Računalniški komplet - vaša mnenja

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Zanima me kaj mislite o naslednji specifikaciji:

PLOŠČA ASROCK EXTREME 3 R 2.0 USB 3 SATA 3 ESATA3 2XPCI E
PROCESOR AMD X6 1090T BLACK BOX 6 X 3.20 GHZ 9MB
RAM 12GB DDR3
DISK WD BLACK 750GB 64MB
GRAFIKA SAPPHIRE HD 6790 1GB DDR5 HDMI DVI DISPLAY PORT
DVD-RW PLEXTOR
NAPAJALNIK LC 650W GP3
OHIŠJE AERO COOL X-WARRIOR LIMITED RED EDITION

Računalnik je rabljen pa me zanima ali je vreden svojega denarja (500€)!

Hvala!

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Te firme Asrock tudi sam ne poznam. Vse kar sem do zdaj imel so bile Gigabyte ali pa ASUS.

Je res tako slaba?

jest5

Guru
18. avg 2007
25.852
-8.616
113
Citat:
Uporabnik d3esaly pravi:
Te firme Asrock tudi sam ne poznam. Vse kar sem do zdaj imel so bile Gigabyte ali pa ASUS.

Je res tako slaba?
Ne Asrock nikakor ni slaba plata.
Ko so začeli prodajati plate pod to znamko, so res bile malo nižje kvalitete. Sedaj pa so čisto konkurenčne ostalim.

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Sem malo brskal po netu o tej plati, pa so reviewi kar v redu. Kaj pa načeloma cel sistem? Je v redu ali bi za ta denar lahko dobil boljšega?

LP

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce je plata 990FX Extreme3 2.0, potem imas kar solidno moznost za razsiritev za naprej (ko koncno pride Bulldozer - zdaj naj bi to bilo 2. teden v oktobru 2011).

Napajalnik je LC (cenen), disk je WD (jaz imam izredno slabe izkusnje z njimi, prakticno 100% mortraliteta v ~3 letih, nekateri drugi pa jih hvalijo ...), po drugi strani pa Plextorjev opticni pogon (drazji od konkurence, kot mercedes med avtomobili ...), skratka malce hecna kombinacija. Graficna je zelo solidna, plata pa tudi ne izgleda slaba, ce gre za tisto, za katero mislim da naj bi slo.

Ce si zebrskal naokoli, poglej se toliko, da vidis kaksna je cena za vse omenjene komponente, ce jih kupis nove. Pomagas si lahko z www.ceneje.si , kjer imas agregirane cene iz nasega trga.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ja teli WD so res hecni, eni crkujejo za stavo, drugi držijo celo večnost. Prava loterija.

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Mi lahko prosim predlagate alternativo za 500€. Torej ne bi rabil ohišja in dvd pekača, druge stvari pa vse. Če ima kdo kakšno idejo oziroma boljšo specifikacijo.

Hvala.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Za igranje iger ali kaj ?

Graficna identicna, ker sicer ne bo primerljive zmogljivosti v igrah: slabih 130 EUR
RAMa 8 GB (to je 4 manj, kot zgoraj, ne vidim potrebe po 12 GB): 45 EUR
Disk (malo vecji in od druge firme, ker mi tisti 750 ni vsec:) 1 TB Seagate Barracuda SATA3: slabih 60 EUR
Napajalnik od druge firme za podobno ceno, ki bo brez tezav napajal vse nasteto, a (upajmo) brez LCjevskih svetlobnih in zvocnih efektov : Corsair CX2 430: dobrih 45 EUR

(za plato in procesor ostane se 220 EUR)

Procesor i5 2400 (najcenejsi stirijedrni Sandy Bridge bo spestal tistega Thubana tudi v nalogah, ki so sposobne ustvariti 6 enakovrednih niti hkrati, v igrah pa sploh ni primerjave): slabih 180 EUR, odklenjeni i5 2500K pride malo cez 210 EUR
Plata z USB 3.0 (npr. Gigabyte P61-USB3-B3): ~70 EUR, taka z Z68 chipsetom in USB 3.0 se zacne pri 110 EUR

Se pravi 500 EUR, ce pa bi budget se nekoliko razsiril, bi pa dobil za moje pojme trenutno najboljso kombinacijo glede na vlozeni dena, ter moznost overclockanja procesorja, ce bi bilo to kdaj potrebno.

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Računalnik za splošno rabo, seveda pa nič narobe če dobro poganja tudi kakšno igro
tongue-1.gif
Bom malo pogledal za to specifikacijo, se pa priporočam za še kakšen odgovor.

Hvala.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce igre niso prva prioriteta, potem bi jaz gledal pri graficnih raje za HD5770 (kar je isti hardver kot HD6770, malenkost je razlike v BIOSu graficne, kar se tice 3D HD predvajanja), ki je cenejsa, hladnejsa in ne bistveno manj zmogljiva. Tako ali tako sem ti hotel predlagati HD6850, ce bi igre bile vazne, saj je tisti HD6790 ravno en tak kilav model, ki stane prevec glede na zmogljivost, tako da ali das manj za podobno zmogljivost, ali pa malo vec za precej visjo.

Navedene zadeve gladko prehitijo zgornjo konfiguracijo v cemerkoli, v igrah, kjer je CPU ovira (= vecina), pa sploh. Aja pa seveda je vse novo, s polno garancijo.

Cene sem pobral iz ene od nasih online trgovin; verjamem, da se komponente da dobiti se nekoliko ceneje, ce malo pobrskas naokoli.

d3esaly

Fizikalc
1. jun 2008
455
31
28
Ja sem tudi sam malo pogledoval po HD6850. Me pa zanima kaj je važno pri matični. Predvsem se razlikujejo pri frekvenci rama (2000, 1600, 1333, ...) kjer večina cenejših podpira samo 1333, druga razlika pa je pri PCIE x16, kjer je nekje en priklop, nekje dva, nekje dva vendar druga samo x4, ... Malo sem izgubljen...

LP

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce imas omejen budget, bos tako ali tako pristal pri 1333 MHz RAMu, ker za Sandy Bridge ni bistvene razlike med tem in 1600 MHz (ki je relativno blizu po ceni in se tudi dobi v 1.5V varianti, kar je zelo pomembno pri tej generaciji procesorjev, ki je bolj obcutljiva na razliko v napajalni napetosti za "uncore" in RAM).

Ce si lahko privoscis plato s chipsetom Z68, ki je za LGA1155 najvisji rang za domaco uporabo, pa dobis vse bonboncke, torej SSD caching, podporo overclockanju, podporo z visje frekvence RAMa itd. To je smiselno nabaviti le, ce potem te stvari tudi izkoristis - torej sledi temu tudi odklenjen procesor (verzija s 'K' v imenu), ki je spet drazji, kot sem ti ze napisal zgoraj.

Dva PCI-e slota polne dolzine sta relevantna za CrossFire, torej povezavo dveh graficnih kartic. Tega ti s tvojim budgetom ne bos pocel, tudi ce za trenutek odmisliva tezve, ki jih taka povezava prinese (ni vse idealno ...).

Skratka: ce bi rad ceno blizu zastavljenih 500 EUR, potem kupi cenejse stvari in pac ne bos nic overclockal. Se vedno bo zelo solidna masina, sploh glede na vlozek. Ce imas na voljo 100 EUR vec, kupi boljse komponente (boljso graficno, 1600 MHz 1.5V RAM, plato z Z68 chipsetom in procesor i5 2500K), pa bo zadeva se boljsa.

halo

Fizikalc
22. jul 2007
2.211
0
36
52
Ljubljana
Da ne odpiram nove teme:
Vaša mnenja o tej ''kišti'' klik
Rabim predvsem za povezavo s TV filmi internet.
Igre npr mi ne pridejo v poštev.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Lustna kombinacija, pa tudi s kaksno ne ravno najnovejso igro ne bo imela tezav (tisti procesor ima vgrajeno zelo solidno graficno). Na pamet receno: dvomim, da bi jo sam lahko sestavil kaj ceneje. Ce bi sestavljal sam in bi imel v planu tudi kaksne igre, bi zelel imeti 1600 MHz RAM (zraven najbrz pride 1333 MHz), ker je tista graficna zelo obcutljiva na pasovno sirino, ki ji je na voljo.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Malo manj pozresna sta, je pa to prejsnja generacija Intelovih procesorjev. Ce bos pocel kaj takega, kar lahko okupira vsa stiri jedra, potem bo tisti Hoferjev z Llano APUjem precej hitrejsi. Za filme in brskanje po Internetu je seveda vrh glave dovolj dober katerikoli od teh.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Mi lahko eden razloži kaj je tole čudo...

Citat:
MEDIONŸ AKOYAŸ E4050 D (MD 8362)

Za predstavitev kliknite tukaj!

zmogljivost in čudovita grafika
zmogljiv procesor AMD Quad-Core A8-3800 z vgrajeno grafično kartico AMD Radeon HD 6550D združuje zmogljivost ločene grafične kartice DirectXŸ 11 in štirijedrnega procesorja v enem samem čipu

Vem da za 400€ ne moreš pričakovat nevemkaj, samo vseeno
tongue-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
To je AMD Llano APU, ki so ga dali na trg dva meseca nazaj, torej procesor in graficna v istem ohisju, a za razliko od Intela graficna ni samo omejenana graficne naloge, ampak deluje tudi za OpenCL (na zalost se ne obstaja prav veliko programov, ki bi to dobro izkoriscali - je pa primer takega programa npr. za kodiranje videa itd.). Tale konkretni APU je po zmogljivosti priblizno na nivoju Athlona II X4 ~3 GHz ter graficne Radeon HD5550, torej.bo delal vse normalne stvari brez tezav, tudi vecino 3D iger bo uspel poganjati vsaj z nekoliko oskubljenimi detajli in pri majhni locljivosti, ce ze drugace ne, da se ga pa za povrhu tudi nekoliko undervoltati (ce to BIOS od plate podpira), tako da bo deloval hladneje, torej bo manj hrupa.

Ce bi sam sestavljal, te pride procesor kaksnih 120 EUR, solidna plata z A75 chipsetom 100 EUR, licenca za Windows slabih 100 EUR, se pravi da ostane se 80 za RAM (25 EUR za 2x 2 GB), disk (pozabil kaksen je tam notri, bomo rekli od 40 EUR navzgor za 500 GB ali vec), ohisje z napajalnikom ter periferijo (na sliki je tipkovnica, ce se prav spomnim oglasa), s cemer bi ze presegel 400 EUR.