Prodaja stanovanja, info, nasveti, itd.

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
V kratkem bom prodajal stanovanje, pa me zanima, ce je ze kdo to delal in kako pristopit k stvari.

To da bo v tem casu problem dobit kupca se zavedam, drugace pa me bolj zanima, ali prodajo zaupat agenciji, ji placat tistih nekaj % provizije, ali se tega lotit sam ?

Glede agencij me zanima, a z njimi podpises pogodbo, da ti ga dolocen cas lahko le preko njih prodas in v bistvu ta cas oni z njim razpolagajo ? Kaj je ponavadi se obveza prodajalca do agencije in koliksne so v povprecju provizije, ki si jih agencija vzame ? Me lahko tudi agencija prinese okrog, ala drobni tisk v pogodbi, stecaj agencije, neizplacilo denarja, itd. ?

Kako pa zgleda, ce stanovanje prodajam sam ?
Ko sem ga pred 10 leti kupoval, je zgledalo enostavno. Pogodba pri odvetniku, overitev pri notarju, jaz celotno kupnino na lastnikov racun, placal sem tudi davek mislim da 2% ter posrednisko provizijo 2%. Nato sem dobil kljuce ter vlozil zahtevek za spremembo lastnistva v zemljiski knjigi in placal vpis v ZK...

Tnx & LP

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Če si pri nakupu plačal 2% posredniško provizijo si imel neko agencijo za posredovanje ane??

Moje izkušnje kot kupec.
Latnik stanovanja je dal oglas na net in potem so ga agencije klicale in prosile če lahko prodaja preko njih. Rekelj je da lahko samo on jim ne plača nič. Tako je prišparal 2% od vrednosti stanovanja. Seveda sem pa jest takoj zagnal paniko, da jih nebo treba plačati meni poleg mojih 2%. So se na agenciji odločili pametno in rekli, da samo 2% plačam.
Tako je prišparal kar nekaj denarja, je pa agencija naredila vse. Vodili so oglede, ni imel kup telefonov firbcov, ki samo kličejo, denarja pa nimajo, naredili pogodbo, uredili vse papirje za nadaljni vpis.
Jest sem samo denar nakazal, dobil ključe, oba sva šle še na RTV, Elektro, do upravitelja, ... da sva naredila prenos računov na določen dan in to je to.
No ja zvečer sem še fešto naredil, da so sosedje vedeli, da imajo nove sosede
smile-1.gif

Veliko upeha pri prodaji!

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Ko sem kupoval stanovanje, ga je v bistvu prodajal odvetnik, ki ga je stranka pooblastila za prodajo. Agencija je bila le zato, da mi je 2x omogocila ogled ter da je pobrala procente. Drugega opravka z agencijo nisem imel.
Vse ostalo (papirje, sprejem denarja, informacije o stanovanju, itd.) je uredil prodajalec, torej odvetnik, ki je zahteval, da jaz kot kupec placam davek in posrednika. Ker je bilo stanovanje v redu sem pac te pogoje sprejel...

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Ko sem jst prodajal (v dobrih časih) sem dal oglas samo na bolho.... prej kot v tednu dni sem imel aro. Potem sem pa dal papirje na agencijo, in so oni naredili pogodbe in ostalo papirologijo. Ker si je kupec urejal hipotekarni kredit je bilo kar nekaj dela, ker stanovanje še ni bilo vpisano v zemljiško knjigo (ni bila urejena etažna lastnina). Oni so vse poštimali in jst sem v bistvu samo podpisal papirje in prejel denar. Za to so mi vzeli 1% vrednosti stanovanja.

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Kot prodajalec se verjetno (vsaj v mojem primeru pred 3 leti) z večino agencij da dogovoriti za posredovanje z manjšo provizijo, morda pa tudi za brez provizije. Iz 2% se po moje enostavno da "zdilati" na 1% provizijo, samo "stegneš jezik" in vztrajaš.

Če boš dal sam oglas te bodo tako ali tako nepremičninski agenti sami prišli obiskati (vsaj včasih je tako bilo - zdaj, ko je kriza pa ne vem) in potem lahko vsakemu zatežiš, da ga ti itak ne potrebuješ, če pa hoče, lahko on "prodaja" tvoje stanovanje pod tvojimi pogoji (npr. 1% ali 0,5% ali 0% provizijo). Itak bo na kupcu zaslužil svoja 2%.

Ko si kupec, pa je dugače (tam za popuste nočejo niti slišati).

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
V primeru, da bi jaz prodajala, skoraj sigurno obrnila na agencijo. Raje dam tisti % (probaš zdilat, če se da) in ti vse zrihtajo, se menijo s kupci, ipd., kot pa da se s tem ubadaš sam, sploh, če nimaš pojma o nepremičninah in poteku prodaje.

V tej odvetniški pisarni, kjer sem jaz delala v času študija, smo sodelovali z nepremičninsko agencijo. Ona je pripeljala prodajalca (ali kupca) k nam, zanj smo sestavili pogodbo, skupaj z agencijo smo pridobili papirje (če so bili potrebni), podpis pogodbe je bil navadno pri nas, odvetnik je obema strankama razložil pogodbo. Plačal je prodajalec direktno agenciji %, mi smo račun za svoje delo izstavili agenciji. V takem primeru si 99%, da so papirji okej, pa še ni ti se treba ubadat s strankami-kupci (ki znajo biti obupno tečne).

Glede na sve, kar sem videla pri svojem delu takrat (pisarna se je pretežno ubadala z nepremičninami in gospodarskim pravom), pri nakupu nepremičnine nikoli ne šparaj...bolje na začetku malo višji strošek, pa imaš vsaj vse poštimano kot je treba, kot da nekaj "šmuglaš", čez 10 let imaš pa frke.

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Tnx za odgovore.
Bom porocal, kako se bom odlocil, se bom tudi pozanimal na agencijah kako in kaj gre postopek, se bom probal tudi malo pogajat, ceprav mi taka pogajanja ne grejo prav od rok ..

LP