uporablja stvar za razvoj in pač testiraš različne variante. Bognedaj da rabiš kakšen specialen kernel skompajlat ker to traja par ur (+ v dobri veri overklokaš CPU na koncu se pa po 70% narejenega vse skupaj obesi ker se pregreje)!
evil.gif

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Odvisno, za kaj ga rabiš.
Z lučke prižigati ali priklopiti kak senzor je dober tudi starejši model.

Izkušnja s programjem pa je definitivno boljša na RPi 2.

Nabavil sem ga predvsem zaradi zastonj licence kompletne zadnje verzije programa Wolfram Mathematica 10, ki sicer na drugih platformah stane od nekaj stotakov (za študentarijo) do nekaj tisočakov.

Mislim, da je Raspberry Pi edini računalnik, za katerega so dali zastonj licenco za Mathematico.
Dela presenetljivo dobro in brez zatikanja, če za nič drugega, se splača RPi 2 nabaviti že zaradi Mathematice.

Tudi šole bi lahko začele razmišljati v tej smeri ..

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
smile-1.gif
Imel enko, sedaj dvojko. Uporabljam za multimedijo. Sprehod po menijih je recimo hitrejsi, samo predvajanje pa je enako brez zatikanja. Odvisno, zakaj rabis. Ampak kot ti je ze nekdo napisal.. Nima smisla kupovati enke, razen ce ti je res dovolj in jo dobis za male pare.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Eno vprašanje, vsi tisti, ki trdite, da vam multimedia dela BP, ali imate to na rasbianu ali kak Kodi oziroma OSMC?

Meni OSMC na 1 B+ (prva izvedba s 4 USB-ji) DVD iz diska na OSMC-ju zvok šteka. Izhod imam HDMI na TV/monitor, če je zvok DVD-ja 5.1.

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Jaz sem imel na 1-ki rasbmc, ki je predhodnik osmc (isti avtor). Pa je delal zvok BP. Res pa da sem imel pass trough in je 5.1 dekodiral reciver, na katerega je bil priklopljen preko hdmi.

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.910
262
83
Slovenija
imam xbian s kodi pa mi je osebno boljši kot openelec. bolj razširljiv. delajo vsi filmi brez dodatnih kodekov + cec dela kot mora.

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Ima kdo kak link kje kupiti kak bundle za priklop na TV?
RPi2, škatla, napajalnik, HDMI kabel, + kaj še potrebujem za priklop na TV in gledanje filmov preko XBMCja.
Kaj upravljanje je moženo preko telefona?