Računovodkinja noče vrniti dokumentov

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Najprej disclaimer: ne sprašujem zase, tako da lahko moraliziranje obdržite zase, hvala.
smile-1.gif

Situacija je taka: znanec bi šel rad na drug računovodski servis, vendar mu sedanja računovodkinja noče vrniti dokumentov za 2010 (izdanih in prejetih računov), dokler ne bo v celoti poravnal dolga. Njene skoraj trikrat višje cene so sicer glavni razlog za prestop k drugemu servisu, ampak ima znanec vseeno namen poravnati obveznosti, rad pa bi dobil papirje takoj, ker mora oddati bilanco in izkaz poslovnega izida.

Zanima me, če ima tako izsiljevanje računovodkinje kakšno zakonsko podlago ali so računi last stranke v kateremkoli trenutku, izterjava terjatev pa pač stvar računovodkinje. Afaik ni bila sklenjena nobena pogodba, ki bi določala nasprotno. Hvaležen bom tudi za člene zakona, ki razmišljanje potrjujejo.
smile-1.gif

erikson

Guru
25. avg 2007
22.701
6.472
113
Naj si sposodi / vzame kredit in poravna dolg do računovodkinje, če je to glavni zaplet pri celi zgodbi.

Verjetno je vnaprej vedel, kakšne so cene?
confused-1.gif

Da nekomu nekaj ne plačaš ker se drugje dobi ceneje se mi zdi malo za lase privlečen razlog.

Ganesh

Fizikalc
14. avg 2009
2.922
0
36
Allarround
rescue.facelock.net
Dokumenti so njegovi in jih računovodja v nobenem primeru ne sme zadrževati.
Naj zagrozi z odvetnikom in ji obljubi, da ji bo zaračunal vso škodo, morebitno kazen in odškodnino za svoj čas vložen v saniranje poslovne škode, katero mu povzroča.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Ganesh pravi:
Dokumenti so njegovi in jih računovodja v nobenem primeru ne sme zadrževati.
Naj zagrozi z odvetnikom in ji obljubi, da ji bo zaračunal vso škodo, morebitno kazen in odškodnino za svoj čas vložen v saniranje poslovne škode, katero mu povzroča.
Ja, še prej pa poravna dolg.
smirk-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Vsekakor dokumenti niso od računovodkinje. Če pa v pogodbi ni jasno definirano, kaj se zgodi z dokumenti ob prekinitvi pogodbenega razmerja si lahko računovodkinja posluži marsičesa, dokler ne bodo poravnane vse terjatve do nje. Lahko vrne nepopolno dokumentacijo (delno knjiženo ali nekaj knjiženo "napačno"...) in bodo težave najmanj pri plačilu DDV. Če sta skupaj delala kakšno "kreativno" računovodstvo, lahko pride do kakšne "anonimne" prijave...
Torej je najbolje poravnati vse obveznosti med sabo in se raziti kot prijatelji.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.701
6.472
113
Dodal bi še to, da so poceni računovodstva sumljiva. Ponavadi nimajo čase zate, ker imajo še X drugih strank (da sploh preživijo), ne hodijo na šolanja in posledično kakšno novost spregledajo, kar ima lahko za podjetje nepotrebne dodatne finančne stroške.

Jaz moji vedno plačam račun takoj, verjetno res ni najcenejša ampak jo lahko kadarkoli pokličem, pripravi vse dokumente pravočasno in poskrbi za oddajo statistik, poročil, DDV, ...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Hvala za vse odgovore... takšne in drugačne.
smile-1.gif

Saj stvari glede price/performance faktorja, kolateralne škode, če te računovodja želi zahebati itn., so mi jasne. Ampak sedaj je kar je in glavno vprašanje je predvsem komu formalno pripadajo računi. Hvala Ganeshu za neposreden odgovor. Bom posredoval naprej.
smile-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Če se itak misli plačati, naj se plača in vzame dokumente. Drugače pa nihče ne ve bolje kot 'prijateljev' računovodja, kakšen plačnik je ta 'prijatelj'.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Ni treba navednic, ne gre zame.
smile-1.gif

Bi že registriral en alter nick, pa pisal v prvi osebi...
tongue-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
dokumenti so njegovi. računovodkinja naj ureja neplačilo drugače.

in ja, ko odneseš papirje k drugemu, vidiš kak [censored] je bil prejšnji.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
kr se tiče dokumentov je to to...

samo sem 100%, da je v ozadju nekaj drugega, kakšni izkazi, bilance neplačane itd.... Tud z računovodjo ni lih fajn, da greš na nož, ker u bistvu največ ve o firmi...
ta pa sigurno ima mučke....

Drgač računovodji (direktor) vzameš pooblastila prijaviš na dursu novega računovodjo itd... Naelegantnejše se to naredi po bilanci.....
Mislim, pa da bi morali slišati tudi drugo plat...

Sumljivo mi je tudi to, da ej računovodja (novi) trikrat cenejši....... to je skor nemogoče, al pa je lahko tak šalabajzer, da mu bo potem šeskrat tolko davka nabil....

stvar je ekstremno čudna........

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik reality pravi:
Sumljivo mi je tudi to, da ej računovodja (novi) trikrat cenejši....... to je skor nemogoče, al pa je lahko tak šalabajzer, da mu bo potem šeskrat tolko davka nabil....

Gostilniške debate... tako mi je pač kolega rekel, ne poznam točnih cifer. Naj bi pa od prvotne računovodkinje v zadnjih letih odšlo veliko strank zaradi visoke cene in slabe učinkovitosti, tako da bo nekaj očitno že na tem...
tongue-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Če ji itak misli plačati naj ji pač plača. Sploh ne vem kje je problem. Razen če tip laže.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.188
3.620
113
Marlbor
Itak da laže ... pa kaj bilanca in izkaz poslovnega izida ne bi morala biti že zdavnaj oddana?

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
Citat:
Uporabnik reality pravi:
kr se tiče dokumentov je to to...

ta pa sigurno ima mučke....

Kater s.p. al pa d.o.o pa nima
sprasujem se.gif

grin1.gif

Ima pa kolega podobn problem... rad bi zamenjal računovodkinjo ki mu je kr poslala dopis da bo podražila storitve za 100%
rolleyes-1.gif

pa ne ve kako se lotit zadeve
cool-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
1. Le kako, lepo naj jo pokliče in reče da žal ne more pristati na tako povišanje in ji reče naj pripravi dokumente za prenos k drugi računovodji.

2. Če ne zmore koraka 1 naj pokliče v Jato in si kupi par jajc.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
In ona ga ni zaspecala nevemkoliko casa, zdaj bo pa kaj, prisla "jaz sem prikrivala tointo, dajte ga za uha, ker hoce stran od mene zaradi 100% dviga cen" ?