Prodaja vrtnih/kmetijskih pridelkov

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Razmišljam, da bi se lotil prodaje lastnih kmetijskih pridelkov. Verjetno je med vami takšen, ki že počne kaj podobnega, zato me zanima najcenejša/najlažja pot za uradno prodajo. Torej kako in kje se registriram, ali rabim status kmeta, je bolje da ga imam,....
Če bo potrebno bom seveda zadevo naštudiral sam, ampak je včasih lažje če nekdo, ki je to že počel poda kakšne usmeritve ali pa opozori na težave, ki jih je imel sam.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici
Na fb vprašaj Mafaldo. Ima precej izkušenj z našo birokracijo tudi pri prodaji kmetijskih izdelkov. Precej je odvisno kaj boš prodajal. Tako da odgovora na tvoje vprašanje ne bo (še)

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
Prodaja. Za enkrat najbolj razmišljam o poljedeljskih produktih in derivatih le-teh. Buče, bučno olje, čili,.. pa tudi kaj drugega, kot so orehi, žganje,....

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Začet iz nič je težko, mamo doma 45ha, prodaja se tisto po čemer se povprašuje. Zanimivo, kako bi folk delal to in to, ampak če ni kupcev, kaj boš.
Ti delaš proizvode, nekdo skrbi za stranke, tretji da vse tekoče lanfa, povprašuje okol itd.
Kar se tiče papirologije pa vprašaj na kmetijskem forumu.
Za meso, jajca, mleko, les.... ne rabiš nič.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Te si pa napisal pr če optimistično.
Drži, če zadevo prodaš odkupovalcu. Da pa boš doma prodal kilo mesa ali pa liter mleka uradno z računom pa mocno dvomim da imaš prav.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
to bi ti sam doma prodajal? al hodil na tržnico stat? al iščeš kakega večjega odjemalca?
1. ob cesto postaviš tablo, nardiš spletno stran in facebook, še kako reklamo na radio, pa še kako tablo kje postaviš, spemaš po forumih in greš tudi na kako "tržnico" oz prireditev stat...
2. vpršaš upravljalca tržnice
3. se povežeš s takimi http://www.zeleni-zabojcek.si/ ali pa jim postaneš konkurenca;)

Za izdajo računov pa ne vem, če potrebuješ popoldanski sp, ali imajo kmetje kake druge ugodnosti.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Drži, če zadevo prodaš odkupovalcu. Da pa boš doma prodal kilo mesa ali pa liter mleka uradno z računom pa mocno dvomim da imaš prav.

A lahko zbišeš kar si zgoraj napisal ker nimaš pojma.Kmet lahko proda kar pridela, ne pa predela.
Torej jajca, žita, grozdje, meso, zelenjavo.
Brez kup potrdil in računa pa nesme kruha, moke,vina, žganje,klobaso.
Tako je uradno.
Če se že tega lotiš moraš imeti trg, tako da se poskusi povezat v z lokalnimi kmeti.
Drugače pa kot je že alpine napisal prodaš kar trg hoče, samo če si nov v tem je problem da nimaš strank, to pa traja.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.400
113
To kaj bom prodajal ali pa kako in komu poznam in vem, da je *eba. Ampak to je stvar trga in nastopa na le-tem.

Mene bolj zanima kako na najlažji način urediti papirje, da bo legalno in da me ne bo mogel zezat vsak, ki bo imel 5 minut časa in bo zavisten, ker jaz nekaj prodam on pa ne ali pa ker sem se jaz znal prav obrnit in na svoji zemlji nekaj pametnega naredit. Pa predvsem, če ima kdo izkušnje s tem koliko so fiksni mesečni stroški za enega takega malega pridelovalca v smislu dajatev, itd..

Postavljat tablo in tržit nekaj na črno mi ne diši (več), ker bo hitro FURS pri hiši in bo delal probleme. Kazni so pa dovolj velike, da jih z dobičkom dolgo ne spraviš not.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
status kmeta si moraš zrihtat kot prvo. potem pa boš prodajal primarne izdelke al predelavo. če je predelava je en kup paprijev zraven (malo odvisno kaj točno boš predeloval) če so primarne dejavnosti je malo manj. bočno olje je predelava, žganja je visoka trošarina (če ni kaj res posebnega boš legalno težko prišel skozi - ljudje so pripravljeni za liter plačat manj kot je samo trošarina), orehi je primarni proizvod, čili predelava...
drugače pojdi do kmetijskega pospeševalca ti bodo tam povedali kaj rabiš.

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik alpine pravi:

...saj se ne prodaja klobas, salam, ampak govorim o nepredelani hrani, osnovna surovina in kot vem se taka lahko prodaja, že plačujemo neke vrste davkov, to bi moral vpašat domače.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik alpine pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik alpine pravi:

...saj se ne prodaja klobas, salam, ampak govorim o nepredelani hrani, osnovna surovina in kot vem se taka lahko prodaja, že plačujemo neke vrste davkov, to bi moral vpašat domače.
če imaš zemljo plačuješ katastrski dohodek.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
za pridelke ne ker ne pišeš računov. si samo kmet.
razen če daješ v šole/vrtce. ampak tudi potem ne plačuješ davka od teh računov. kot kmet si obdavčen po katastrskem dohodku.