Problemi z grlom

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Imam takšno delo, ki vključuje veliko govorjenja in zadnje čase opažam, da me večkrat boli grlo. Ne tako, kot če si prehlajen, pač pa me nekaj žgečka, peče, včasih boli, v glavnem ni tako kot bi moralo biti. Zaradi govorjenja in problemom z grlom večkrat postanem tudi hripava, za glas me daje pa še na kašelj me sili. (Pustimo zdaj dejstvo, da kadim v ozadju. Zanemarimo tudi novoletne čage, alkohol in glasno dretje
wink-1.gif
)
Nekih pastil za boleče grlo ne morem non stop jemati, mentolovi in podobni bonbončki ne pomagajo, med ližem po malem in ne opazim nekega blaznega napredka ...

Ima kdo kakšen domač nasvet, kako spraviti spet moje grlo in s tem posledično tudi moj glas v pravi pogon?

Mitzy

Fizikalc
19. jul 2007
1.079
0
36
Far from here
Žlica medu meni vedno pomaga
smile-1.gif

Drugače pa se posluži kakšnega recepta profesionalnih pevcev, torej bo treba ruknit kakšno surovo jajce ali kaj podobnega
grin1.gif

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Saj med uživam, ampak ne vem, nekako ni pravega učinka. Jajcev pa še kuhanih/pečenih ne maram, kaj da bi še surovega.
redface-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sodeč po opisu je verjetno dejansko problem v grlu.

Razne domače žaube ala med in podobno ne bodo pomagale, ker to pač ni ista "cev".

s03.jpg

Tvoje težave so najverjetneje nekje okoli številke "9", kamor pa nobena hrana (na srečo) ne more.

Glede na to, da imaš tipično delo, kjer lahko pride do preobremenitve glasilk, bi si bilo fino dat malo pogledat le te. Lahko da je samo kako blago vnetje, ki ga bo tiho govorjenje in malo govorjenja pozdravilo, lahko pa je sluznica že hipertrofirala in se je naredil kak polip, ki draži okolno tkivo in te sili na kašelj.

Bolj kot kaki bobnončki bi pomagale inhalacije. Žal pa ne vem, kaj se pravzaprav sploh dobi pametnega "over the counter". Idealen bi bil kak blag kortikosteroid, da pomiri vnetje, potem pa par dni šepetanja.

V vsakem primeru lahko greš v lekarno in vprašaš, če imajo kaj pametnega. Drugače bi pa ob nadaljevanju simptomov svetoval, da se oglasiš pri osebnem zdravniku (inhalacije vodne pare in kortikosteroidov) oz. eventuelno naprej na ORL (kjer ti dejansko z zrcalom pogledajo zadevo).

Kajenja ne bom komentiral... itak sama veš, da poslabšuje situacijo, še posebej sedaj, ko je dejansko nekaj narobe. Idealno bi bilo, da vsaj za par dni konkretno zmanjšaš / prekineš in si nabaviš kak obliž
tongue-1.gif
.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
A ne velja, da šepetanje še bolj obremenjuje glasilke? Sama sem bila nekaj časa tudi 'govorec', velikokrat me je zaradi tega bolelo 'grlo' - lahko da so me pekle glasilke?, večkrat sem izgubila tudi glas. Potem sem nekako razvila govorjenje in povzdigovanje glasu iz prepone. Zelo pomaga, ker ne govoriš z vso silo zgolj iz grla in ga manj obremenjuješ.

Nikka

Pripravnik
8. avg 2007
531
11
18
MB
kid.kibla.org
Mogoče ti ta rešitev ne bo preveč všeč, ampak bom tvegala
wink-1.gif

Moj oče je imel podoben problem, ko je nehal kadit, je tudi problem izginil. Grgranje česarkoli in surova jajca niso pomagala.
Situacijo pa najbolj poslabša kombinacija cigaret in hladnih (predvsem alkoholnih) pijač.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ne razumem čisto, kaj hočeš s tem povedati... Glas se tvori v grlu (oz. izjemoma v požiralniku). Pika. Glasilke se premikajo druga ob drugi in s svojim valovanjem ob toku zraka tvorijo zvok, ki ga slišimo kot govor. Ne vem, kako bi "govorjenje iz prepone" kakorkoli zmanjšalo stres na glasilke in grlo.

Kar pa se šepetanja tiče, ne bi vedel točno. Bistvena je nižja jakost in manj govorjenja. Pri šepetanju se glasilki primakneta na neko minimalno razdaljo, ki ustvari turbulenten tok zraka in ga slišimo kot šepet. Pri običajnem govorjenju sta glasilki precej bolj zaprti, predvsem pa nenehno aktivni.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Prenehanje kajenja je itak ultimativna rešitev
smile-1.gif
.

Razlog je preprost... cigaretni dim hkrati draži sluznico, obenem pa deluje protivnetno. Protivnetno se sicer sliši fino, ampak v tem primeru ni, ker sluznica izgubi možnost normalne imunske obrambe.

Drugače pa v zadnjem času opažam precej uspeha pri terapiji s Champix-om. Zadeva je zastavljena precej drugače kot običajne tehnike z nikotinskimi obliži in podobnim. Če koga zanima, lahko kaj več v kaki drugi temi.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
1. Nehat kadit
2. Pravilna tehnika govora (ja, pomaga)
3. Vlažilnik zraka (z izparevanjem), morda s kakim pomirjevalnim (za grlo) eteričnim oljem zraven
4. Bodi tiho, ko ni nujno govorit ...

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Od preveč (glasnega) govorjenja je mene grlo bolelo na zelo drugačen način kot ob prehladu, ko je šlo za vnetje. Ne pravim, da se zvok tvori v ali iz trebušne votline ali kaj podobnega, le moč za eksplozijo zraka za tvorjenje glasov lahko prihaja tudi od tam (v povezavi s pljuči seveda), in se prenese na glasilke. V bistvu gre za način dihanja.Tudi pevci uporabljajo to metodo, retoriki in še kdo.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ej kadiš, piješ alkohol, dereš se na čagah a kjerkoli že, a je kaj drugega za pričakovat? Pa še vreme je tak smotan saj sem jaz tudi brez glasu
tongue-1.gif
Takle mamo, zapri se domov v sobo, pa bo glas spet normalen hehe kdor pa žura pa bolj smotano govori takle mamo.

LP

Kibibi

ubloonie
20. jul 2007
3.291
0
36
Če je pa veseli december, kdo ga pa takrat ne žura, eh, saj po novem letu bo že bolje, do takrat bomo pa že nekak stisnili.
tongue-1.gif

Hvala vsem za odgovore.

nahrung002.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Odgovor je simpl...ISLA MINT + 2 dcl mlačnega žajbla + TANTUM VERDE.

ISLA MINT naredijo neke vrste oblogo in so v večini namenjene pevcem, ljudem ki veliko uporabljajo svoj glas itd. Poješ jih ene par na dan, odvisno od količine in zahtevnosti uporabe glasilk, to so MUST tablete.

Vse skupaj kombiniraš z 2dcl MLAČNEGA žajbla na dan (grgranje), oboje skupaj je ubijalska kombinacija.

Tantum Verde pa uporabljaš samo takrat, ko te grlo res peče in ga moraš na hitro poštimat, en dan pred nastopom oz. govorom jih ješ na cca 2 uri, so kot eni bonboni in resnično delujejo.

Se pravi, tantum verde, ko te peč grlo, isla mint za bolj vzdržljiv glas (lahko boš več povedal, se bolj drl itd.), žajbelj pa grgat za piko na i.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
.ksz.

Naučite se pravilno dihat ob govoru (kdosemjaz je povsem pravilno napisala) - s pomočjo trebušne prepone itd.
Pa tudi glasno vpitje ne bo noben problem (glejte igralce/pevce - ste se kdaj vprašali, kam bi prišli, če bi jih zaradi glasnega govora bolelo grlo?).

Pa veliko tekočine.
zmaga.gif

Tisto o kajenju pa itak nima smisla razpredat, ker je logično.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Nisem pravi naslov za opisovanje te tehnike (ker dostikrat tudi jaz delam napake), gre pa za precej podobne tehnike, kot jih imajo pevci (dihanje s pomočjo trebušne prepona, pravilno oblikovanje zvoka oz. zlogov itd).

Poizkusi poiskati pod geslom "tehnika govora". Na AGRFT je poseben predmet, ki se ukvarja samo s tem, ponavadi pa to učijo tudi na šolah retorike. Mogoče bo kdo našel kakšno razlago, ki je javno dostopna...