program DEXi

darinkoman

Pripravnik
29. feb 2008
319
0
16
Zdravo.
A kdo pozna ta računalniški program za večparametrsko odločanje?
Kako določim funkcijo koristnosti?
Lp

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Živjo,

ker sem malo iz prakse, programa pa nimam pri roki, ti lahko predlagam le, da kontaktiraš Uroša Rajkoviča na FOV.
smile-1.gif

Po moje ti bo pomagal oz. rečeno drugače, ne vem zakaj ti ne bi. Sploh če si študent - če pa nisi pa se pretvarjaj da si.
grin1.gif

Včasih se je potrebno boriti za znanje, pa tudi če malo "pomutiš".
smile-1.gif

KLIK

Leska

Pripravnik
8. sep 2007
268
0
16
Citat:
Uporabnik darinkoman pravi:
Kako določim funkcijo koristnosti?
Verjetno misliš na "zalogo vrednosti": izbereš atribut in klikneš gumb v polju "Zaloga vrednosti" ...
1255247-q.gif

Priponke

• 1255247-q.gif
    1255247-q.gif
    109,4 KB · Ogledi: 722

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Če bom danes našel kaj časa ti bom pomagal. Od jutri naprej pa to ne bo več možno...

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Eh... DEXi je pa res preprost za uporabo... Sedem let ga nisem pogledal, pa sem v dveh minutah pogruntal (se spomnil ob klikanju) kako se določi funkcijo koristnosti. Na kratko: funkcijo koristnosti lahko določiš samo atributom, pri katerih imajo vsi podatributi definirane zaloge vrednosti.

Če ne razumeš tega, si poglejmo tipičen primer, nakup novega računalnika.

1) odpreš DEXi, odpreš nov dokument
2) v zavihku Model imaš na levi strani odločitveno drevo (na začetku je samo "Ocena1"), na desni strani spremeniš Ime Atributa v "Računalnik", pred njim stoji RUMEN trikotniček
3) Pod atributom je Zaloga vrednosti, trenutno še nedefinirana. Levo od okenčka je ikonica s štirimi pikicami in črticami. klikneš gor, v novem okenčku se ti ponudi možnost za definiranje. V prvo, že obstoječe polje, namesto "nova vrednost" vtipkaš npr "slab". Na desni stani tega okenčka imaš zeleni plusek, dvakrat klikni gor, da dobiš še dva vnosa. Če si naredil vse prav, imajo te vrednosti spredaj ikonice različnih barv. Pri prvi je rdeč minusek, srednja je samo črno obrobljena, tretja pa zelen plusek. Preimenuješ še dve novi v "srednji" in "dober". To narediš z izbiro vrednosti in gumba F2 ali pa desni klik in "uredi vrednost". Potrdiš s klikom na gumb "V redu".
4) na levi strani, pred atributom Računalnik je sedaj ZELEN trikotniček, kar pomeni da imaš v redu definirano zalogo vrednosti. In res, tam kjer je prej pisalo <nedefinirana>, je sedaj "slab(-), srednji;dober(+)"
5) sedaj je treba razviti drevo naprej. Na sredi programa je gumbek z rumenim trikotničkom in zelenim pluskom. Če ga klikneš, se pod atributom Računalnik pojavi nov podatribut "Novi", ki ima rumeno trikotniček, pri "Računalnik" pa se ti pojavi rumen kvadratek z rdečim križcem. To dvoje pomeni, da "Novi" še nima zaloge vrednosti (zato je rumen namesto zelen), kvadratek s križcem pa pove, da vsi podatributi Računalnik-a niso popedenani. Sedaj lahko vse narediš tako kot prej pri atributu Računalnik, točka 2. "Novi" preimenuješ recimo v "Procesor". Lahko definiraš novo zalogo vrednosti, kot v točki 3, ali pa izbereš že obstoječo, definirano prejle za atribut "Računalnik".
6) kreiraj še nekaj podatributov, vsakič moraš klikniti najprej na "Računalnik" na levi, nato pa na tisto ikonco na sredi. Recimo, da dodaš še Matično ploščo, RAM in Disk.
7) ko vsem podatributom dodeliš zaloge vrednosti in se pobarvajo v zelene trikotničke, pri atributu Računalnik izgine rdeči križec v kvadratku, kar pomeni, da so vsi podatributi popedenani. če klikneš na "Računalnik" sedaj na desni strani vidiš novo polje Funkcija koristnosti. Voila! Klikneš na ikonico "F" in urejaš...

Upam, da ti to kaj pomaga... če te še kaj zanima, kar vprašaj.

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
ah ja... screenshot največ pove...
1255267-dexi.jpg

Priponke

• 1255267-dexi.jpg
    1255267-dexi.jpg
    71,6 KB · Ogledi: 607

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Si mi prihranil čas. Ker sem v kratkem imel namen poiskat Dexi, če ga še sploh kje imam.
grin1.gif

darinkoman

Pripravnik
29. feb 2008
319
0
16
hvala za obrazložitev, vendar me še nekaj zanima:

primer imam odločitveni model pri izbiri dopusta
atributi (po katerih bom primerjala 5 različnih ponudb) so cena, lokacija, destinacija, zmogljivosti (nastanitvene, prehrambene...)
zaloge vrednosti so naslednje:
cena: ugodna, ustrezna, visoka
zmogljivosti: nezadovoljive, zadovoljive, dobre, zelo dobre, odlične
destinacija: nezanimiva, zanimiva, zelo zanimiva, odlična

potem pa imaš tam še funkcijo koristnosti; če prav razumem je to kot utež, kateri atributi ti je bolj pomemben?

ali so atributi in njihove zaloge vrednosti v redu določene?

glede na to da moram zajeti čimvečji vzorec v anketo (primerjavo 5 ponudb po enakih kriterijih) ali je potrebno v program vnesti za vsak anketni list posebej primerjavo?
kako potem prikažeš rezultat na primer za 300 anketirancev, med katerimi je vsak primerjal 5 različnih ponudb po enakih kriterijih?

upam, da sem dovolj razumljivo napisala....

DrM007

1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Odvisno od tega kakšno stopnjo zahtevnosti odločitvenega modela pričakujejo od tebe. Samo štirje atributi so bolj malo... Lahko razširiš tako, da naprimer namesto "Cena" daš "Finančni pogoji", potem pa nadaljne podatribute "Cena", "Način plačila", "Popust"...

Zaloge vrednosti so sicer "pravilne", ampak ti pri pravem odločitvenem modelu ne pomagajo preveč, ker so abstraktne. Recimo, da imaš primer destinacije, za katero je cena "ustrezna", lokacija "sprejemljiva", zmogljivosti "zadovoljive", destinacija pa "zanimiva". Če to preberemo v stavku, se sliši odlično, če pa pogledamo zaloge vrednosti, pa ne, ker zgleda, kot da plačaš preveč, oziroma imaš prenizke standarde...

Zaloge vrednosti so lahko čisto konkretne. Npr Cena ima lahko zv "do 500€", "500-749€", "750-1000€" in "nad 1000€". Zmogljivosti so preveč širok pojem (še sama si v oklepaju naštela nastanitvene, prehrambene..., kar pomeni, da je združenih preveč neprimerljivih stvari). Tudi to razbij. Prehrana ima lahko (brez, zajtrk, polpenzion, polnpenzion)...

Funkcija koristnosti je v bistvu seznam odločitvenih pravil. Za vse možne kombinacije lahko izbereš katera iz zaloge vrednosti jih povzema. Ker to število lahko hitro naraste, lahko izbiro opravi program namesto tebe s pomočjo uteži za posamezne atribute.

Tega z anketami pa ne razumem najbolje... Če imaš 5 ponudb, vsako vneseš v program (zavihek Variante), izbereš zaloge vrednosti za vsak atribut in program ti oceni vsako ponudbo (zavihek Vrednotenje). Kolikor jaz vem, za vrednotenje ne potrebuješ nikakršnih anket (dopuščam pa možnost, da sem kaj pozabil v sedmih letih...)

darinkoman

Pripravnik
29. feb 2008
319
0
16
zanima me primerjava 5 različnih ponudb ki jih bo več ljudi primerjalo po enakih kriterijih
z dexi modelom bi dobila za vsako osebo izbor najbolj ustrezne ponudbe

anketiranih mora biti vsaj 300 oseb, zato sem tudi izbrala samo 4 kriterije oz. atribute glede nato da je vnašanje podatkov v model zelo zamudno delo; mogoče bi dodala vsakemu vsaj po 2 podatributa

s to raziskavo bi potem dobila na primer rezultate
- 20% anketiranih se je odločilo za ponudbo A
- 15% za ponudbo B
- 50% za ponudbo C
- 10% za ponudo D
- 5% za ponudbo E

Leska

Pripravnik
8. sep 2007
268
0
16
To, kar razlagaš so učni primeri: torej, ti *že veš*, za katero ponudbo (varianto) so se odločili.
DEXi pa je namenjen temu, da ti na osnovi vnaprej pripravljenih pravil oceni vsako od variant.
Kar bi ti rabila je program za avtomatsko učenje, ki ti na osnovi že definiranih variant ("odločitev") sam zgenerira pravila za odločanje, pa še to je vprašane, če bi delovalo: pri tebi so na osnovi istih podatkov osebe prišle do različnih odločitev, torej imajo očitno različna pravila, DEXi in podobni programi pa navadno potrebujejo/generirajo ena sama.

darinkoman

Pripravnik
29. feb 2008
319
0
16
jaz ne vem za katero ponudbo se bo kater posameznik odločil; to bom dobila z anketo

zato pa naj bi vsak posameznik najprej določil funkcijo koristnosti oz. utež posameznemu atributu, npr. cena mi predstavlja 50% odločitve, destinacija 20%, lokacija 15% in zmogljivosti 15% in potem ko bi utežila vsak atribut bi prišla do posameznikove najboljše izbire