Program za urejanje slik po datumu nastanka

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Na disku imam cca 115gb slik, katere bi moral posoltirati po datumu nastanka.
Obstaja kak program ki bi mi olajšal delo?

Je pa še en problem, namreč te slike so se prekopirale naknadno na nek zunanji disk ker se je prejšnji sesul tako da je datum(desni klik) novejši kot pa dajanski.
Je kaka možnost? Ker slik je "hm na uč" čez 200.000.

lp

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
linux ma shotwell... ki nardi to... windows pa ne vem, picasa al pa acdsee... bi jih znal datumsko narest knjižnico.

lp

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.557
6.641
113
pri taščici
Sicer me tale zunanji disk bega, vendar bi picasa najbrz znala. V windowsu pa v mapi zgoraj (ime, datum nastanka, vrsta datoteke...) desni klik, pa izberi datum posnetka. Potem pa razvrstis po datumu nastanka posnetka. Je pa res da bo to zamudno, ker najbrz nimas vseh 200000 v isti mapi. Ne poznam pa nacina kako bi to naredil privzeto za vse mape (obicajno je sort by name)

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik x5x pravi:

AcdSee to zna.

Citat:
Uporabnik x5x pravi:
Je pa še en problem, namreč te slike so se prekopirale naknadno na nek zunanji disk ker se je prejšnji sesul tako da je datum(desni klik) novejši kot pa dajanski.

To kar ti gledas je datum spremembe datoteke. Torej datum, ko si jih kopiral. Pravi datum nastanka je zapisan v podatku EXIF. Tudi to zna prebrati AcdSee.

(acdsee preferiram, ker ga poznam in uporabljam ze ohoho let.)

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
OK hvala ti.
Pa se da to kaj na hitro, npr klik in ti jih presoltira?
Ker sedaj je vse razmetano tudi po mapah med seboj.
Rad bi pa,da se zadeva zloži po intervencijah da je nekako pregledno.

Nazadnje urejeno:

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Ne vem, kaj bi tocno rad. Imas te fotografije po mapah ali so vse razmetane v eni mapi?

Vidim, da si urejal in ze odgovoril na vprasanje
smile-1.gif

Predvidevam, da bi potreboval SW, ki bi pogledal EXIF, naredil mapo z datumom in premaknil slike v to mapo?

Nazadnje urejeno:

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Tako je.
Citat:
potreboval SW, ki bi pogledal EXIF, naredil mapo z datumom in premaknil slike v to mapo?

Je več kot 100 map v katerih so slike, med njimi je tudi nekaj "strokovne literature" katero bom moral predhodno zbrisati.
Program s katerim so reševali podatke je vse slike razmetal po mapah(praktično vse kar so kdaj gledali zaposleni od fb do xxx) ni pa soltirano po datumu..
smile-1.gif

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
AHA!!!! Ze vec jasno, ko si omenil resevanje. Tukaj bi pa znal biti problem, ce je EXIF sploh pravi. Ti desni klik pokaze s katerim aparatom je bila posneta slika?

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Naceloma mene ne zanima kateri je.
smile-1.gif
Poglej ce pise. Ker ce ja, potem imas verjetno tudi originalen datum. Pri nas, ko strankam resujemo kartice, kdaj exif ostane, kdaj pa ne.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Tale program ( POWER BATCH ) meni lepo deluje - včasih sicer malo traja in zgleda ko da se je obesil, po nekaj časa pa je pripravljen na nadaljevanje. Lahko sortiraš po exif datumu, nato pa preimenuješ po zaporedni številki in ti bo znal katerikoli program sortirati po datumu.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Citat:
Uporabnik x5x pravi:

AcdSee to zna.

Citat:
Uporabnik x5x pravi:

To kar ti gledas je datum spremembe datoteke. Torej datum, ko si jih kopiral. Pravi datum nastanka je zapisan v podatku EXIF. Tudi to zna prebrati AcdSee.

(acdsee preferiram, ker ga poznam in uporabljam ze ohoho let.)

Jaz pa imam WIN7, pa mi pod datum nastanka pokaže datum, ko sem slike kopiral iz diska na računalnik ali pa kaj takega. Datum nastanka fotke pa pokaže v stolpcu "datum spremembe". Kaj bi lahko bilo narobe, ker tole se mi ne zdi logično.
Opazil sem pa čisto po naključju, ko so imele slike iz smučanja datum v avgustu, datum nastanka prav tako v avgustu, datum spremembe pa je bil ta pravi, točni tisti januar, ko smo bili na smučanju.