Rana na nogi

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
No, odvisno je še od razprtosti, globine, mesta rane, itd... Če imaš občutek da ti rana ne bo lezla narazen ob zmernem gibanju in da s "flajštrom" oba robova dokaj lepo skupaj daš, potem mislim da ni potrebe po šivanju... Drugače pa nalepi kak steristrip...

Drugače pa leti šivat...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Vsaka rana se bo, če boš seveda preživel, sčasoma zacelila in ni potrebe po obisku urgence.

Življenjsko pomembna vprašanja so sicer:

- Kdaj si bil na zadnje cepljen proti tetanusu?
- Je rana čista (nož) ali kontaminirana s kakim blatom ali podobnim?
- Se v globini rane vidi kost?
- Rana po 30-60 minutah še vedno krvavi?
- Imaš kakšne spremljajoče bolezni (hemofilija, diabetes, periferna okluzivna žilna bolezen in druge kronične bolezni)?

Če je katera od zgornjih stvari pozitivna, je obisk urgence zelo priporočljiv. Če ne, potem je šivanje bolj vprašanje kozmetičnega učinka. Nezašita rana bo pustila grdo brazgotino.

Sicer pa prilepi fotko.
wink-1.gif

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Včeraj sem se ob steklo direkt v kolen porezal. Nastala je 2cm dolga rana, seveda sem prej osebnega zdravnika poklical in mi je rekel šivat dol pa so mi rekli ali se vam je splačalo čakat (v operacijski)...mogoče pa so se hecal. Čakal sem dobro uro.
Ma, če bi se porezal nižje ali višje se sploh nebi odpravil na urgenco, ampak bi si vsak dan povijal, ampak ravno v kolen.

EDIT 27.2.....08:50:
Sem se prav do kosti porezal na kolenu

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne se sekirat, čisto prav si naredil. Saj so zato zdravniki tam. Bolje, da pride 10 ljudi z 2cm rano kot da ne pride en s kontaminirano globoko rano do kosti, ki mu morajo potem čez 2 tedna amputirati nogo.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Pojma nimam mogoče sem bil v srednji šoli cepljen proti temu, če seveda to izvajajo.
Vem, da sem kakšnih 5 let nazaj bil cepljen proti nečemu.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Proti tetanusu je zadnje redno cepljenje v 3. letniku srednje šole. Torej imaš mir nekje do 30. leta starosti.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Je bla pa včeraj to moja prva mini operacija v 15 letih še prej sem pa bil samo na mandeljnih operiran in enkrat zaradi nosu, kri iz nosu se mi ni ustavl nikakor, nič ni pomagalo. V 24 letih je bilo to vse...nobenga zloma ali resne poškodbe.
Lansko leto sem prehodil po gorah okoli 100km. Doma pa v treh mesecih 200km.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Tri šive sem dobil, rana pa je mal večja, kot 2cm.
Pomojem se mi tole nebi zacelilo brez šivanja ZELO DOLGO

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.553
37
48
45
Citat:
Uporabnik garner pravi:
Tri šive sem dobil, rana pa je mal večja, kot 2cm.
Pomojem se mi tole nebi zacelilo brez šivanja ZELO DOLGO

Pred časom sem imel isto tri šive na prstu. Mnogo hitreje in lepše se ti zaceli če maš šive. Ker sem se urezal ob ohišje računalnika (padec), sem se cepil še proti tetanusu. Naj bi držal nekje okoli 10 let..

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Jest sem pa nekaj popravljal toplo gredo, spodaj je bilo več, kot pol metra trdega snega, ob toplo gredo pa je bil naslonjen steklo, ki se ga ni vidlo (1m*50cm več kosov, debelina 2-3 mm, drugod pa 1cm). Potem pa se mi je udrlo in direkt z nogo v toplo gredo in s kolenom po steklu. Steklo je šlo na prafaktorje. Na srečo sem se samo tolk urezal.

To toplo gredo sem popravljal, ker hočem jest domačo zelenjavo ne pa neko plastiko iz trgovine.

garner

Deliverance banjo boy
19. nov 2009
547
0
16
Zahod
Sem si danes pogledal to rano, dolga je 2.5 cm, dobro se celi, me pa zanime, če lahko šivi počjo ali pa da se rana odpre, če bi kam šel peš.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Proti tetanusu je zadnje redno cepljenje v 3. letniku srednje šole. Torej imaš mir nekje do 30. leta starosti.

Če bi se hotel cepiti sam od sebe, samo rečeš osebnemu zdravniku ali kako ?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vprašanje, če ima tvoj osebni zdravnik na zalogi cepivo. Vsekakor pa lahko vprašaš. Sicer pa na Zavod za zdravstveno varstvo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Če je dobro zašito, bi moralo držat.

Za vsak slučaj pa vseeno daj še en steri-strip ali pa malo večji obliž (samo pazi, da ne bo lepilo segalo v rano) čez, da zmanjšaš tenzijo na samo rano.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Vprašanje, če ima tvoj osebni zdravnik na zalogi cepivo. Vsekakor pa lahko vprašaš. Sicer pa na Zavod za zdravstveno varstvo.

Pokličeš zdravnika, on naroči cepivo in to je to. Ugibam pa (glede na ceno drugih celjenj, ki jih poznam) da ni ravno poceni.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Poceni, ja. A slučajno veš kolko je za klopni meningitis za odrasle (za otroke vem, da je 25€ po komadu, pa 3x v cca. enem letu)?
Za tamalo proti pnevmokokom je bilo recimo 60€ ...