programi za podjetje

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
Pozdravljeni

Zanima če mora samostojni podjetnik kupiti licenco za linux operacijski sistem? ali pač to ni potrebno ker je odprtokodni? V primeru da mora biti licenčni OS, je potem morebiti zahteva glede tega da mora bit kakšen business paket ali pač nabaviš "homeuser" OS? Vsi programi bi se namreč uporabljali na samo enem pc-ju.
Nasploh me zanima kako je z programi ki se dobijo zastonj in njihovo uporabo v podjetjih. Je to dovoljeno ali mora imeti podjetnik licenco za vsak program pa četudi ga izdelovalec ponuja zastonj?

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Pozdravljen,

ni odvistno al si firma ali domači uporabnik.
Odvistno je od licence programa oz. OSa, če ti dovoljuje brezplačno uporabo (za to ti povsod pri inštalaciji piše, če si pogledal pogoje za uporabo in če se z njimi strinjaš... Tam vse piše kaj lahko in kaj ne).
Paziti moreš na primer da ni v licenci navedeno Free for home users, ali pa kaj podobnega.
Marsikdo se zaserje, ko si naloži WinRar. Ta te le opozarja da je licenca potekla, dela pa še kar naprej. Inšpekcija gre najprej gledati take stvari.
Linux je free za vse, ne glede kaj si. Tako tudi Open Office.
Če pa maš Windowse moreš imeti licenco tudi za doma - če greš po pravilih. Nisem pa nikjer zasledil, da bi firma morala imeti Business različico. Delam s firmami, ki imajo XP home in Vista home basic, pa še jim nikol noben ni kaj težil.

LP

Nazadnje urejeno:

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
Super, hvala

lets go linux
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Tukaj je pomesanih nekaj pojmov. Obstajajo firme, ki prodajajo komercialne distribucije Linuxa, ki zastonj v enaki obliki niso na voljo (npr. Red Hat Enterprise Linux Desktop). Tam ni nic drugace, kot ce bi kupil npr. Windows - ce nisi zadeve kupil, so potencialno lahko problemi, ceprav je vecina kode, na kateri temelji distribucija, odprte.

Velika vecina distribucij pa je zastonj in dopuscajo uporabo za katerikoli namen. Izberi torej eno od slednjih, ki je najbolj po tvojem okusu.

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
hvala za vse odgovore

torej obstajajo verzije linuxa za katere je potrebno plačat, sicer drobiž v primerjavi z microsoftom.
Dejansko sem razmišljal da bi si namestil SUSE, s katerim sem bil kar zadovoljen nekaj let nazaj. Na opensuse,org mislim da ni potrebno kupit licence za uporabo , vsaj v licenseagreement nič ne piše. Pri Novell.com pa obstaja Suse linux enterprse desktop edition, samo kakor sem dojel z nabavo licence pridobiš samo updates, patches pa tehnično podporom.
Grem probat z opensuse, ki je očitno zastonj "all around" in upam da mi ne bo kakšna inšpekcija trdila nasprotno
smile-1.gif

P.S. sicer mi ni jasno zakaj potem podjetja ne uporabljajo linux sistema. Večina podjetij tako ali tako rabi samo kakšen program za urejanje dokumentov(open office), spletni brskalnik in mail client. Ogromno prišparanega denarja v primerjavi z microsoftom kjer se manjka samo še okno pri vsakem zagonu ki pravi: please transfer 5 euro for user login, welcome
tongue-1.gif

Nazadnje urejeno:

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik Filter pravi:

Grem probat z opensuse, ki je očitno zastonj "all around" in upam da mi ne bo kakšna inšpekcija trdila nasprotno
smile-1.gif

P.S. sicer mi ni jasno zakaj potem podjetja ne uporabljajo linux sistema. Večina podjetij tako ali tako rabi samo kakšen program za urejanje dokumentov(open office), spletni brskalnik in mail client. Ogromno prišparanega denarja v primerjavi z microsoftom kjer se manjka samo še okno pri vsakem zagonu ki pravi: please transfer 5 euro for user login, welcome
tongue-1.gif

Zato, ker brazplačno ni vedno tudi poceni
wink-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Filter pravi:
P.S. sicer mi ni jasno zakaj potem podjetja ne uporabljajo linux sistema. Večina podjetij tako ali tako rabi samo kakšen program za urejanje dokumentov(open office), spletni brskalnik in mail client.

Firme so ponavadi racunalnisko nepismene, vodi jih pa se vedno generacija ljudi, za katere je pisalni stroj cudo tehnologije, videorekorder pa nekaj, kar stoji na polici v dnevni sobi in iz cesar je potrebno brisati prah, upravljati ga zna pa samo mulc. Ze tako si ne znajo niti najbolj preprostega SW nastimat, potem ne znajo delat z nicemer drugim kot z eno verzijo (ze prehod na novejso verzijo Windowsov ali Office-a jih cisto zmede), navodil "ne utegnejo" prebirat (kot da bi vsaka tajnica sluzila po nekaj 10K EUR/mesec, da je njen cas toliko vreden ...), za vsako stvar raje vrzejo se vec denarja ob problem in upajo, da bo potem sel stran. Tako zapravijo vec casa, kot bi ga z normalnim pristopom, vse naloge opravljajo s kupom listkov ("datoteka -> shrani" ... kaj pa ce moram spremeniti ime ?! takoj racunalnicarja na telefon ...), s casom listke pomesajo, izgubijo, nekaj tupijo po svoje, namesto da bi prebrali kako stvari funkcionirajo, enako kot ce bi vozili avto stalno v 1. prestavi in se to brez sklopke (saj imas kljuc za kontakt).

Zveni res butasto, a tako pac je. Tako ima potem nekaj drugih firm delo (prodaja SW, vzdrzevanje). "A fool and his money are soon parted."

V ene stvari dejansko nima smisla vlagati svojega casa, ker ne bos nikoli naredil tako dobro in tako poceni, kot bi naredil nekdo drug (npr. telekomunikacijske storitve bos raje najel zunaj), nekatere stvari so pa na meji (racunovodstvo, racunalnistvo, ciscenje, dostava, itd.) in tam se mora vsak odlociti sam. Vrano je predpostaviti, da nisi ravno racunalnisko nepismen, ce si se pojavil na tem forumu s takim vprasanjem ... Ce rabis racunalnik za pisarniska opravila, katera si nastel, potem ti je verjetno jasno kaj se da in cesa se ne da z zastonj programi. Ce delas v razvoju, pa se zna zgoditi da dolocenih orodij ne bos nasel. V takem primeru si priklenjen na platformo, kjer taka orodja obstajajo.

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
heheh radirko tale post me je dodobra nasmejal. Dejansko je res tako, po mojih izkušnjah je večini že slike iz fotoaparata težko spravit kam drugam kot pa v My pictures.

Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Ce delas v razvoju, pa se zna zgoditi da dolocenih orodij ne bos nasel. V takem primeru si priklenjen na platformo, kjer taka orodja obstajajo.

Ja tukaj me skrbi samo dobit kakšen flash programček za ainmacije v linux-u. Tega še res nisem nikjer zasledil, niti kakšnih plačljivih programčkov. Če ima mogoče tu kdo kakšen predlog kaj uporabit, lahko tudi plačljivo zadevo.

hmm ja , tale migracija na linux verjetno res ni najboljša zame, ko se ukvarjam z izdelavo spletnih strani in podobno, pa vendar se raje kakšen mesec malo lovim kot pa da moram absolutno vsako najmanjšo zadevo kupit na windowsu(mogoče v prihodnosti) Sicer je bil štart s temi zadevami na linuxu tako da mi ni tuje in zaenkrat mislim da kakovost nebi trpela zaradi migracije, le dalj časa bi porabil na začetku.

aha, tole bo mogoče malo offtopic pa vendarle... kako je recimo z gostovanjem spletne strani za podjetje, si lahko za začetek postavim stran na freehostingu? verjetno tu spet pride v poštev license agreement ko narediš račun, kar sem sicer redko brak dosedaj
tongue-1.gif
Pa vendar če me spomin ne vara je freehosting po večini za personal use.

mja bo že, začetek bo malo težek zaradi vseh komplikacij glede licenc ker pač nisem miljonar :p

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
Poznam wine, sem zadevo sprobal leta nazaj, pri špilih sicer dokaj neuporabno, ker jih večina ni delal. Se pa spomnim da je obstajala ena druga plačljiva verzija ki se je imenovala se mi zdi wineX. Ravno ta naj bi takrat podpiral bolj grafične zadeve, v tistem času me je pač zanimalo to glede špilov. Imam v spominu da je skozi wine vse zgledalo veliko manjše, recimo pri programih je bilo komaj razbrati meni, podobno kot bi ti spremenilo resolucijo, sicer se pa nisem niti poglablajal.
Mogoče poskusim če bo osemka normalno delovala na linuxu, samo a se to sploh še prodaja hehe verjetno niti nebi bilo
več tako drago, trenutna verzija je ... se mi zdi da 10.

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Jaz se ne, sem pa slisal za to - in tudi da so precej pasji. Sem klical nekaj casa nazaj iz firbca na vse mogoce naslove, pa nihce nic ne ve, kaj sele da bi povedal.

Moznost je tudi virtualka.

Sicer pa Windowsi in open-source (GIMP, Eclipse, Sharp Developer, Open Office, Firefox + Thunderbird, itd...), kaj je s tem narobe za web-development? V vsakem primeru rabis IE6, IE7 in IE8 za testirat.

Freehosting zgleda amatersko. Daj par EUR in imej domeno + gostovanje kot se zagre.

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik jaka6 pravi:
a pa je kdo od vas res dobil inšpekcijo na firmo, ki mu je pregledala računalnik?

Imamo načeloma "poštimano" z licencami, sej je "samo" cca.100 računalnikov
smile-1.gif
Je pa vedno kaj, kar nebi smelo biti.... no potrebno je bilo dokupiti mankajoče licence v roku mislim da 14 dni....

Filter

Pripravnik
30. mar 2009
73
0
6
www.spletnapot.com
Citat:
Uporabnik LaUros pravi:
Sicer pa Windowsi in open-source (GIMP, Eclipse, Sharp Developer, Open Office, Firefox + Thunderbird, itd...), kaj je s tem narobe za web-development? V vsakem primeru rabis IE6, IE7 in IE8 za testirat.

Freehosting zgleda amatersko. Daj par EUR in imej domeno + gostovanje kot se zagre.

http://browsershots.org dejansko ne rabiš IE ker lahko tu stestiraš kako bo stran zgledala ma "miljon sistemih" in različnih verzijah brskalnikov. Sicer lahko stran testno postavim na strežnik in grem pogledat v sosednjo sobo na pc z windowsi, ki ni moj
tongue-1.gif
Dejansko pa s css sploh ni ali skoraj ni razlike v IE in firefox, po mojih izkušnjah so bolj težavne tabele.

Glede frehostinga, sploh nobeden ne ve da imaš freehostig če registriraš domeno cca 10€. Freehostia in webhost000 recimo nimata nobenih bannerjov, podpirata php, podatkovno bazo....... dela tudi recimo kontaktni obrazec. Imam izkušnje z freehostia pa nobenih problemov. Sicer sem trenutno začel uporabljat webhost000 ker zadeva na oko dela hitreje.

zdaj sicer še ne vem če je to dovoljeno , se moram še malo pozanimat, a recimo da če imam stranko z neko manjšo stranjo, par strani z kontaktnim obrazcem bi mu priporočil freehosting in zakup domene, Vse bo delovalo isto kot na plačljivem hostingu, le da se znebi stroškov gostovanja. Sicer se mi pa zdi že free zadeva pri webhost000 boljša kot nekateri plačljivi ponudniki.

Nazadnje urejeno:

LaUros

Pripravnik
13. feb 2008
327
0
16
Ljubljana
Po vrsti:
- ce mislis da v CSS ni vecje razlike med browserji, potem malo ves o izdelavi spletnih strani. Se najbolj natancen prikaz so tabele
evil.gif

- lahko testiras prikaz, ne mores pa JS/Ajax
- nikakor ni boljsa free zadeva, ko ti promet malo naraste, je problem, ker ti free web hostingi imajo zelo omejen hardware. Prav tako zacenjo cez cas racunat ali pa nasmetijo oglase. Morda za kako vizitko za nekaj malo casa, vse ostalo pa potem gostovanje oz. VPS ali dedicated.

Igi, lahko kaj vec poves o obisku? Mene zanima, kako on pregleda vse racunalnike? Ima kak poseben SW ali se priklopi v mrezo? Mu moras dati gesla za zaupne zadeve (true crypt, itd...)

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
ko pride BSA izgleda takole:

pogleda na komp če imaš nalepko za windows licenco
gre v add/remove programs in pogleda katere nprograme imaš inštalirane.

thats it!

lp