Prošnja za ideje pri ustvarjanju gnezdeca

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Zdravo!

Prosil bi za kakšno idejo, kako bi izkoristil prostor.

Stene in okna se lahko postavijo poljubno, streha pa bo verjetno obrnjena na sever/jug oz sleme vzhod(zahod)
Stopnice bi bile na vzhodni strani (gre se za prostor nad gospodarskim poslopjem)
Možnost je pozidave tudi v še eno nadstropje. V primeru, da ostane samo eno nadstropje bo kolenčnega zidu cca 150cm
Pod plato gre točno na sredini od severa proti jugu nosilna stena

Želja je;

~ kuhinja z jedilnico
~ velika dnevna soba z velikimi okni
~ vsaj ena otroška soba
~ pisarna za dve delovni mesti
~ kopalnica lahko za kadjo ni pa nujno

Hvala že vnaprej

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Če si prav kotiral, potem bo sleme najbrž S-J. Vsaj običajno je tako zaradi samih razponov.
Južno stran daj čimbolj v steklo (dnevna soba, jedilnica) z nekim napuščem (čop v strehi če boš imel sleme S-J) oziroma senčenjem pred poletnim soncem.
Na 10m stran boš moral postaviti kakšna strešna okna še bolje pa da za pisarne in podobno narediš velik kukerle (za dva prostora en kukerle. Strešno okno se pač na žalost ne more primerjat s kukerlom, je pa res da je ceneje.
Jaz osebno bi cel venec dvignil na 2,6m da se znebiš mansarde, na njo postavil AB ploščo, jo izoliral,potem pa naredil ”hladno ” streho s hladnim podstrešjem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Še enkrat pogledal sliko.
Na severno fasado poskušaj stisniti pisarno in otroško na zahodno stran tam kjer imaš Z napisano pa kopalnico stisni s strešnim oknom.
Kje pa bo spalnica?
Si kaj omejen z inštalacijami? Predvsem kar se tiče kanalizacije, wc? Kje imaš greznico, priklop na kanalizacijo?

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
Točno take gabarite sem si jaz zamislil, in imam tudi izrisano po moji ideji. Želel sem imeti tudi eno sobo v pritličju (za stara leta), ker novo načrtnovanje hiš vse spalne sobe tiši v nadstropje višje, kar je seveda kul in normalno ko si mlad, ko pa boš star, pa lift WTF..in tako sem sam zrisal zadeve. Dajem ti tloris pritljičja,namesto kopalnice in shrambe še lahko narediš kakšne druge delovne prostore, tudi vhod je premikajoč ampak ostaja na severni strani, stopnisce se pomakne v en ko, ker tako najmanj zgubiš če lezeš na mansardo, ker je tam ravno poševnina od strehe. Tole kar sem zrisal je top glede praktičnosti in vsega in nisem našel niti mi ni noben podal boljše variante.Sem še imel druge ideje, a so se podrle v nekih točka..(obračanje "pohištva, oken itd.) Jug je spodaj (tako uporabi - jaz imam malo zamaknjeno) sleme gre zahod - vzhod. Trenutno še samo premikam lokacijo kamina.
1892398-tloris.jpg

Priponke

• 1892398-tloris.jpg
    1892398-tloris.jpg
    122,4 KB · Ogledi: 155

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Živjo!

Ne sleme je od zahoda proti vzhodu...levo od moje skice je spodaj še poslopje, vzignil bom le eno tretjino.
Tako da spodaj so prostori, če bom delal bom delal ali eno ali dva nadstropja (odvisno kako bom izkoristil prostor)

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Zdravo!

Super...
Ravno nekaj takega sem si zamislil.
Le da bom dal stopnice verjetno na vzhodno stran nekje bolj proti severu, ker imam spodaj okno širine 120 cm (od severa proti jugu odmaknjena 130 cm.

Hvala za idejo!!
Bom počakal še kakšno potem pa v izris.

@hanzi....
inštalacij še ni, greznica bo že nekje, imam okrog dovolj prostora (načeloma imam na vzhodni strani staro štirno veliko 25 m3, ki je ne uporabljamo že 15 let)

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.158
113
autocad, sam sem sicer risal v drugem pogram..pač cad programi, katerikoli..Free je draftsight recimo..ampak to dejansko rišeš z nule.

dobovšek: da se obračat..recimo "spalnica" in kuhinja, bi bilo recimo bolj praktično, a sem žele imeti splanco na vzhod, ko se vstaneš pogledaš v dolino pred cel svet in pride sonce gor. Hiša bo 100m nad svetom, zato.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Pozabi na greznico. 2017 naj bi bile obvezne čistilne. Štirna s pitno vodo v njej?
Ne svinjaj pitne vode z greznico. Pijem vodo, katero nekateri baje tako onesnažujejo.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Nima veze, menda od nekje pride pitna vodo v njo...
smirk-1.gif

Skratka, greznico je treba narediti ločeno od štirne.

dobovsek

Fizikalc
27. nov 2008
1.121
1
36
Tako je...

voda pride v njo iz strehe..no je prihajala.
govorimo pa o razporeditvi prostorov.

O greznici pa morda kasneje...

lp