Provizija upravnika stavbe

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.361
9.597
113
EU
Lastniki stanovanj v bloku plačujemo upravniku 11€ za upravljanje.
Pri izolaciji strehe želi upravnik zaračunati še dodatnih 2% stroškov priprave in vodenja investicije.
Ni ta strošek upravnika zajet v tistih 11€, ki jih plačujemo po opisu nalog za upravljanje
13.gif

1bn-Upravn.jpg

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
588
8
18
Hm, nam sicer podobne zadeve ureja brez dodatnih provizij (kar je normalno)... ampak za upravljanje nam zaračunava kar 15€ mesečno.... grrrrr!

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
"provizija" pri upravnikih je kr stalna praksa... Sploh pri raznih čistilkah in ostalih manjših storitvah. Sicer ni prikazana na računu, vendar je skrita v med upravnikom in "čistilko"...

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
Jaz bi pa rekel, da to ne spada pod redno upravljanje stavbe in ima pravico to zaračunati. Kot imate vi pravico zadevo izpeljati v lastni režiji. Recimo naš upravnik ima na spletni strani napisano kaj naj bi spadalo v teh 9€, ki jih plačujemo:

" Upravljanje stavbe predstavlja zlasti posle obratovanja in vzdrževanja ter vodenje rezervnega sklada. Posli obratovanja stavbe zagotavljajo organiziranje in izvajanje obračunov komunalnih storitev, storitev ogrevanja, hišniških opravil, dimnikarskih storitev, storitev čiščenja skupnih prostorov in površin, storitev varstva pred požarom, storitev deratizacije, urejanja okolice in podobno."

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Lastniki stanovanj v bloku plačujemo upravniku 11€ za upravljanje.
Pri izolaciji strehe želi upravnik zaračunati še dodatnih 2% stroškov priprave in vodenja investicije.
Ni ta strošek upravnika zajet v tistih 11€, ki jih plačujemo po opisu nalog za upravljanje
13.gif

1bn-Upravn.jpg

Sem glih zadnjič govoril z nekom, ki dela fasade in je rekel da on upravniku da 3-5% provizije od dogovorjenga posla.

Torej upravnik dobi % od izvajalca del in ne od stanovalcev, ponudniki torej pripravijo ponudbo v kateri že vklakulirajo
provizijo za upravnika... je pa verjetno stvar pogodbe itd...

Mesečna provizija pa vključuje stroške mesečne obdelave, ki jo ima upravnik... vsako izredno stvar pa v edno zaračunajo,
dober biznis je tole, noben upravnik ne živi slabo... je pa dost jeben posel...

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
jebena je upravniška...naj gre vsak pametnjakovič tu na kak zbor lastnikov, kjer kar mrgoli cvetk, pa bo videl. In za cca 9 EUR/mesec, mislijo, da so te kupili.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.262
4.845
113
Citat:
Uporabnik asko pravi:
jebena je upravniška...naj gre vsak pametnjakovič tu na kak zbor lastnikov, kjer kar mrgoli cvetk, pa bo videl. In za cca 9 EUR/mesec, mislijo, da so te kupili.

Res je, pod drugi strani pa jim tud ni hudega, obračajo lepe denarce, so dosti samosvoji, zamenjat jih je težko, ker skoraj nikoli ne zbere dosti lastnikov... pomutijo enega denarja.... ja jeben ampak tud dober posel
rolleyes-1.gif

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
zelo jeben posel je..zamenjati upravnika je čisto enostavno, če so stanovalci složni, če pa ne, je pa druga pesem. In upravnik tu ni nič kriv, če so lastniki apatični in se jim nič ne da, Seveda je pa za vse kriv upravnik. In verjemi v vsakem vhodu je par posebnežev, ki ti "polepšajo" vsakdan.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Verjamemo, kot pri vsaki drugi stvari v Sloveniji.
Pri nas sicer nismo nikoli plačali provizije. Kaj se je pa dogajalo na relaciji upravnik ~ izvajalec pa nas ni zanimalo. Mi smo vedno izbrali optimalno ponudbo. In med njimi so bile ponudbe, ki smo jih sami pridobili, brez upravnika.

Bakki33

Fizikalc
8. dec 2007
426
71
28
Kje vi živite, da imate tako male stroške z upravnikom?!? Jaz plačujem 19,72€ za Upravljanje, 1,99€ za Obratovanje in 1,32€ za Vodenje rezervnega sklada!!

Poleg tega pa upravnik od vsakega izvajalca dobi še provizijo 8%. Ja, osem odstotkov!!! To sploh ni skrivnost....

Aja, živim v MB...

Bakki33

Fizikalc
8. dec 2007
426
71
28
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Verjamemo, kot pri vsaki drugi stvari v Sloveniji.
Pri nas sicer nismo nikoli plačali provizije. Kaj se je pa dogajalo na relaciji upravnik ~ izvajalec pa nas ni zanimalo. Mi smo vedno izbrali optimalno ponudbo. In med njimi so bile ponudbe, ki smo jih sami pridobili, brez upravnika.

Vsak, ki želi delati z vami, mora podpisati pogodbo z vašim upravnikom in tiste dodatne % itak plačate vi... je že vse zajeto v ceni... Upravnik po izvedenih delih izda račun izvajalcu...

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Glej, kot rečeno, kako se ona dva dogovorita nam je vseeno.
Mi smo ob vseh večjih posegih zbrali tudi sami ponudbe in se nismo odločali zgolj od tistih, ki jih je pridobil upravnik. Čudno, ampak niti enkrat se nismo odločili za ''njegove'' ponude, ker so bile vse dražje. Torej, mi smo dobili najcenejšo ponudbo. Koliko (če sploh) je potem ta ponudnik (ki smo ga sami našli in se pogovarjali z njim) dal upravniku nas ne zanima. Mi smo plačali dogovorjeno ceno.

In seveda nam ta upravnik ne obračunava dodatno vodenja neke investicije, itd. Kako je pa zakonsko določeno pa pojma nimam.

BTW: mi plačujemo upravnika 9 EUR mesečno.

PS: Imaš pa v Mariboru cenejša stanovanja
grin1.gif
.