Propad Nokie?

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.887
627
113
Gledam vrednost delnic Nokie skozi leta:
nok-delnice.png

Vrhunec je bil leta 2000, ko je bila delnica vredna 58$, no danes je pa vredna le še ubogih 4$.

Tudi Evropski operaterji so zelo nezadovoljni s prodajo Nokijinih modelov:

Reuters has been asking questions at four major European telecom operators and reports that they're all dissatisfied with the company's current range of Lumia handsets. Describing the Windows Phone devices as overpriced due to their lack of real innovation, glitchy due to early battery life issues, and inadequately supported by Nokia's own marketing, the carriers seem to be in consensus about the new phones' failure to put up real competition to iOS and Android. Put in starker terms, they don't believe that Nokia's Lumia phones are "good enough" to compete. An executive in charge of mobile phones at one of the big Euro carriers is cited as saying, "no one comes into the store and asks for a Windows Phone," placing at least some of the blame for the tepid start to Nokia's reboot on Microsoft's shoulders.

"IF THE LUMIA WITH THE SAME HARDWARE CAME WITH ANDROID IN IT AND NOT WINDOWS, IT WOULD BE MUCH EASIER TO SELL."

Credit rating agency Moody's has also been piling on, following Nokia's recent warning about lower-than-expected Q1 earnings, downgrading the Finnish company to a Baa3 rating and its outlook to "negative."

http://www.theverge.com/2012/4/17/2954174/european-carriers-say-lumia-phones-not-good-enough

Kaj menite se bo Nokia pobrala, ali pa ji bo CEO Stephen Elop, zabil še zadnji žebelj v krsto?

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
Kaj menite se bo Nokia pobrala, ali pa ji bo CEO Stephen Elop, zabil še zadnji žebelj v krsto?
Nokia ne bo propadla. Če je dal MSFT $8bn za Skype, bo dal še par milijardic na Nokio. Microsoft ima drugače na voljo $50bn denarja...

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.887
627
113
Hja no sej če bodo počakali še kakšno leto zna biti par mio $ dovolj za nakup.
tongue-1.gif

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Nokia bi rada prodala izgubarski Nokia Siemens Networks (NSN). Izgubo iz NSN si Nokia piše kot svojo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
What a load of bull***. Windows Phone ma svoj tržni delež oz. ga bo imel. V USA recimo je pa lumia 900 razprodana.

Ti cegli so zakon, sam uporabniki so brainwashani od vsega Android in iOS nonesensa.

Nazadnje ko sem mel iOS v roki se mi je zdel kot da bi zdaj Win98 zagledal.
tongue-1.gif
Android bo pa zgleda večno mel porodne težave.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.037
832
113
Dandanes mladež nima telefona, imajo iPhone, vse ostalo je neznano, zanič in brezveze
wink-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.887
627
113
To, da si ti zadovljen s telefonom je že lepo, ampak svetovni trend je pa slab za Nokijo:
share-2.jpg

Svetovni tržni delež v zadnjem letu na Nokijah:

Microsoft OS: padec iz 3,4% na 1,9%
Symbian OS: padec iz 32,3% na 11,7%

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja boli me k za Nokio, men je važen OS, Nokia mi doda samo dizajn in kvalitetno izdelavo. Nisem jaz delničar al pa zaposlen v Nokii, tko da me "skoraj" boli k**** če crkne.

Ko pa pripenjaš statistiko moraš pa sortirat ven samo WP, da ne mešas statsov s WM telefoni, ki res nimajo kaj delat na trgu. Verjetno MS ni z WP7 začel pri 50% tržnem deležu.
hysterical-1.gif

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
What a load of bull***. Windows Phone ma svoj tržni delež oz. ga bo imel. V USA recimo je pa lumia 900 razprodana.

Ti cegli so zakon, sam uporabniki so brainwashani od vsega Android in iOS nonesensa.

Nazadnje ko sem mel iOS v roki se mi je zdel kot da bi zdaj Win98 zagledal.
tongue-1.gif
Android bo pa zgleda večno mel porodne težave.

Ja sami so si krivi za po tvoje omenjeni "brainwash". Žal je Nokia dolga leta spala na lastnih lovorikah in povsem zamudila segment smart phonov, kateri so danes praktično že vsi. WP je na trg prišel nekaj let prepozno, Nokia pa je predolgo vstrajala na Symbianu, ki je tudi predpotopen. Sedaj pa so kjer so. Tako da ni brainwash kriv ampak izključno njihove izredno slabe poteze zadnjih nekaj let. Pobrali se bodo pa težko. Tudi WP bo zelo težko prilezel kaj visoko na lestvici. Vsaj zaenkrat nič ne nakazuje, da bi karkoli drastično lahko spremenili glede na trend, ki je pa Andorid in iOS. Ostali pa droptine pobirajo.

Da o sami kvaliteti izdelave zadnjih nekaj let s strani Nokie sploh ne izgubljamo besed. Mogoče so z serijo Lumnia kaj popravili, ostalo je pa pod kritiko.
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.887
627
113
Jah meni se pa škoda zdi, da bi nokia propadla, ker so vedno imel (in še imajo) hardwersko (predvsem fotkič) in oblikovno dobre telefone.
Osebno me od nakupa odbija samo Microsoft OS... ampak to je povsem moje osebno stališče.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Počakaj da pride kaj več Nokia modelov z WP7 ven. V .si so jih začeli prodajati šele par dni nazaj. Konec leta pride ven še W8 in WP8 - W8 pa naj bi pozitivno vplival na prodajo WP8 naprav.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Ko bo win8 na pcju, bom morda tut razmišljal o wp8.

@Futuristic

Kaj točno ti ne paše na windows phonu?

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.130
736
113
EU
Meni je vseeno, če Nokie več ni, ker imam dovolj azisjke konkurence, ki bo štancala HW za WP7 ipd.

Mi je bila pa zanimiva v času Maemo-ta in MeeGo-a, ampak ker so se temu odrekli, so pač zgolj še eni proizvajalci HW-ja na trgu.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.887
627
113
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
@Futuristic

Kaj točno ti ne paše na windows phonu?
Uporabniški vmesnik mi je čisto mimo, ampak glavni vzrok je pa Microsoft.
Kot razvijalec programske opreme sem nareč primoran uporabljati dosti Microsoftovih tehnologij.
Visual Studio, SQL server, .NET, MS project, SharePoint, Microsoft Dynamics NAV (Navision) itd itd...

Razen SQL serverja in Windowsov je imho vse katastrofalno zanič.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Boš moral malce bolj v detajle...

Si se sploh kaj ukvarjal z WP7 telefonom?

Sicer me pa čudijo sami uporabniki smartphoneov, kaj hudiča jim ni jasno, da mora novi Galaxy imet vsaj 4 jedra, 2GB ram-a 64GB placa....ja wtf no, a drugega PCja nimate?
stupid-1.gif

Jaz rabim telefon za njegove primarne dejavnosti in do teh želim imel porihtan ekosistem, nočem zbirat raznih appov, da mi bodo "osnove" špilale, nočem se ukvarjat s power monitorjem pa browsat spisek juice defenderjev, kater app zdaj žre koliko. Tudi kolegi ne vem če bodo nasedli, da obstaja direktna povezava število jedr na telefonu*inčev = dolžina v hlačah.
hysterical-1.gif

Trenutno mam še HTC trophy, katerga se dobi za nič denarja pa opravlja vse, konstantno hitro, tudi baterija mi kdaj drži 2 dni. Nimam pa nobene potrebe po čem že? 500k appov? Potem mate pa 100 appov gor, uporabljate pa 3.
bonk.gif

NekdoK

Guru
17. jun 2008
4.130
736
113
EU
Za telefon imam jaz kar lepo navaden popolnoma neumen mobilnik, kjer je SMS vrhunec tehnike.

Za ostalo pa bi rabil ST Trikorder, ampak je še vedno v izdelavi ; tako da ja 6-jeder minimum FTW

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Ampak meni deluje, da si ti osebno nekakako prizadet zaradi golih specifikacij a v čem je fora, ker ne vem zakaj se razburjaš
hysterical-1.gif

Glej. Men je popolnoma vseeno, al je noteri 16 jeder ali 1 jedro. Meni je vseeno če ima 2Gb Rama ali 512.
Hočem le dobro delujoč telefon, za katerega sem pripravljen odšteti določeno vsoto denarja. Zdej, če WP za to potrebuje eno jedro, Andorid pa 4 je meni popolnoma nepomembno. Meni je samo pombmeno, da zadeva funkcionira tako kot je potrebno. Tako da ne vem kaj se razburjaš z jedri in podobno.

Drugače pa največji fail WP je v tem, da so dejansko zelo zelo počasni (s strani razvoja) in prepozni na trgu. Ko se folk enkrat nečesa navadi, nima nobene potrebe po spreminjanju, če je zadovoljen s tem kar ima. In zato, bo WP težko kaj veliko pridobil. Pa ne rečem, da ni slab/grd/biloka tretjega
rolleyes-1.gif
Zamudili so vlak in zelo zelo težko ga bodo ujeli.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Pakul pravi:
Drugače pa največji fail WP je v tem, da so dejansko zelo zelo počasni (s strani razvoja) in prepozni na trgu. Ko se folk enkrat nečesa navadi, nima nobene potrebe po spreminjanju, če je zadovoljen s tem kar ima. In zato, bo WP težko kaj veliko pridobil. Pa ne rečem, da ni slab/grd/biloka tretjega
rolleyes-1.gif
Zamudili so vlak in zelo zelo težko ga bodo ujeli.
Ne moreš reči, da je na trgu prostor samo za dva igralca - in to v času, ko večina ljudi v razvitem svetu nima smartphona, kaj šele v Indiji, Kitajskem ali Afriki.

RIM izgublja na trgu, če uspe Nokiji narediti uspešno E serijo z WP, so na konju.

Steve

Guru
13. avg 2007
9.961
1.841
113
samo je res cisto prizadet in uzaljen
smile-1.gif
argumenti pa smesni. po tej definiciji (na tel lahko vse delam), je tudi symbian zakon. dejstvo pa je da so wp telefoni nišni produkti in nic ne kaze na kako eksplozijo rasti. zal je nokia zaspala na symbianu, ms pa na wm6.x, vmes a jih je ios in android unicil. razvojni tempo pri slednjih je precej hitrejsi kot pri wp, zato tudi prodaja ne gre nikamor