Priprava novega odbijača & stare havbe na barvanje

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Imam nov odbijač (za barvanje) in staro havbo (ki je v drugi barvi kot bo ciljna barva) in jaz bi te reči rad pripravil na barvanje doma, da dam majstru in mi on samo pobarva.

Na odbijač nanesem šprickit (kakšen) in pobrusim z brusnim papirjem (kakšnim)? Moram pred tem še kaj razmastiti (s čim)?

Havba pa ima gor drugo barvo in lak (pač donator je bil en drug avto v drugi barvi). To barvo moram jaz najprej spravit dol, ne? V kakšni meri, popolnoma ali samo toliko, da je stvar prebrušena na površini?

Če bi lahko prosim nekdo opisal postopek in material..tnx.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Močno ti svetujem, da za informacijo o pripravi površin vprašaš mojstra, ki ti bo dele barval. Mešanje materialov z različnimi topili se konča v svinjariji (pokanje barve, ma... ful stvari gre lahko narobe). Mojster, ki bo barval, se bo pa lahko zelo simpl nate zgovarjal.

Nasvet:
- pojdi do mojstra in se z njim zmeni, kaj lahko sam narediš, da s tem znižaš stroške. Brušenje je že ena taka stvar.
- če boš gor karkoli pacal (kit in podobno), naj ti mojster pove, katerega in kako zmešat ter da navodila glede nanašanja in sušenja

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Glede na to, da je kvaliteta barvanja odvisna predvsem od priprave materiala, ti noben ne bo barval kar na tvojo pripravo, ampak bo pripravo naredil še sam in ne bo nič ceneje. Pa tudi nobene garancije ne boš dobil na opravljeno delo, ker se barva kasneje lušči predvsem zaradi slabe priprave na barvanje.

picolo

Pripravnik
23. maj 2009
287
1
18
loče
ni mi jasno zakaj vsi mislijo , da je priprava tako simpl.sem ličar in ti svetujem , da vse prepusti majstru, kateri bo barval.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Pa ja, pihnit barvo potem ni noben problem, se pač samo pazi da počasi in enakomerno nanašaš sloje, da ti ne steče. Je pa umetnost pripraviti površino v nulo, da je brez praskic, pikic, itd ...

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
hehe, odlično!

Moj nasvet je bil mal okoli vogala v pričakovanju, da bo njegov mojster rekel "dej mir, pa pripelji kose sem"
smile-1.gif

ermej

Fizikalc
3. sep 2007
725
29
28
Ličarsko delo je tisti najbolj zahteven del, barvati je dosti lažje.

Odbijač je najbrž plastičen. Kupiš plastik fix, ali nekaj takega, vse skupaj premažeš, seveda če ni odbijač že barvan. Potem naneseš plast špric kita (naj bo vredi kit s trdilcem, ker drugače bo sranje), vse skupaj zbrusiš z npr. 600 šmirkl papirjem. To moraš paziti da ne kaj zabrusiš, narediš jamice,... Ponovno pihneš z špric kitom lepo enakomerno in nato z vodobrusnim 800+, na koncu še vse skupaj s 1200+, če je vse ravno gladko je OK, drugače postopek ponoviš na delu, ki ni OK.