Meni se zdi račun normalen, ima vse potrebne elemente. Saj ni iz registrske blagajne, da bi moral vsebovati šifre Fursa.Brat je pri adaptaciji hiše prejel račun v prilogi. Kako veš, da je resničen v smislu FURS-a? Zgleda mi čuden, če je bil zaračunan davek, potem se pričakuje da bo od tega računa res tudi plačan državi.
To, da je gor TRR se ni garancija, da bo ddv tudi placan. Racun ni ok, ddv mora biti jasno izracunan in ne samo napisana stopnja in skupni znesek. Placilo ARE bi moglo biti jasno napisano, kdaj je bilo in takrat bi moral izdati avansni racun. Manjka datum opravljene storitve, manjka rok placila, davcna stevilka je napacno navedena, ipd.. Ce bi pa se videl celi trr bi se pa dalo preveriti ali gre za osebni ali poslovni racun. Grem stavit, da je racun itak samo za finto gor in je sel denar na roke.
Pa mislim, da je obvezno, da so vsi racuni izdani preko blagajne povezane s fursom ali pa s knjigo vezanih racunov. Naj me kaki racunovodja popravi.
Teoretična možnost: v izogib stornaciji računov pri nepravilno navedeni obliki plačila (keš, kartica) izda natakar informativni račun, ki ga potem s pravilnim vnosom načina plačila spremeni v pravi račun - čisto legalna možnost in se mi je to že večkrat zgodilo, le da so mi potem prinesli še pravi račun.Pred 2 mesecema je kolega imel rojstni dan in je v gostilni plačal za pice in pijačo skoraj 150eur. Gostinec mu je prinesel "račun", na katerem pa je pisalo INFORMATIVNI RAČUN. On je to opazil, a nič omenil gostincu, je pa vprašal če bo še kaj popusta, gostinec pa se je tumastega naredil in samo odvrnil, da je to to. Znesek je poravnal, potem pa sliko poslal na fursovo mobilno aplikacijo.
Od izdajatelja računov bi bilo korektno, da v koliko muti z računi, je fer da si neplačan ddv potem vsaj razdelita plačnik in prejemnik, oziroma ga sploh ne bi smel pokasirati od stranke.
Ko sem videl ta zidarski račun sem pomislil, da bi lahko šlo za podobno zadevo.