Raki in to ne škampi

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Včeraj me je prešinila misel, da to poletje nisem dal kaj preveč na primorske restavracije in se mi je porajalo vprašanje.

A se dobi pri nas kuhanega jastoga, raroga ali pa na žaru?


No, potem pa še gledam na DC (discovery channel)) Deadliest catch in se mi poraja vprašanje, se pri nas sploh dobijo ti red king crabs ali je to isto pesem kot suho staran t-bone, torej zgolj v tujini?
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
JAstoga dobiš, ni nekak posebno težko naletet nanj...

lahko si živega tudi kupiš (metro) in ga sam pripraviš, nimaš skoraj kaj narobe nardit
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Seveda, vsaka malo boljša oštarija na obali ima v ponudbi tako jastoga, kot raroga.
Ampak sem mnenja, da je zadeva precej precenjena, gleda na to koliko in kaj dobiš na krožnik...

Jaz ga v naših koncih še nisem naročil, večkrat sem pa že slišal govorice, predvsem po Dalmaciji, da se gostinci poslužujejo zvijače, tako, da rep jastoga napolnijo z mešanico mletega ribjega mesa in ostankov škampov... in nepoznavalca nategnejo na suho.

Sam sem se jih preobjedel na Kubi - cel jastog na žaru med 8-10€.
 

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Super.

Doma si ga bom težko pripravil. Mati sovražijo vse kar je iz slanega morja in ji vse smrdi, opororekam pa težko.

Sam sem mislil, da bi šel v restavracijo, ki imajo na voljo žive v akvariju in bi si ga izbral.
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
King crab in snow crab sta dobavljiva v evropi, sam ameri mal z ceno pretiravajo, sem že kontu da bi z Notrancem in Cbb jem en groupbuy izvedl, pa da se jih na mrtvo nažremo.

Drgač pa naši klešmani taki al pa drgačni zmagajo.

Od rakov praktično ni stvari, ki je še nisem probal. Zelo dopadljivi so ocvrti repki batikulov, ješ jih lohk cele z lušino - oklepom, kot čips. Okus je kot bi pražene mandelne z medom jedu.

Škamp na tisoč in en način od surovega naprej.
Kosmelj in rakovica (maya-maya) zmagata v šugu ali paštetki.
Jastog in rarog pa kuhana - lešo z majonezo in krompirjevo solato. Gresta dobro v rdeči buzari z širokimi rezanci, za žar mi jih je škoda. Sta pa odlična tudi tako.

Jastogi sploh atlantski so malo prazni po okusu, ampak se jih še zmeraj z lahkoto poje.

lp D
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Akvarij z jastogi imajo tukaj, sem bil kako leto nazaj.
Imajo ga tudi v Marcu Polu - Nova Gorica in vsaj dve gostilni v Piranu, mislim, da gostlna Pavel, ter še ena katere sem pozabil ime in, če se ne motim, tudi Mediterraneo v marini Izola.

To je tako na hitro z glave..., so pa tudi gostilne v Portorožu, ki imajo bazene...itd

Drugače pa, če si res ljubitelj morske hrane je pa gostilna "Za gradom" v Kopru obvezna postaja.
Ena najboljših gostiln z morsko hrano v SLO, za zelo sprejemljivo ceno: klik5
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
ja enako...samo potem pa ko vec ni miga je bil pa svetovn, plačal pa sem 10 dolarjev s prilogo, vinom (neka njihova domača čmiga), pa sladica, pa še doživetj je blo svetovno...sem se vozo v njihovih vlkih avtih ko ntoer smrdi po benzinu da se ti lahko zmeša :D

pa ko prideš v vas vsi stražijo :D, hiša - gostilna pa je tudi svetovna :D, v eni sobi otroki spijo, azdaj majo debelo svijo, ti pa dnevni sobi ješ :D hahah

samo jastog je pa SVETOVN