Račun pri BPH

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Torej znalci:

pri eni od borzno posredniških družb imam odprt račun z nekaj delnicami dobro stoječega slovenskega podjetja.
In tipi so se odločili spremeniti cenik storitev za fizične osebe, krepko navzgor, kakopak.
V dopisu me o tem obveščajo in razlagajo, da se lahko odločim tudi za odpoved pogodbe o borznem posredovanju.
Seveda razmišljam v tej smeri, ker duge koristi, kot plačevanje nekih "stroškov" posredniški hiši pravzaprav nimam..
Ker sem analfabet na tem področju me zanima: ko prekinem pogodbo, kje so potem moje delnice? Raje kot pri BPH bi jih videl v fizični obliki v mojem trezorju, saj z njimi nimam namena špekulirat, jih menjat, prodajat ali karkoli.
Torej: odpovedal bi se rad storitvam BPH in imel delnice kar doma in ko mi bo, če mi bo, jih lahko tudi prodam.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.665
3.940
113
Ljubljana
hmpg.net
V sloveniji pozanmo dematerializirane VP, kar pomeni, da jih ni v fizični obliki.
Načeloma bodo ostali na tvojem KDD računu, od koder jih boš moral ob prodaji prenesti na nek trgovalni račun pri BPH. Se mi zdi, nisem več čisto v poslu:)

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Kolikor vem, poti nazaj na KDD ni, ko so enkrat na eni BPH, nisem pa prepričan, ker tudi jaz nisem ravno s foha.

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Ja, poti nazaj na registrski račun pri KDD načeloma ni, čeprav sem v praksi že velikokrat doživel, da tečnim strankam uspe tudi to. Glede na to, da KDD zaračunava tudi ležarino papirjev na računih borznih hiš, jim ni v interesu prenašanje nazaj na registrske račune, kjer ležarine ne obračunavajo.

Tole je bilo že kar nekaj časa nazaj objavljeno na Financah:
"Prenos na registrski račun pa je po informacijah iz KDD mogoč le v nekaterih izrednih primerih (npr. dedovanje, drugo univerzalno pravno nasledstvo, prenehanje članstva člana KDD, ki je vodil račun stranke, obstoj bojazni, da bi član KDD razpolagal z vrednostnimi papirji brez naloga imetnika), med katerimi pa želje po zastonjskem imetništvu vrednostnih papirjev seveda ni. Imetnik tako lahko račun zapre, če vse vrednostne papirje prenese v breme tega računa - bodisi na račun druge osebe, bodisi na svoj račun pri drugem članu KDD."