Rabim čim tišji ventilator

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Kje bi dobil manjši ventilatorček, ki pa bi moral biti praktično neslišen?
Gre za specifično uporabo in sicer bo mešal zrak zadaj za omaro (omara je od zidu 10 cm), da se ne bo, oz. čimpozneje spet pojavila plesen na steni. Vem, da je edina trajna rešitev samo sanacija fasade, ampak gre za starejši blok in trenutno to ni mogoče. Stene sem pobrusil do nule, premazal z algicidom in na sveže prebarval. Zgleda kot iz škatlice sedaj
cheer.gif
.
V enih nasvetih na JUBovi strani priporočajo, da se v takih primerih lahko zmontira ventilator, ki meša zrak in tudi suši steno, da se ne naredi plesen. Ker tudi če naredim prepih, se za omarami zrak praktično ne meša.
Torej rabim en tišji ventilator, ki bo laufal mogoče urco ali dve na dan.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.169
4.151
113
klik

računalniški ventilatorji so prava stvar, napajaš jih pa med 5-12V .. pri 5V so večinoma neslišni, nekateri večji pa tudi pri 12V (večji od 10cm) ne bi smeli slišat. Za napajanje uporabiš en star polnilec (za mobitel itd.) ki ustreza amperaži in približni napetosti.

Edit: očitno sta v času pisanja mojega posta že dva istega mnenja! Torej ni dileme!
evil.gif

Nazadnje urejeno:

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.081
113
Nuku`Alofa
Tisti računalniški bo po moje premajhen. Jaz bi vzel takšnega kot so bili vgrajeni v termoakumulacijske peči.

tony

Guru
23. jul 2007
9.766
1.542
113
Stena je velika reč in če ventilator (sam bi raje priporočal npr. odpiranje okna za nekaj minut na dan) ne bo imel premera vsaj nekaj deset centi (in verjetno bi moral laufati 24h/dan) ne bo imel absolutno nobenega efekta...

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.081
113
Nuku`Alofa
V notranjih enotah klima naprav so ravno taki ventilatorji. Kakšen serviser bi morda imel kaj na zalogi

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Ne rabi radialnega ventilatorja, je prevelik.
Računalniški bo kar dovolj, saj ne rabi prepiha. Da je le majhna cirkulacija zraka pa bo stena večno suha.
Če pa je visoka vlaga v celem prostoru, potem mu pa itak nič ne pomaga.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik Dolfe pravi:
Ne rabi radialnega ventilatorja, je prevelik.
Računalniški bo kar dovolj, saj ne rabi prepiha. Da je le majhna cirkulacija zraka pa bo stena večno suha.
Če pa je visoka vlaga v celem prostoru, potem mu pa itak nič ne pomaga.

To je to. V prostoru ni ne vem kakšna vlaga, pa zračimo tudi redno. Ampak v enem vogalu je pa res pohištvo (do višine enega metra) do stene. In tam rabim samo za prepihat, ker drugače zrak tam zadaj ne kroži. Mislim, da bo računalniški ventilator čisto dovolj, da prepiha tisti vogal.

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Citat:
Uporabnik leni pravi:
To boš pa težko dobil, sem že sam enkrat iskal pa sem obupal edin mogoče od kakšnega pokončnega ventilatorja za hlajenje prostorov.

Pred parimi leti sem ga v Ljubljani, na Streliški v eni majhni elektro trgovini pod gradom, kupil.