Prodaja vs. dedovanje

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
Pozdrav!

Zanima me, kaj me čaka, v kolikor stari starš meni proda nepremičnino, seveda pred njeno smrtjo? Če da, kako se da to najceneje narediti (prodaja, darilo, ...?)

Verjetno je do nujnega deleža, po smrti starega starša, upravičen vsak njen otrok, torej moj starš in njegovi/njeni bratje/sestre? Je tu obveza kakšna predkupna pravica, ali kaj podobnega, če en izmed stricev/tet živi v isti, sicer etažno-lastniško urejeni nepremičnini, kot stari starš?

Hvala za pojasnila.

I

Izbrisan uporabnik #488

1.
Če ti prodajo nepremičnino, plačaš samo kupnino
smile-1.gif
, s.starši pa 2% davek od kupnine (ter morebiten dobiček, če so pridobili nepremičnino po 2002).

V tem primeru, ker je posel odplačen, ni nujnih deležev itd... skratka, ko umrejo, je vse čisto.

Če je zadeva vpisana kot solastnina, ima drug solastnik predkupno pravico.
-------------------

2.
Če ti podarijo, ne plačaš nobenega davka, ker se šteje, da je vnuk 1. dedni red, čeprav so starši še živi (davčni vidik).

V primeru smrti pa se darilo všteje v zapuščino in lahko zahteva nujni delež s strani enega izmed tvojih staršev, stric, tet itd. = otrokov tvojih s. staršev.

Pri darovanju ni "predkupne" pravice, ker se nič ne prodaja...

-----------------

3. kakšna "vmesna" varianta s preužitkom, izročilna pogodba ipd.

Toliko brezplačno.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
@007:

Najugodneje je izročilna, edino vse vpletene stranke se morajo strinjati, kar je vprašanje če bo v tvojem primeru šlo skozi, ker, kot pišeš, nekdo od "žlahte" živi v isti hiši.
A bi ti rad pridobil le etažo oziroma del hiše kjer živijo stari starši, ali nepremičnino v celoti?

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
Hvala za odgovora. Ne, gre se izkljucno za etazno lastnino, ne celotno nepremicnino, ki je ze razdeljena...tisti del, kjer je zivita teta in stric, me ne zanima.
Etazna lastnina je urejena, ne gre za solastnino. Kako je z visino kupnine? Se lahko dogovori za neko simbolicno vsoto, ali je tu kaka ovira?

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Če se gre le za etažo kjer prebivata stara starša poskusi z izročilno, pogoj je le, kot sem ti že omenil v prejšnjem postu, da se vsi morebitni dediči strinjajo, če je tu lahko kakšen problem naj ti jo enostavno prodajo za ugodno ceno. Hm, za simbolično vsoto ne vem če bo šlo skozi.
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Nenavadno je, da takšne "neumnosti" sprašuje na forumu, saj pogodbe ne bo sam pisal.

Sestavljalec, ki mu bo pogodbo pokasiral, mu bo vse povedal.

007

Pripravnik
4. sep 2009
707
0
16
Ja, ok, pretehtujem možnosti...ni to nekaj na vrat na nos, pogovor in situacija je nanesla na to in gledamo kaj je ugodneje in bolj smiselno...