Problem: nenaden smrad iz rač.

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Dan kot vsak običajen dan, ležim pa gledam neke filme, ko kar naenkrat začne v sobi neke po zasmojenem/zakurjenem smrdet. Odprem vrata sobe sem mislil, če se kaj fotru zunaj žge....nakag ugotovim, da meni v sobi smrdi..........po nekaj časa ugotavljanja, bi naj zasmrdelo zadaj ven iz napajalnika......rač. sem seveda takoj cuknil iz štroma, ker je res obupno zasmrdelo v sobi, tak da sem kr kašlat začel.....
crazy1.gif
Je že imel kdo podoben problem, kaj bi naj to lahko blo.........še naj nazaj priklopim rač al kaj naj z njim nardim.........??? Star pa je ene 3-4 lete....

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Po moje ti je šel napajalnik. Probaj če se še vklopi, drgač pa ga bo treba zamenjati. Če ga boš sam, je strošek cca. 25€.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.509
780
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Če se ne spoznaš na te zadeve, priporočam, da daš najprej nekomu, ki se spozna, pregledat... Lahko je samo zaradi svinjarije ali ležajev/puš obstal kakšen ventilator in se je kaj pregrelo ...

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Rač . še je naprej laufal.....normalno....nič ni crknilo......bi bilo mogoče, da se je prah samo vnel v napajalniku.......jaz pojma nimam o strojni opremi......niti nevem kak se napajalnik odpre, da bi pogledal, če je kaj skurjeno......
crazy1.gif

Zaj sem spucal vse prah ven posesal in spihal s kompresorjem...........zaj pa bi ga najraje prižgal pa postavil na neko ognjevarno mesto pa ga pustil laufat nekaj časa.........ali kaj naredit po vaše? Je tudi možno, da je kaj crknilo v napajalniku in še rač. normalno laufa naprej???

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
ja po navadi kakšen kondenzator raznese in ta zasmrdi.... da bi bil prah kriv je bolj težko, ker potem nebi bilo tako na hitro!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Zamenjaj napajalnik, saj ni omembe vreden strošek proti požaru. Boš ves čas pazil zdaj na računalnik, da se še na wc ne boš upal ?
smile-1.gif

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Ja saj ni druge, menjat pa je..........ker je res drobiž ta napajalnik..........ampak mi je zanimivo, da je vse laufalo......to me najbol čudi
smile-1.gif

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Pri meni je šel napajalnik po takem dogodku :)

Najprej je začelo smrdeti po zažganem, potem ko sem postal pozoren sem videl da zadaj pri napajalniku občasno meče iskre ven
shocked-1.gif

Hitro sem vse izklopil in zamenjal napajalnik z novim ... (PC je sicer še delal, sam nisem si upal čakat da se kaj dokončno vžge)

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Najbolj smrdljiva stvar je ponavadi preluknjan elektrolit. Ce ga raznese, potem leti naokrog (prevodna) vsebina, ki lahko povzroca krate stike ("iskre"), ki pa ne trajajo nujno dovolj dolgo, da bi aktiviralo cevno varovalko, ki je ponavadi v usmerniku. Se slabse je, ce leti tisto po notranjosti racunalnika, je zelo dober nacin, kako ga uniciti, ker so mnoge uporabljene komponente precej bolj obcutljive od ene varovalke.

Jaz bi vzel napajalnik ven in ga odprl, da vidis kako in kaj. Ne ustrasi se lepila, s katerim Kitajci limajo dolocene stvari skupaj - izgleda kot kaplje voska, samo da je bolj gumijast in zdrzi normalno temperaturo v napajalniku (samo zmehca se nekoliko). Kar isces so ali zazgani crni fleki na tiskanini ali pa napihnjeni ali eksplodirani elektroliti. Ko iams ze odprto, preveri se da ni kaksna druga stvar v skatli, sploh ce imas motherboard iz najnizjega cenovnega razreda.

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Ne ne......mislim, da drugo ni........................saj kišto mam odprto pa sem vse prečekiral..nikjer ni nič za videt, pa smrdi samo napajalnik pa nobena druga komponenta ne...........še danes, če nos "vtakneš" v napajalnik ma čuden vonj....

Saj zaj miruje kišta, se laptopu bolj posvečam
smile-1.gif
V ponedeljek pa bom te nabavo novo štromkišto pa zamenjal da bo mir......

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Meni se je isto zgodilo. Napajalnik sem zamenjal, čeprav je obstoječi še delal, samo ni za tvegat kdaj bo crknil in še kaj zraven skuril.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Tudi materi pogosto zaudarja iz računalnika po zažganem, včasih pa tudi malo ruži (ga je treba užgat ko norca
grin1.gif

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Jaz sem tudi imel že svašta. 2x napajalnik,1x se mi je celo grafična kartica zasmodila - tista ki je rabila še dodatno napajanje od disketarja da je sploh delala (odpadu kondenzator, posmojeno vezje).
@kloshar: tist so ležaji sesuti, včasih grejo na ventilatorju od napajalnika, včasih pa na ventilatorju od procesorja - je treba pogruntat.
Največji žur je pa če ti kar ena od vetrnic odpade z ventilatorja procesorja (Intel press), pol pa poleg ropotanja še ful trese - sem že hotel še nasprotno polomt da bi videl če bo kaj zbalansirano, pa sem si premislil...

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
Ja saj ni druge, menjat pa je..........ker je res drobiž ta napajalnik..........ampak mi je zanimivo, da je vse laufalo......to me najbol čudi
smile-1.gif

Dober napajalnik ni ravno drobiž....

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
Ja to že......ampak veš da v 3 -4 leta star comp nem metal enega za 100€......

Ko kupuješ novi računalnik daš malo več in se čez par let ne sekiraš...
smile-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
mel isti primer. naenkrat zasmrdelo in zaprasketalo. valda v paniki takoj ugasnem vse in raztavim napajalnik. smrdi ko [censored] ampak nobenih sledi okakih poškodbah. no to je blo 2 leti nazaj in napajalnik še vedno dela 24/7....