Pšenica

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Zadnje dni so se dogovarjali kaksna bo cena psenice.
Zdaj me pa zanima na koliko m2 (priblizno) zraste ena tona psenice(pozete)?

Lp

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Glede na tole je povprečje 5,2 tone na hektar, torej na 10.000 m^2.
Na kvadraten meter torej pol kile.

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Ravno včeraj sem videl, da je veliko "eko" pšenice ob avtoceti iz Lj proti Gorenjski, takoj za izhodom iz šentviškega tunela.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Če imaš dober pridelek, dobiš 6 - 7 ton na ha in če bi bila najboljše kakovosti, bi dobil 200€ na tono. Torej 12 centov / m2 pri 6 tonah / ha oziroma 14 centov pri 7 tonah. To je pa verjetno Marjana zanimalo. Da bi dobil 30.000 € bruto (npr. neka letna bruto plača učitelja, ki je dosegel svetniški naziv s prevoznimi stroški za nekaj 10 km do službe), moraš imeti slabih 22 ha pšenice. Res pa je, da bi bil to lahek denar. S pšenico ni veliko dela, če ne bi bilo stroškov, ki se jim ne moreš izogniti. Tega pa ne vem oceniti.
Ne vem pa, kdo pri odkupu krije stroške vzorčenja. Skoraj gotovo pridelovalec in je pač na pripeljano prikolico potrebno odšteti nekaj 10 €. Če imaš prikolico za 20 ton naenkrat, se to ne pozna veliko.

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
5-6 ton na Ha, če imaš hibrida oz malo bolj kakovostno kupljeno pšenico, kar spet pomeni da boš plačal kar nekaj za seme. Potem moraš računati še stroške škropiva in nafto pa si tam tam
smile-1.gif

Domača pšenica, če hočeš da ti zraste, je tudi fajn da se tretira s kakim ponhcom, ali mesurolom pred sejanjem. Torej spet to stane.

Seveda glede na količino imaš večji zaslužek. (Ni pa računice pri 10ha)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Logično, da je stroškov verjetno krepko preko 100 € za tono. Če bi bilo tako kot sem jaz napisal (samo končni zneski in nobenih stroškov), bi se vsi to šli. Vendar slovenski javnosti nima smisla pisati krutih resnic, da se v nekaterih poslih zgodi, da ko je čas plače, moraš nekje še izbrskati, kje boš zadnje dolgove pokril. In to zaradi tega, ker so bili nekje drugje boljši vremenski pogoji ali ker se preprosto kaka država gre dumping.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.296
7.063
113
pri taščici
Pusti alter kmete, ki vidijo samo mio subvencij ki jih dobijo kmetje. Že leta pišem: za ceno stanovanja v Lj, se dobi lep kos zemlje. Naj prodajo stanovanje, kupijo kmetijo, stroje bodo kupili s subvencijami, potem pa jim bo samo še na kup letel. Tako kot kmetom, ki so cele dneve na forumih.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Malce namerne provokacije, zakaj pa si kmet potem? Kot se govori se prakticno ne splaca, zatorej prodaj zemlji, kmetijo, kupi si stanovanje in pojdi v sluzbo. To je to.

Ne bom se vtikal v subvencije in ne vem kaj se vse, niti ne vem kolk stane traktor, vecina ima po dva, en kup opreme, in kot se pise po alterju se komaj prezivi, kako hudica sploh lahko kupis opremo oz. jo odplacujes in si hkrati se sit in napojen?

Pa kdor ne bo dojel poante mojega posta, vsak lahko jamra kako je v njegovem poklicu jeba, ampak jaz vem, da ko bom delal z niclo ali minusom/ minimalnim plusom bo treba ukrepat. Beri zacet delat se kaj, menjat poklic, menjat kraj/drzavo bivanja itd.. Poslusam jamravcke, da se jim ne splaca. Ko se meni ne bo splacalo tega ne bom vec pocel. Kmetovalcem pa v nasvet, prideluj domace, prej ali slej bo iskana roba. Jaz ze vem, da raje ugriznem v elipsast dober paradajz kot pa okrogel spoliran generik in sem pripravljen odstet vec. Mnogi verjetno enako, nekateri si pa res tezko privoscijo, ampak tisti ponavadi tudi sami kaj vzgojijo na vrtu, ce ga imajo.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.141
-8.781
113
Naši kmetje so še mal za cajtom. V tujni v pšenico narišejo par figuric in pobirajo vstopnino, ter prodajajo spominke radovednim turistom, ki si hočejo ogledati delo vesolčkou
hysterical-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.569
5.131
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:tako da o bajnih zasližkih ne sanjerite.
To je brez veze pisariti na alterju. Jaz sem namenoma napisal samo prihodke in nakazal, da si ob idealni situaciji z 20 ha pšenice lahko že na prihodkih učitelja. Izdatke zanemarimo, kot se zanemarijo v javni upravi ali kakih super hitro rastočih podjetjih. Vzameš vse na kredit, prihodek na koncu prekanaliziraš nekam in stečaj. To je ključ do uspeha, tako to delajo "uspešni" podjetniki.
P.S.: Letos bom najbrž celo prodal nekaj ton pšenice, tako da če bi hotel, bi lahko napisal celotno sliko. Ampak kdo to rabi in koga to v resnici zanima? Ko se voziš po vzhodnih državah (npr. Madžarska, Češka) in gledaš tiste njive v enem kosu ti je hitro jasno, da nimamo nobenih možnosti, da smo s poljščinami konkurenčni in da karkoli zaslužimo.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
ma daj no. čisto enostavno je. prodaš kmetijo. kupiš stanovanje in greš v dobro plačano službo, kjer se ne pretegneš.

in potem svizec zavije čokoladico....

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
Očitno nisi še slišal za zaščitene kmetije, kjer ni tako enostavno kar prodat...
Kot drugo moraš pa tudi najti nekoga da bi kmetijo kupil, vedno manj je takih. Kakšno parcelo v najem, mogoče tudi odkup (pa smo spet pri zaščitenih), celo kmetijo da ti kdo kupi pa ni tako enostavno kot si verjetno ti predstavljaš...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.902
114
63
štajerska
v principu ni problem kupiti kmetije. traja pač en mesec vse skupaj, zaradi predkupnih pravic mora viseti na oglasni desku UE ali občine. tudi če je zaščitena ni nekih večjih težav. Sem že pozabil vse fore, ker je že cca 10 let od tega, kar smo kupili kmetijo
smile-1.gif

Rambo013

Majstr
30. jan 2010
1.812
389
83
Vipavska dolina
Vem da se da ampak...
Citat:
Uporabnik Rambo013 pravi:
moraš pa tudi najti nekoga da bi kmetijo kupil, vedno manj je takih...
Mislim da je fora da mora biti obvestilo en mesec, pa da ima predkupno pravico občina in somejaš (mogoče za parcele), pa mislim da če prodajaš samo kakšno parcelo le-ta ne sme presegati nekih določenih % vse kmetije ali nekaj takega. Kakorkoli vidom pri nas, da je vedno več kmetij opuščenih, določene parcele se vzamejo v najem in to je nekako to...

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.087
3.765
113
Se strinjam,

Nekako nima smisla razglabljati o teh stvareh z nekom, ki vidi kmetijo kot stružnico v podjetju, danes delaš na njej in nisi zadovoljen s plačo, jutri pustiš ta šiht in delaš drugje...