Računalnik se ne ugasne

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
start + ugasni ne deluje oz. se ugasne samo disk
sprasujem se.gif

Še vedno se vrtita ventilatorja od procesorja in napajalnika, še vedno gorijo lučke na mrežni kartici.
Ko je v tem "stanju" pomaga samo reset gumb na ohišju in potem jamra ali želim navadni zagon ali neki popravek (pač tist, če ga grdo ugasneš:) )

Čisto normalno pa se ugasne in prižge s fizičnim gumbom na ohišju
sprasujem se.gif

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Imam identičen problem, le da se pri meni enkrat normalno ugasne, drugič pa samo disk in monitro ne pa tudi ventilatorji in še kaj notri.
Potem držim on/off gumb na računalniku par sekund in sistem se dokončno ugasne.

Skratka, tudi mene zanima kaj to je?

13. jul 2011
2.677
626
113
Predpostavljam, da imata Windows. Lahko poizkusita z ukazom "shutdown -s -f". Če bo tole šlo skozi, zagon preprečuje nek proces. Naslednji korak je, da se enega za drugim pobiva procese in poizkuša ugasniti računalnik.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Ja, imam Winse 7. Sem probal s tvojo komando in se je ugasnil do konca. Kaj pa te komande pomenijo?

13. jul 2011
2.677
626
113
shutdown je ukaz za izvedbo procedure zaustavitve sistema. Stikalo -s pomeni shut down (zaustavitev), -r pomeni restart (ponovn zagon) -l pomeni log off (odjava) -f pomeni force running apps close....
več o tem
Očitno ti nek proces, ki teče na računalniku, preprečuje zaustavitev. Ni nujno, da je virus. Velikokrat so to kakšni procesi, ki prisluškujejo ali pošiljajo na mrežo. Odpri task manager (upravitelj opravil) in poizkušaj malo ugibati kateri proces bi lahko povzročal težave. Končaj ga ter poizkusi z zaustavitvijo, če ne gre, poizkusi z naslednjim, itn.
Se pa spominjam, da je bila na starejših verzijah windowsov (na novejših so to verjetno odpravili) lahko težava z zaustavitvijo, če si imel mapirane mrežne pogone, pa ti ob zaustavitvi niso bili prisotni.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Hvala za izčrpen odgovor. Sem kasneje še enkrat ugasnil računalnik s to komando, le da se tokrat računalnik ni ugasnil in sem ga ponovno moral ugasniti na ročno s stikalom na ohišju računalnika.

Skratka, enkrat se ugasne, drugič spet ne. Čisti random.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
slabo leto driverjev in biosa nisem updejtal, ker je bil nov sistem naložen. win7 pa ima redne updejte.