Problem s trdim diskom

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
WD Scorpio Blue 500GB , star skoraj 3 leta (torej tik pred iztekom garancije).

Vsake toliko časa (recimo enkrat dnevno), se zasliši zvok, kot da bi nekaj fizično začelo zaustavljati plošče (saj verjetno ni to, ampak zvok je resnično tak kot pri zaviranju... torej glasno trenje). To traja kakšne 30s in v tem času disk ni dostopen. Potem se to neha in disk normalno laufa naprej.

Zdaj pa problem: WD diagnostics pokaže SMART status OK. Nekaj vrednosti sicer ni idealnih (zaradi česar ga Crystal Disk Info označi kot delno poškodovanega), ampak močno dvomim, da mi bodo priznali garancijo zaradi tega.

Disk je evidentno neuporaben... sicer nisem strokovnjak, ampak po mojem lahko to crkne vsak čas.

Kako pohitriti ta proces?
evil.gif
Gor obesim torrente in laufam 24/7?
1274648-Capture.PNG

Priponke

• 1274648-Capture.PNG
    1274648-Capture.PNG
    92 KB · Ogledi: 136

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Jaz bi probal servis.
Sem menjal že naprave s precej "tanjšimi" napakami.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Koristna informacija. Hvala!

Bom čez vikend obesil kak test gor pa potem naslednji teden odpeljem.

Kaj naj rečem? Glede zvoka ali SMART parametrov?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Jaz bi povedal glede nedelovanja in s tem koreliranih sumljivih zvokov. Nima veze ce S.M.A.R.T. nic ne pokaze, to ni 100% zanesljiva metoda za odkrivanje napak.

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Če si lahko malo temo sposodim.

Tamalmu je danes na njegovem laptopu med brskanjem po netu računalnik sam od sebe ugasnu, se nazaj prižgal vendar se windows ni hotel ponovno naložiti. Pokazal je samo napis "A disk read error occurred. Press ctrl+alt+del to restart" Poskušal z boot cd jem narejenim po prvem zagonu compa. Brez uspešno. Nobeno od orodij ne dela. Samo startup recover javlja neke napake na disku, jih poizkuša popraviti, vendar brez uspešno. Kaj bi to lahko bilo. Sumim, da je šel disk. Računalnik je še v garnciji, tako da ga ne upam ven vzet in probat na mojem compu. Vsakega nasveta bi bil zelo vesel. Hvala lepa.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
a se ne da disk enostavno ven vzet? ponavadi ima par šraufkov spodaj in če ni prek kake nalepke za garancijo, ga lahko ven vzameš. Sej tudi rame lahko ponavadi sam zamenjaš brez posega v garancijo.

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.014
-1.287
113
Kar na servis. Sploh pa, če se winsi ne dajo še 1 x gor nainštalirat.
smile-1.gif

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Ne vinsi se ne dajo ponovno inštalirat. Sploh ne zazna diska in operacijskega sistema. Sem kontaktiral z servisom in je najverjetneje disk crknu. Sem ga že nesu v trgovino in ga bodo na servis poslal.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Epilog.

Odnesel disk k prodajalcu - Solo.si. So pognali nek WD testni program (za to so rabili dva tedna) in mi danes sporočili, da je disk pripravljen na prevzem. Mi pomolijo list papirja pred nos, da program ni javil napak in da je to to.

Saj načeloma jih razumem. Disk "zaruži" samo vsake toliko časa in surface scan je bil brez napak. Dokler dokončno ne škripne, nimajo kaj.

Tako da sem za miren spanec kupil nov disk, starega bom pa malce (pre)obremenil, pa da vidimo potem. Čeprav en drugi 3,5'' WD je prav tako postal malo muhast, ampak sedaj že dve leti mirno fura torrente 24/7 in zaenkrat še vse dela.

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
472
27
28
44
MB
disk primi v roko, vdari z njim po mizi, priklopi in preveri da je odpovedal in potem nesi nazaj na servis in reklamiraj..še lažje je če laufa in je pod napetostjo, potem ga lopneš po mizi in poslušaš kdaj je odpovedal..potem pa naj laufajo wd test in ko bo javil fail boš dobil zamejavo..pa brez skrbi, da bi zavrnili reklamacijo..nimajo šans da bi vedli..