Raid 1

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Torej. O tem nimam dosti pojma, zato potrpežljivo. Rabim bolj sigurno varianto backupa podatkov, pa razmišljam o RAID1. Računalnik mi zadevo podpira (strojno).

Vprašanje je

1. a moram začeti od čiste nule, torej oba diska prazna (vem, da morata biti identična, hitrost, kapaciteta, cache) in vklopiti v BIOS-u RAID, ali
2. lahko dodam enega praznega k drugemu, na katerem je že operacijski sistem + baza podatkov... to se mi nekako ne zdi logično, če prav razumem mirroring /RAID 1/.

Hvala za pomoč,

lp

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Jaz imam enak namen glede raida, tako da mi bo tale tema zelo prav prišla.

Ni mi samo jasno kje naj dobim enak disk po karakteristikah kot sem ga dobil pred več kot enim letom dni?

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Rabim bolj sigurno varianto backupa podatkov, pa razmišljam o RAID1. Računalnik mi zadevo podpira (strojno).
Narobe razmišljaš. Za backup obstajajo tračne enote ali pa magari zunanji disk, ki ga vsak dan priklopiš in nanj narediš backup.

RAID ni namenjen backupu podatkov!

Vse kar RAID1 naredi, je da poveča razpoložljivost računalnika.

PS. Zelo dvomim, da imaš strojni RAID. Koliko si odštel za RAID krmilnik? 400+ €? Tisto na matičnih ploščah je fakeraid.

PPS. Programski RAID je boljša zadeva, ker je hitrejši in neodvisen od fakeraid (beri ... diske lahko prenašaš s kontrolerja na kontroler pa bo vseeno delal). Je tudi boljša in hitrejša zadeva od poceni strojnega RAID. Zakaj je pa drag strojni RAID vseeno boljši, ti bo pa Roberto povedal, ko ti bo razlagal o predpomnilniku na RAID krmilnikih, ki imajo akumulator za ohranjanje njegove vsebine.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Mogoče sem se malo napačno izrazil. Rabim rezervo v primeru okvare diska. Backup itak sedaj delam na zunanji disk + Vista backup občasno. Gre se mi za to, da ne bi rad ostal brez računalnika kak dan ali dva, da se vse ponovno naloži ipd.

Za RAID 1 pa ne vem, če je strojni ali programski, v navodilih računalnika (HP dc7800) piše, da podpira RAID 1 arhiviranje podatkov. Glede na to, kar si napisal, gre verjetno res za fake raid ali programski RAID - ampak me to ne moti, saj ne gre za neke procesorsko ali grafično požrešne obdelave podatkov.

Torej bi mogoče Intel Matrix (mislim, da je to programski RAID) zame bil dovolj?

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Torej... tole klik ni (strojni) raid krmilnik ampak...?

Nekje sem bral, da eni smatrajo software raid kot en disk, dve particiji in ti particiji daš v raid 1 (mirror)...? (ne se smejat če sem ustrelil kozla s tem
tongue-1.gif
)

No, za moje pojme je raid1 nekakšen fail-safe vsaj kar se tiče diskov. Ni ravno backup v smislu shranjevanja/arhiviranja, ampak v primeru da ti odnese en disk, ti en še vedno dela. Vsaj jaz razmišljam v to smer in zato bi tudi rad za home-server naštimal to zadevo enkrat v prihodnosti, ampak tudi, nimam pojma kako. Se pa resno nagibam k tem, ker rabim zdaj zaradi odpovedi diska vse postavit na novo
frown-1.gif

Lp

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Jaz sem malo prebral navodila za tale RAID 1 pri mojem HP-ju. V bistvu moraš imeti 2 identična diska (hitrost vrtenja, kapaciteta, cache...) in potem lahko daš vse skupaj v RAID 1 /mirroring/.

Eden crkne, drugi ostane in lahko delaš naprej...

Ali ?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.228
7.039
113
Programski RAID si lahko narediš v visti in v XP.

Ampak kaj je programski, kaj pa strojni, ni potreb razglabljati, ker te verjetno ne zanima stroga teorija.

RAID 1 lahko narediš z enim diskom, ki ga uporabljaš, in enim novim diskom. Program ti ponudijo opcijo. Tako da brez skrbi.

Pa ima prenosnik že dva diska ali samo enega, in je plac za še enega?

PS, tudi identičnih ne potrebuješ, je pa priporočljivo.

PSS, za takšno "amatersko delo" bo to, o čem sprašuješ, čisto dovolj...

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Ni prenosnik. Je stacionarni računalnik.

Identična diska - ko sem vklopil RAID1 v BIOS-u (noter pa št. 1. Seagate Barracuda 7200.10 in št. 2. Seagate Barracuda 7200.7 - oba 160 Gb, 7200, razlika edino v tem, da ima eden 3 Gb/sec prenosa, drugi pa 1,5 Gb/sec) je takoj zajamral, da tole ne bo šlo. Za tole me pravzaprav zanima, kako je z dodajanjem diska /verjetno je treba začeti od nule/.

Je pa varianta res tudi čisto programski RAID 1 s pomočjo Intel Matrix programja, ki sem ga dobil poleg računalnika. S tistim pa se res lahko kar disk kar doda pa on poskrbi za mirroring obstoječih podatkov.

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Ne ni. Pa brez skrbi, ga imam tudi v svoji kišti, sicer PCI-E izvedbo, vendar zgolj kot dodaten SATA krmilnik, ker imam vse SATA priključke na matični plošči zasedene.

Sicer pa... ja RAID samo poveča razpoložljivost računalnika, kot sem že napisal. Fakeraida pa osebno nikoli ne mislim uporabljat, ker ni vreden preglavic ob zamenjavi matične plošče in/ali krmilnika za diske.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Torej praviš, da tole z on-board/"navadnimi" pci krmilniki ni "to". Če te prav razumem, stvar sicer deluje, ampak ob potrebi po menjavi krmilnika stvar odpove? Ni mi čisto jasno zakaj, ampak ti verjamem.

ok, hipotetično: imaš ploščo, krmilnik in dva diska v raid1. Če ti gre plošča, moraš sistem itq nalagati na novo (ob predpostavki da podatke arhiviraš, si na istem). Če gre krmilnik moraš najti istega, ker sicer ne bo šlo z drugim (?). Če ti gre disk, daš novega in avtomatsko naredi novo kopijo (?) - (kako pa veš, da je en crknil recimo, te krmilnik opozori?).

Ne razumem, kaj misilš z "razpoložljivost"?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.873
695
113
Citat:
Uporabnik Accord pravi:
Jaz sem malo prebral navodila za tale RAID 1 pri mojem HP-ju. V bistvu moraš imeti 2 identična diska (hitrost vrtenja, kapaciteta, cache...) in potem lahko daš vse skupaj v RAID 1 /mirroring/.

Jaz imam narejen software RAID1 z 20GB 5400rpm diskom in s 320GB 7200rpm diskom in mi deluje brez problema. Seveda je odvečnih "300" giga na večjem disku posebej particija.

Tako da diska ne rabita biti ravno identična, je pa fajn.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
- Ne rabita biti identična diska. (razen če je program za izdelavo zrcala pikolovski)
- Intel Matrix je isto kot onboard fakeraid, le ča klikaš v Windows, ne pa v BIOS, rezultat je isti.
- eni programi za RAID 1 skopirajo obstoječi disk na novega, eni pa vztrajajo pri brisanju obeh. Odvisno, spet, od programa.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Imaš prav; je bolje uporabiti tako kartico kot kontroler in uporabit RAID (programski) znotaj OSja.

ant

Pripravnik
Mene tudi zanima tale tema. Kateri programček bi bil torej najbolj primeren za ustvarjanje raid. Imam dva 160gb diska. Eden je priklopljen na ata, drugi na sata.

Na ata disku je sedaj sistem, sata pa je nov (menjan v garanciji) in bi sedaj rad pač neke vrste backup.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
- diskmgmt.msc
- desni klik na obstoječo particijo
- v meniju izbereš "Add Mirror..."

(detajli se lahko razlikujejo od različice Windows do različice)

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Evo, da malo pokomentiram moje izkušnje. Sem zadevo danes stestiral.

Dam v mašino 2 diska, eden nafilan s podatki, drugi prazen. Identična, mimogrede.

Vklopim v BIOS-u RAID, zaženem Matrix manager in dam zadevo v Raid 1 - podatke je seveda pobrisal (s vprašanjem oziroma opozorilom), tako da sem moral naložiti vse na novo... raje bi sicer imel klonirano stanje, ampak mi ni uspelo.

Vse skupaj je delovalo za moje pojme in uporabo zelo solidno. V bistvu sploh nisem opazil, da zapisuje na dva diska. Edino malo bolj glasno je bilo (mogoče tudi zaradi odprte mašine).

Potem izklopim RAID in probam samostojno oba diska (torej odklopim najprej enega, pa potem še drugega) - oba sta v istem stanju, torej podatki so identični.

Skratka, s testom sem zadovoljen
cheer.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
RAID ni namenjen backupu podatkov!

Čemu pa je potem namenjen? Kakor razumem je namenjen dupliciranju podatkov kar je istočasno tudi backup?

Slabost RAID-a je pomoje samo to, da če ti strela/prenapetost v električnem omrežju skuri računalnik, je verjetnost da ti bo skurilo tudi oba diska in ne samo enega - v tem primeru si potem na istem kot če ne bi imel RAIDa.

In če prav razumem je boljše potem imeti zunanji disk na katerega delaš kopije podatkov (če te skrbi samo za podatke) in ga nato izključiš iz računalnika po opravljenem backupu?

Naj me kdo popravi če se ne motim?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.873
695
113
RAID je namenjen zaščiti podatkov pred HW problemi (disk pač crkne). Pa še to ne sme preveč diskov hkrati crknit, če ne si tudi lahko ob podatke.
Če pa ti pride kak virus in zbriše celoten sistem in uniči podatke, pa se lahko samo pod nosom obrišeš.

Backup je pač treba delat ali na nek drugi računalnik ali na kakšne tračne enote ali pa kak zunanji disk, ki ga po backupiranju odklopiš (in po možnosti odneseš na drugo lokacijo).