Problem s klimatsko napravo

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Letos so mi na vikendu montirali klimo PANASONIC CS/CU YE9MKX
Poleg vode, ki odteče iz notranje enote, kar precej kaplja tudi iz zunanje.
Ker tega ne dela nobena druga od treh ki jih še imamo v družini (dva Panasonica in Matrix), me zanima ali gre za okvaro, ali moram 'požreti' razlago dobavitelja/monterja, da je to normalno.
Menda je to pri inverterskih klimah tako in pika.

Hvala za pojasnila in Vaše izkušnje!

LP

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
ja po tvoji logiki kje naj bi pa kapljalo kot iz zunanje
confused-1.gif

bolje iz zunanje kar je normalno kot iz notranje
hysterical-1.gif

klimka ti po specifikaciji toliko in toliko vode na uro odvaja iz prostora in nekje torej mora kapljati pa naj si bo inverterska ali on/off

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Citat:
ja po tvoji logiki kje naj bi pa kapljalo kot iz zunanje
bolje iz zunanje kar je normalno kot iz notranje
klimka ti po specifikaciji toliko in toliko vode na uro odvaja iz prostora in nekje torej mora kapljati pa naj si bo inverterska ali on/off

Uf... zakaj bi že po tvoje bilo normalno, da iz zunanje enote voda teče? Pri meni je zunanja enota za dve klimi povsem suha, pa dela te dni na polno.

Edini način je, da se na neizoliranih ceveh v zunanji enoti nabira kondenz. Sam vem za kar nekaj klim, pa so zunanje enote povsod suhe. Ni pa nujno, da je res kaj narobe.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Zivjo!

Iz zunanjih enot naceloma kaplja samo pri ogrevanju. Pri hlajenju pa zelo malo ali nic. To nima veze ali je inverter ali navadna.
Pri tebi nekaj ni dobro izolirano. Poglej tam kjer so cevi priklopljene na zunanjo enoto. Lahko dodatno izoliras tudi same ventile.

Ceprav mislim da je to problem nekje v notranjosti... Tvoja klima je pac najcenejsa izvedba panasonica in nekje se mora poznati razlika v ceni ... Ce bi vzel mitsubishija tega be bi bilo..;)

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Hja, igi, verjamem, da bi v primeru, ko bi za klimo dal 1,5K€ (morda) tega problema ne bi bilo.
Skoraj 700€ z montažo in zagotavljanje vseh, ki sem jih spraševal da "vzemi Panasonica, nimaš kaj zgrešit", pa me malo bega...
Ali so stvari res takšne, da niti firma ni več garancija kvalitete?
Če to drži, potem bi lahko vzel neko bau-bau ŽNJ izvedbo, plačal tretjino manj in se vsaj ne bi zanašal na to, da imam zanesljiv izdelek...

In seveda - hvala za mnenje!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik shift pravi: klimka ti po specifikaciji toliko in toliko vode na uro odvaja iz prostora in nekje torej mora kapljati pa naj si bo inverterska ali on/off
Voda iz prostora je speljana posebej in kakor sem zapisal, to ni problem.

shift

Guru
20. jul 2007
9.931
2.345
113
za šankom
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Citat:
Uporabnik shift pravi: klimka ti po specifikaciji toliko in toliko vode na uro odvaja iz prostora in nekje torej mora kapljati pa naj si bo inverterska ali on/off
Voda iz prostora je speljana posebej in kakor sem zapisal, to ni problem.

aha se pardoniram.sem mislil da imaš vodo napeljano klasično v zunanjo enoto

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@shift: pravzaprav gre cev v zunanjo enoto in nato po posebni cevki na tla. tako da malo sumim tudi spoj med 'pipico' in izhodom iz zunanje enote. Je pa možen tudi kondenz iz ohlajenih delov, posebej še glede na ekstremne temperature zadnjih dni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
za 700 evrov (al pa mogoče kak evro dodatno) bi dobil tudimicko pri igiju. Vsaj jaz sem jo pred tremi leti.
Iz cevke za kondenz kaplja iz zunanje ali od kje drugje?
Igi: ali nisi ti na dopustu na drugem koncu sveta? ajaja, ti alterholik
wink-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Drži, vendar je bila moja odločitev po tistem, ko sem se odpovedal samo-montažni varianti, za lokalnega monterja predvsem praktična.
To se je že obrestovalo sedaj, ko je takoj, v eni uri, prišel pogledat kaj bi bilo lahko narobe.
In pred nekaj minutami sem dobil informacijo tudi z njegove strani - zagotavlja, da je bilo več kondenza kakor običajno na priklopnem delu zunanje enote in da je kapljalo prav od tam, sistem odvoda vode iz notranjega dela pa je BP.

No kakor koli, v ponedeljek grem tudi sam pogledat kako in kaj, za sedaj sem (delno) pomirjen.

LP

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
mogoče sem spregledal..a ne vidim kam imaš speljan odvod kondenza iz notranje enote?

Če se d,a se običjano odvod notranje enote spelje na zunanjo enoto, tako da z vidika gledalca vedno kaplja z zunanje enote.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Nisi spregledal, vincent, le napisal nisem
redface-1.gif

Odvod, ki pride iz notranje enote je speljan preko zunanje (spodaj v škatli je cevka) v rebrasto cev, ki je speljana ob robu fasade do tal.

LP

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Panasonica se sam izogibam ze nekaj casa, prav zaradi malenkostnih tezav, ki mi niso vsecne in se stranke pritozujejo!

In ja panasonic s tem modelom kot ga imas ti je samo ime... Podobno kot Gorenjeve klime...

Dej tam prikljucke dobro izoliraj in bo dosti bolje!

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
A ja pa se to...

Verjemite da je kvaliteta izdelave klim, njihovo delovanje, lazji dostop za ciscenje... Zelo odvisna od cene.

In ce je nek osnovni panasonic 700eur z montazo, se za stanovanja splaca stegniti do top modelov, ki so dobrega tisocaka!
Verjemite sem odprl in zmontiral kr nekaj klim in priblizno vem kaj govorin. Ne bom pa rekel, da nek mitsubishi fd ne more crkniti.

Ja "hanzi" sedim na letaliscu v Hanoiu ob pivu, ker letalo za juzni del Vietnama zamuja... Ze stiri ure in nimam kaj drugega
smile-1.gif
.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.092
2.879
113
Bodi družbeno koristen in spucaj filtre klimam na letališču, ali pa opravi redni servis.
evil.gif

Uživaj na dopustu!
nahrung002.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Odvod, ki pride iz notranje enote je speljan preko zunanje (spodaj v škatli je cevka) v rebrasto cev, ki je speljana ob robu fasade do tal.

Če je tako narjeno potem je prav za kaplja iz zunanje enote (seveda..če imaš iz nje speljano cevko da teče voda tja in ne nekje posebej). Zaradi tega se ne rabiš sekirat.

Količina kondenza pa tako ali tako varira glede na vlažnost v prostoru.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
@igi: hvala za "vzpodbudne" informacije, če nič drugega, sedaj vem, da sem vrgel denar stran in da bi pametneje naredil, če bi ga vrgel v kakšno 'no-name' klimo za dobrih dvesto €. in jo zmontiral sam, tako kakor sem pred leti Matrix-a.
Nauk: nikoli več ne bom kupoval izdelkov 'spodnjega srednjega ' cenovnega razreda - ali totalen kitajski šrot ali pa najdražje možnosti.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
No ja, nikar kar tako pihat, da je vse zanič.

Igi je le napisal svoje mnenje, poveličevanje ene same znamke nad vsemi ostalimi je pa zelo zelo (zelo zelo!) kratkovidno...

Prav nikjer ne piše, da je tvoja klima brezveze. Si o "puščanju vode" že govoril z monterjem in mu rekel, da naj se oglasi, da skupaj pogledata?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik joejoe pravi: Prav nikjer ne piše, da je tvoja klima brezveze. Si o "puščanju vode" že govoril z monterjem in mu rekel, da naj se oglasi, da skupaj pogledata?
Pravzaprav ravno to piše. In Igi-ju je treba verjeti, ne?
O monterju sem pa že zapisal - prišel je v roku ene ure po obvestilu in povedal svoje mnenje.

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
No ja, nikar kar tako pihat, da je vse zanič.

Igi je le napisal svoje mnenje, poveličevanje ene same znamke nad vsemi ostalimi je pa zelo zelo (zelo zelo!) kratkovidno...

Prav nikjer ne piše, da je tvoja klima brezveze. Si o "puščanju vode" že govoril z monterjem in mu rekel, da naj se oglasi, da skupaj pogledata?

Uf dalec od tega da bi poveliceval eno samo znamko... Sem svoj cas stavil na Panasonica pa se sedaj dobim kaksno "kajlo" od kaksne stranke. Tudi toshiba je top, pa daikin, pa kak fujitsu tudi ni slab, al pa lg naprimer ima tudi nekaj dobrih modelov. V bistvu je vse nad
jurja zelo podobno in kvalitetno. In tisto za 300eur tudi deluje, samo ni bombonckov, plastika je bolj cenena, vecja poraba elektrike...