Prodaja hiše - težava?

retLa

Pripravnik
24. jul 2011
187
0
16
Bom najprej povedal zgodbo, potem pa bi vas prosil za odgovor.

Situacija je sledeča:

Hišo, v kateri je živel oče, so po smrti podedovali trije (3) otroci + nujni? delež izven zakonska partnerica. Otrok št. 1 je plačeval položnice in urejal okolico hiše ( kosil itd ) enako tudi otrok št. 2. Otrok št. 3. je vprašal za dovoljenje, če lahko v hišo naseli družino, 'češ samo čez zimo, nimajo kam drugam za it.' Na začetku, so govorili, da ne rabijo plačevat najemnine itd. Smo ugotovili da jo plačujejo, hišo si čisto razmontirali itd. Ciganja v glavnem..
rolleyes-1.gif

Zanima me, če se lahko hiša proda, čeprav se otrok št. 3 ne strinja? Saj se trije dediči-solastniki hiše strinjajo. Ker ima vsak dedič 20k + € kapitala, od katerega nima nič. Kako je s to hipoteko?

Jaz sem razmišljal, da se lahko proda, saj se večina strinja. Tisti delež, pa se banki izplača, hiša se lahko proda tudi s hipoteko? Verjetno z toliko nižjo ceno?

Na koga se lahko obrnem, da pomagal rešiti težavo?

Hvala za odgovore, če še kaj ni jasnega, bom se potrudil dopisat.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Hiša se lahko proda v nepravdnem postopku v okviru postopka delitve solastnine.

Hipoteka pri prodaji deli usodo nepremičnine oziroma se prenese na novega lastnika, zato je vprašljivo, če bi se kdo spustil v takšen nakup, vsekakor bi bilo potrebno pritegniti v zadevo hipotekarnega upnika, da bi podal izjavo za primer prodaje in prejem dela plačila kupnine (dolg).

V postopku delitve je več variant, ne samo prodaja. Lahko npr. eden izmed solastnikov izplača druge, lahko se teoretično hiša etažira itd..

Pri civilni delitvi (prodaja na dražbi) pa se nepremičnina prodaja po polni vrednosti, ne tako kot v izvršbi ko lahko nekdo kupi na 2. ali 3. dražbi za 1/2.

Kam se obrniti? k advokatu, da spiše predlog za delitev solastnine.

retLa

Pripravnik
24. jul 2011
187
0
16
Nihče izmed solastnikov nima namena kupit hiše, verjetno tudi ne denarja. Če bi se 'etažirala'.. a sploh kupci kupijo takšno nepremičnino? Verjetno, potem del od otroka št. 3 ni v kupčevi lasti. Jaz osebno takšne hiše ne bi kupil.

Hipoteka se mora poravnati pred prodajo, ali se del kupnine nakaže banki?

Torej če se otrok št. 3 ne strinja s prodajo, njegovega deleža ni mogoče prodati. Hipoteka pa je na njegovem deležu ali celotni hiši? Kolikor jaz vem, je znesek cca tako velik, kot njegov delež ali majši.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
najbrž je hipoteka samo na njegovem deležu. jeba so take zadeve in začetek krega v familiji. REšitve ne poznam, ker je najbrž v vsaki familiji drugačna

retLa

Pripravnik
24. jul 2011
187
0
16
Imaš prav, odnosi niso več enaki kot so bili.

Se sprašujem, kako je otrok št. 3, lahko prepričal očeta, da mu je dovolil vzeti hipoteko na njegov delež.. Ker je bil kar precej staromoden.

Najboljše bi bilo, da bi se vsedli skupaj in zmenili, ampak se št. 3 izmika..