Prodaja KDD delnic - kje najugodneje ?

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
418
17
18
Torej, nameravam prodati (pred 31.12.) delnice, ki jih imam pri KDD. Ne mislim jih šparat.
Kje to naredim najugodneje ? Bral sem, da je NLB ugodna. Ali se na to prodajo plača tudi davek ?
Kaj je z ostalimi ( Ilirika, Atka... ) ?

Hvala za odgovore

Tin

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Preveri provizije, ki se gibljejo od nekje 0,6 do 1,2 % za nakup /prodajo, imajo pa vsi minimalni znesek po poslu (npr 8 ali 10 eur itd) .....potem pa je še strošek odpiranja trgovalnega računa in strošek prenosa iz KDD na trgovalni račun. Če so to še certifikatske delnice potem niso obdavčene (mislim da ni potrebno oddati niti davčne napovedi za kapitalske dobičke, nisem pa 100%-preveri v borzni hiši) ,...če pa so kupljene kasneje, pa ne glede na to ali si ustvaril izgubo/dobiček moraš spisat prijavo do konca meseca feb naslednje leto in ti potem odmerijo davek ki je 20/15/10/5/0 % dobička ki si ga ustvaril in sicer se gleda po FIFO sistemu -> glede na leta koliko časa si imel delnice. Ta davek je cedularni kar pomeni da je končni in ne gre več v dohodnino.

böc

Majstr
1. avg 2007
2.385
443
83
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:

drugače pa po ukinitivi računov ti delnice brezplačno še nadaljnjih 5 let vodi okrajno sodišče (dobu info na banki)
in kakšen je postopek za prenos na trgovalni račun?

Citat:
Uporabnik boc pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:

drugače pa po ukinitivi računov ti delnice brezplačno še nadaljnjih 5 let vodi okrajno sodišče (dobu info na banki)
in kakšen je postopek za prenos na trgovalni račun?

Moraš met odpret trgovalni račun.

če češ odpret trgovalni račun je to strošek med 15 in 20 € , mogoče še kaj več. Vem da mama ima delnic za manj kot je strošek trgovalnega računa. odpreš ga lahko pri članih KDD. To si dobu list zravn. Moj post (strošek računa) se nanaša na NKBM. Tja sem šel vprašat kaj in kako in tam sem dobil tudi odgovor glede stroška računa in sodišča. Mislim pa da so ti stroški različni, vsaj kar sm iliriko gledal (glej moj gornji post in povezavo v omenjeni temi), tako da če greš v prodajo res preveri vse razpoložljive možnosti.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Ilirika je ustanovila nekaksen vzajemni sklad ali nekaj takega, kamor bos vlozil svoj delez. Ce pa bos kdaj iz tistega deleza lahko kaj dobil pa sem skepticen.

Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Ilirika je ustanovila nekaksen vzajemni sklad ali nekaj takega, kamor bos vlozil svoj delez. Ce pa bos kdaj iz tistega deleza lahko kaj dobil pa sem skepticen.

hja pogledat grem, potem jih bom dal tja, kjer bo pač najboljše. Če bi na ta račun dobil recimo kak liter Stardecovega cvajčka bi jih k njemu vložu, ker vem da bom dobil kolikor toliko spodoben vložek.
nahrung002.gif
Tko da bomo šele vidli kam bodo šle.

PS a da bi jih za ALTE zamenjali pa nekako ne gre, ali bomo morda deležni tudi te opcije?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Evo danes iz prve roke. Na Iliriki odpiranje računa, prenos delnic iz KDD, prodaja delnic v vrednosti 120eur in zapiranje računa.

Strošek 56eur!

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Alta je kak € cenejša. Jaz sem imel primerjavo za 3 delnice KRS Tabor in je bilo izplačilo za 1+€ višje pri Alti.