Problem ob zagonu

proteus

Pripravnik
25. nov 2011
709
2
18
Ob zagonu računalnika se mi vedno izpise, tekst ki je prilozen na sliki. Po pritiski tipke F2 se pa potem vse tudi pravilno naloži. Ima kdo mogoče kakšno idejo kaj bi lahko bila težava?

Sem pa pred 3 meseci menjal RAM, ampak je vseeno do pred dvema tednoma delalo ok.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.034
1.839
113
Emona / Carnium
Tisti, ki se ne vrti
grin1.gif
Poglej, če je konektor ventilatorja pravilo vtaknjen. Pri menjavi RAM-a si lahko nevede iztaknil konektor ali kaj podobnega.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
To je ostanek kakega trojanca, ker v sistem32 mapi ni nobenega zip.exe fajla. To povezavo najdi v registru in pobriši.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
S kakim programom za malware spucaj PC, če bo še vedno, pa na roke v registru izbriši(vprašaj).

Primeri programov (google najde): MBAM, spybot, ...

Nazadnje urejeno:

proteus

Pripravnik
25. nov 2011
709
2
18
E, da se javim še jaz. Hvala vam, sem odprl računalnik in ga malo popucal pa dela zdaj OK.

proteus

Pripravnik
25. nov 2011
709
2
18
Evo javljam se z novim problemom. Marca sem menjal RAM-e, z 1Gb sem prešaltal na 2Gb. Ta ventilatorček sem sčistil in tudi deluje. V eni temi sem spraševal po grafični kartici, ki sem jo nato menjal in sem tudi zadovoljen (oktober), sedaj mi pa zadnje 5-6 dni spet nekaj serje računalnik. Namreč, ko ga zvečer ugasnem in zjutraj spet probam prižgat mi napiše "3rd master hard disk error", nato ga resetiram in se mi zažene do Windows XP okna (tisti modri bar, gre v nedogled), nakar ga še enkrat resetiram in mi deluje vse OK. Tudi, če na dan večkrat resetiram računalnik mi ne javi te napake. Kaj bi lahko bilo krivo? A se slučajno disk poslavlja? Nekaj sveč mi je še za dan mrtvih ostalo, naj prižgem počasi eno?
wink-1.gif

Disk je pa: Seagate ST3200827AS 200GB
Naredil sem tudi chkdisk in je nekaj napak tudi opravil, vendar še itak se ne boota, kot bi moral.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Čisto možno, da nekaj drugega javlja ta ''3rd master''. Če imaš samo en trdi disk, je to verjetno 2nd master (prvi je optični pogon). Poglej v BIOS-u katere naprave imaš nastavljenje kot ''boot devices''. Probaj izklopit vse razen trdega diska (ki ga premakni na 1. mesto). Če bo delalo v redu probaj dat potem dvd pogon kot 1. napravo in disk kot drugo ter nam poročaj če ti bo še kaj javljalo.

proteus

Pripravnik
25. nov 2011
709
2
18
Evo, prilagam slike biosa in pa zaslona na zacetku rac (tukaj dela vse ok)

Nato sem pognal chkdsk /f, restartal pc, nakar se je chkdsk zagnal sam in vse pregledal, ko se je bootal v winse sem še isto naredil z chkdsk /r.

Downlodal sem tudi program, ki ga je priporocil stein, vse sem naredil, razen tistega advanced... (ker izbriše lahko neke podatke). Obstaja še kakšen drug log file, al je to edini, ki je na sliki?
wink-1.gif

Pa še slike:
BIOS:
http://shrani.si/f/z/10k/17covByo/2012-11-02-162436.jpg
http://shrani.si/f/2e/SQ/24crgdF4/2012-11-02-162447.jpg
http://shrani.si/f/X/wQ/1CiEGwZU/2012-11-02-162516.jpg

First screen:
http://shrani.si/f/39/Ym/RgOiqih/2012-11-02-185033.jpg

Seagate SeaTools
http://shrani.si/f/2k/JO/qC19TyW/clipboard01.jpg

Bomo videli jutri zjutraj pri bootanju, če je to vse kaj pomagalo
wink-1.gif

lp,
p

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Pri prvi tvoji sliki je vidno, da imaš trdi disk nekje 'nizko' priklopljen, torej verjetno na tretji SATA priklop. Načeloma naj to ne bi vpllivalo na delovanje, saj bi naj bili SATA priključki enakovredni.

V tretji sliki ''Boot-time diagnostic screen'' se vidi, da imaš kot tretji ''boot'' nastavljeno mrežno kartico. Za začetek odstrani ''Network Boot Group'' iz boot seznama s +/- tipkama, da bo pisalo ''disabled'' kot pri četrtem boot vnosu.

Če še ne bo delovalo brez težav izklopi še ''1st Boot Device'', torej DVD pogon, tako da imaš samo ''hard drive group'' med zagonskimi napravami.

Če še ne bo delovalo preklopi trdi disk na kateri drugi SATA priklop.

Če še ne bo delovalo pa napiši in ti bomo pomagali dalje.

Edit: Vidim pri zadnji sliki, da ti trdi disk šteje kot ''3rd master boot'' in ne mrežne kartice, kot piše v BIOS-u. To bi lahko kazalo, da gre trdi disk k vragu, ampak vseeno probaj navodlila, ki sem jih napisal zgoraj. Ti pa toplo priporočam, da pomembne podatke čim hitreje skopiraš na drug vir (usb, ključ, dvd, zunanji trdi disk...). Bolje skopirat podatke dokler trdi disk še dela, kot kasneje, ko lahko reševanje podatkov doseže več sto evrov.

proteus

Pripravnik
25. nov 2011
709
2
18
Glede prve in tretje slike, katere je omenjal SouthPark, imel sem prej nastavljeno da je bil tretji boot device.

Prej: 1. floppy, 2. cd, 3. disk, 4. network

Potem sem naštimal (in naredil sliko)
http://shrani.si/f/X/wQ/1CiEGwZU/2012-11-02-162516.jpg

Sedaj sem pa prešel na samo 1. boot device, hard disk.

------------------------------------------------

Po nasvetu SouthParka sem tudi menjal priklop SATA, sedaj mi izpise 4rd boot device. Ampak še vedno se mi po prižiganju računalnika ne gre avtomatsko v windows (včasih celo ne zazna diska). Resetiram lahko 100x in deluje vse ok!

Vse več indicov je, da bo šel trdi disk k vragu, glede na to, da sem pred mesec moral še menjati grafično kartico, je lahko kaj drugega na matični krivo, da crkujejo komponente?

Računalnik se bolj ali manj uporablja za office in internet, se mi po petih letih splača menjat kišto, al še naj vstrajam in kupim samo novdisk? (SATA, SATA2???) Takrat je bil kupljen kot osnoven rač pri eni mariborski firmi, ki se ukvarja z odprodajo razstavnih eksponatov (saj veste koga mislim:), za 290 €. Sedaj bi ga isto kupil tam za nek približno isti denar.

Nazadnje urejeno:

proteus

Pripravnik
25. nov 2011
709
2
18
Vem da sem zahteven, ampak lepo bi blo ce bi imel Winse zraven, ker gre za nakup za podjetje.

Ceprav, ko gledam malo okrog je to TOP ponudba...

Nazadnje urejeno: