Prodat ohišje ali ne?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Imam eno ohišje, Chieftec. Malo staro a pleh je pač pleh. Stalo okoli 28000 SIT in imajo podobni modeli še danes ceno.
Aja, not je en PC. XP2200+, Radeon 9500 Pro, 1,5GB RAM-a 160 GB disk pa kup enot (CD/DVD/floppy/LS-120). In ventilatorji.

Ker je ohišje vredno več kot ostalo skupaj, me zanima kaj naredit. PC je za prodat, ampak kdo bo dal več, ker je boljše ohišje? To po moje vsi pogledajo XP200+ in si rečejo "to je ja prastaro".
Prodat po kosih?

Aja, zraven je še monito Hyundai HT7695B (17 colov, CRT, 95kHz).
Plata: Gigabyte GA-7VAXP Ultra

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Nekje najdi eno drugo staro zastonj ohišje pa komponente tja prestavi pa ga prodaš kot cel PC, tisto chiftec ohišje pa prodaš samostojno.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Chieftec so dobra ohišja, a vedi da nimajo več take cene. Sam sem dobil rabljeno Lial Li ohišje v celoti iz aluminija za 35 evrov... Prodat se pomoje ne splača, raje ga obdrži.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ma ja, saj je dobro ohišje (tower, dva snemljiva nosilca za po tri 3,5 enote, pa prostor za 4 5,25 enot, dobra izdelava, ventilatorji), vendar me moti par malenkosti.
Dilema je v bistvu: če ga prodam, a bom našel boljše ohišje? Kolko vidim, so v trgovinah večinoma nižji spodnji razdred. Je kje kaj za videt, pa da je malo boljše?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Potem mu pač izprazni drobovje, zmeči zastarele komponente v koš in daj notri nove.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Potem mu pač izprazni drobovje, zmeči zastarele komponente v koš in daj notri nove.

In nič drugače.
zmaga.gif

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
se da dobit kr neki dobrih ohisij pr nas.. samo razstavljenih verjetno nimajo

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Zaj pa že komplicirate... Presneto, ko da mate zlate al pa platinaste komponente za not dat...
rolleyes-1.gif

Pa nena samo na vas leti to.Tudi v ostalih temah v drugih podforumih vidim, da je vse klump po mnenju uporabnikov , le najdražje zadeve so dovolj dobre.

Ja valda...
bonk.gif

467716-post_slo.gif

@Stein, daj prosim poslikaj malo ohišje.Me res zanima, kaj te ma takega, kar danes ne moreš kupit pri nas.

Pa sigurn sem, da so v vseh teh letih pogruntali boljše rešitve a hlajenje, in da povprečno ohišje, ki ga lahko danes kupiš, hladi boljše, kot tvojo , za svoj cajt , odlično ohišje.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Zaj pa že komplicirate... Presneto, ko da mate zlate al pa platinaste komponente za not dat...
rolleyes-1.gif

Pa nena samo na vas leti to.Tudi v ostalih temah v drugih podforumih vidim, da je vse klump po mnenju uporabnikov , le najdražje zadeve so dovolj dobre.

Ja valda...
bonk.gif

467716-post_slo.gif

@Stein, daj prosim poslikaj malo ohišje.Me res zanima, kaj te ma takega, kar danes ne moreš kupit pri nas.

Pa sigurn sem, da so v vseh teh letih pogruntali boljše rešitve a hlajenje, in da povprečno ohišje, ki ga lahko danes kupiš, hladi boljše, kot tvojo , za svoj cajt , odlično ohišje.

Vsak pri kakšni stvari zakomplicira. V avtomobilizmu se debatira okrog porabe in katerim letnikom 2.0 TDI Volkswagnov pokajo glave, tukaj se pač o ohišjih. Jaz na steinovem mestu dobrega ohišja ne bi menjaval.
Kar se hlajenja tiče je pa takole: največ lahko za dobro prevetritev narediš sam (seveda če ti je to v interesu). Sata podatkovni kabli na srečo niso tako glomazni kot so bili svojčas IDE, tako da je mogoč dober pretok zraka skozi ohišje. Splača se ti vgradit čim večje ventilatorje (12 ali celo 16 cm), ki ti ob manjših obratih (=manjšem hrupu) spravijo skozi ohišje več svežega zraka kot manjši (recimo 8 cm) ventilator. To je pač pomembno, če rad preizkušaš meje zmogljivosti sistema. Današnje procesorje se da spravit kar precej nad nazivno frekvenco in če imaš interes in možnost ne vidim razloga, zakaj bi pustil potencial neizkoriščen.

Kar se denarja tiče je tako: če si lahko privoščiš, si pač privošči. Jaz ti ne bom zavidal. Razlika med računalništvom in avtomobilizmom je ta, da je v avtomobilizmu veliko več tem tipa "kakšen je vaš sanjski avto" "koliko bi odšteli za avto" in podobno kot pa tukaj. Preglej malo naslove tem. Ali vidiš kakšen naslov tipa "Naštejte komponente za vaš sanjski računalnik", "Koliko ste dali za vaš trenutni računalnik in koliko boste dali za novega" (upam, da trust tega ne bere in ne bo naredil teme z anketo)? Ne. Tukaj se ukvarjamo s problemi in zanje iščemo rešitve. Redkokdaj se zgodi, da se mlati prazna slama, tako kot se redno dogaja v ostalih (pod)forumih.
priden.gif

nahrung002.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Taki je : DG-01
Vendar ni čist isti, ta ima recimo 3 prostore za DVD/CD moj pa 4. Ampak je boljkone isto.

Nisem rekel, da da nes ni takega, ampak se mi splača prodatm pa novo iskat, razliko v ceni plačat, pa da s tem dejasnko nekaj pridobim?

(za novi PC bom napajalnik novi kupil)

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Chieftec dragon, tega še zdaj prodajajo za 80 EUR. Če mene vprašaš, bi ohišje obdržal in iz njega sestavil nov računalnik, stare komponente prodaš ali pa ponucaš v nekem drugem ohišju za drug namen. Konfiguracija ni vredna skoraj nič, jaz sem podobne komponente (grafa je edino mx440 pa rama 1 GB) dobil zastonj.

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Obdrži chiefteca, komponente pa prestavi v kakšno poceni ohišje in prodaj. Jaz imam takšnega, kot je na levi, le da je črne barve in nima ventilatorja na stranici, tvoj je pa verjetno na desni. Kakšnih 8, 9 let nazaj mi je prodajalec ponudil razstavnega s 360W napajalnikom za 25000 SIT (novi so takrat bili 32000 SIT z napajalnikom in 27000 brez, če se ne motim), pa sem ga vzel.

Vse komponente sem medtem menjal 2x, skoraj desetletje stari chieftec mi pa še vedno služi, celo prvi napajalnik mi brez problema poganja ~2 leti stare komponente. Večina ohišij ima po 3 letih že tako zvite stranice, da še komaj pašejo gor, vse ruži, tam, kjer vijaki držijo stranico, se lušči barva, na nekaterih se lahko celo porežeš, če nisi pazljiv, na mojem chieftecu se ne dogaja nič od tega - je še vedno kot nov.

Čeprav nima USB priključkov spredaj in prostora za 120 mm ventilatorje, ga še dolgo ne bom menjal.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ja, ravno to moti, da nima spredaj priključkov.
Pa diski so malo tesni, preblizu so plati (grafični) in jih je zelo težko ven vzet, čeprav so v onem modulu.
Ta težki je kot hudič
tongue-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SpaceMonkey pravi:
koliko si pa pripravljen dat za novo ohišje in koliko ceniš tega, ki ga imaš ?
100 EUR, ampak če je res dober.
hja, na gajchalcu ga prodajajo še za 90 EUR... Čeprav napajalnik (350W) nekako ni up-to-date.

Finta je, da mi na njen niso všeč le dve malenkosti. Če bi bil zanič, bi ga že prodal. Tak pa moram najt drugega (še vedno noben ni rekel, kje kaj takega za najt in _videt_ v okolici Maribora), ki je boljši, pa da ne stane plačo.

Nazadnje urejeno:

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik Dzexon pravi:
Večina ohišij ima po 3 letih že tako zvite stranice, da še komaj pašejo gor, vse ruži, tam, kjer vijaki držijo stranico, se lušči barva, na nekaterih se lahko celo porežeš, če nisi pazljiv, na mojem chieftecu se ne dogaja nič od tega - je še vedno kot nov.

Čeprav nima USB priključkov spredaj in prostora za 120 mm ventilatorje, ga še dolgo ne bom menjal.

Tole me je spomnilo na eno prigodo od predlani. Sem bil pri stranki, računalnik nikakor ni delal tako kot je treba, zato sem se odločil da ga vzamem s sabo in stestiram. Ohišje je bilo brez stranic, tako da sem samo odklopil periferijo in zgrabil pod robom... da ne bi. Takoj ko sem ga dvignil se mi je rob ohišja zarezal v prst - kot olfa nož. Kri je lila kot potok. K sreči se je na hitro ustavila, doma sem si še razkužil, zagnojilo se mi ni nič.

Ontopic: naslednje ohišje, ki ga bom nabavljal, bo po vsej verjetnosti tole. Prostor za ventilator na vrhu zagotavlja izredno dobro odvajanje toplote (kar pride ob gretju procesorja, grafične kartice, chipseta in diskov še kako prav). Pa še všeč mi je
grin1.gif

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Če ti kaj pomeni novejši design, boljše hlajenje, preprostejša in hitrejša (tool-less) vgradnja komponent, prostor za skrit kable, tišji diski ter več zunanjih priljučkov, .... potem zamenjaj, drugače pa ne vem, če ima smisel.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Jaz pa naslednjo stvar ko vzamem (ne igram igric, tako da kake hude mašine ne rabim) vzamem nekaj čim manjšega, po možnosti s pasivnim hlajenjem ali celo zunanjim napajalnikom (mogoče kaj itx formata). Kombiniram z zunanjim diskom, pa samo da ga ne slišim.
Kake hude cene za ohišje pa ne boš dobil (te robe je na trgu ko dreka). Ali prodaj v kompletu ali pa novo drobovje noter, kot so ti že povedali.