Primerjave šuma in 'akvarelov' pri visoki ISO vred

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ker ne nameravam 'smetiti' po temi "Zanič fotka pri slabi svetlobi..." in ker pravkar poskušam pomagati znancu pri odločitvi, priznam pa, da so me pripombe 'stiber-ja' in 'Pakul-a' o kvaliteti pri Sony-ju nekoliko spodbudile, da nalepim primerjave tudi tukaj.
Uporabil sem znano stran Dpreview in njihovo možnost istočasne primerjave posnetkov na enaki postavitvi scene.
Vendar tokrat, za ta forum nekoliko drugače, znanec je dobil prtscr brez brisanih imen aparatov.
Izzivam poznavalce, da ugotovijo, kateri izrez pripada kateri firmi. na izrezih so novejši modeli Canona, Nikona in Sony-ja, ena firma je dvakrat.
In ker bi bilo verjetno glede na 'znano dejstvo' ki se kar naprej omenja to lahko ugotoviti, sem izbral ISO 3200, JPEG in namenoma sem izbral 100% izseke področij, ki so večinoma kritična - rdečo, črno in detalje:

primerjava1-bris.jpg

primerjava2-bris.jpg

primerjava3-bris.jpg

Sedaj pa kar z besedo na dan!

P.S.: pa da ne bo zamer in dileme, tale test poznavanja je bolj za šalo, kakor zares, morda se bo pa kljub temu kdo malo zamislil.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Bolj za hec... če je postavitev sli
1 2
3 4

potem ugibam za zajebancijo
tole sem bolj na podlagi odtenka barve...canoni so mi bolj rdeči..nikoni bolj modri...sonyja ugibam
grin1.gif

nikon canon
sony canon

:p

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
He, he, kaj je res tak problem? 100 ogledov, pa se je okorajžil samo WhiteCell!

Da malo pomagam: WhiteCell ni zadel niti enega polja pravilno.

LP

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik WhiteCell pravi:
Bolj za hec... če je postavitev sli
1 2
3 4

potem ugibam za zajebancijo
tole sem bolj na podlagi odtenka barve...canoni so mi bolj rdeči..nikoni bolj modri...sonyja ugibam
grin1.gif

nikon canon
sony canon

:p

Za enako postavitev moje ugibanje:

Canon / Sony
Nikon / Sony

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
hm gledam preko telefona tako da tezko zdele karkoli ocenim. ker si me ze ravno imensko izpostavil
smile-1.gif

je pa tole super primerjava in se mi preko 4,3" zaslona ne sanja kaj je cigavo. sklepam glede na 'izziv' da jih sony poseka?
smile-1.gif

bi pa rajsi se visje isote primerjal ker osebno kar velikokrat skocim na 6400 ali 12800, ker se ne obremenjujem veliko s sumom. imam raje malce zrna kot pa zmazano fotko
smile-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Stvari postajajo zanimive!
Za sedaj naj povem le to, da so med nami očitno strokovnjaki in jim je takšna uganka 'mala malica'
Ko sem pred to 'uganko' postavil sina, ki je prav tako navdušen fotograf in lastnik nekaj Sony bodijev - je usekal čisto mimo.

Upam, da se strinjate, da odprem originalne prtscr (brez brisanja) šele zjutraj.

In verjamem, da tako kakor je zapisal WhiteCell - razumemo še vedno vse skupaj bolj za hec, za malo sprostitve.

LP

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
V bistvu bi bilo prav še podvprašanje, katera slika se vam zdi najboljša!
grin1.gif

Osebno sklepam da je slika iz 2 in 4 nastala bodisi z enako firmo čeprav dvomim, bodisi z enakim rangom fotoaparata. In 2 slika je po mojih očeh v izrezu najboljša reprodukcija. Sledi ji 4ka.

Je pa dejstvo da v celotni sliki ko šumenje ne pride do izraza postane 2 in 4 akvarel, medtem ko 3ka dobi najbolj naravne barve.

Če potem na pamet poskušam so:
sony nikon
canon nikon

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Problem je tuki, ker sem prepričan, da so določene fotke resizane, pol imamo pa hudir...drugače pa 'akvarelsko' deluje spodaj levo, ampak če gre za resize, je itak težko primerjati med sabo...maš kakšen 24 mpix sony fullframe vs nikon d3x pa ni treba na iso 3200?

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
sj pravm..jest sm bolj na podlagi opažanj da imajo canoni malo bolj rdečkaste slike
grin1.gif

(imel v lasti 40d, 7d, 1d mkii, 1dmk iin sedaj pa 1dmk IIi in 60D ) pa mi nekako proti nikonu delujejo bolj rdeči...

p.s. mel dons 1Dx v roki in je ISO reformance o.0

marko1

Pripravnik
1. jul 2008
274
0
16
cist tko na slepo:

canon 600d | sony nex-5n
nikon d7000 | sony slt-a57

pentax-k5 | nikon d7000
canon 600d | sony slt-a57
-------

raw primerjava (ISO1600) fotoaparatov katere sem omenil zgoraj:

raw1.jpg

raw2.jpg

raw3.jpg

---------------

raw4.jpg

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Priznam, da tolikšne točnosti, kakor jo je pokazal marko1 nisem pričakoval. (forenzik da te kap!)
Primerjave, ki sem jih objavil včeraj so v popolnoma enakem razporedu, res pa, da gre pri moji izbiri na dpreview za opcijo "compared to (JPEG high ISO)

Kljub temu, da je bilo to ugibanje bolj 'za hec', pa verjamem da se vidi nekaj - zadnji Sony A57 in NEX5N imata vgrajen programski del ki 'zna' iz posnetka narediti popolnoma primerljiv JPEG tudi v visokem ISO, kar je bila Sony-jeva bolezen vse do pojava teh dveh modelov.

Izbira modelov za primerjavo ni bila 'na pamet', poskušal sem postaviti skupaj kar se da primerljive modele, tako po velikosti tipala, kakor tudi njihovemu namenu, torej vstopni model. Tukaj nekoliko izstopa NEX5N, ki je - recimo - izven konkurence.
Močno negativno me je presenetil Nikon 7000, pričakoval sem manjše razlike.

Ker to ni bila tekma, čestitam vsem, ki ste sodelovali in poskušali z ugotavljanjem!

Sedaj pa še moji originali:

primerjava1-vse.jpg

primerjava2-vse.jpg

primerjava3-vse.jpg

primerjava4-vse.jpg

Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Problem je tuki, ker sem prepričan, da so določene fotke resizane, pol imamo pa hudir...drugače pa 'akvarelsko' deluje spodaj levo, ampak če gre za resize, je itak težko primerjati med sabo...maš kakšen 24 mpix sony fullframe vs nikon d3x pa ni treba na iso 3200?
Kakor vidiš, gre za 100% izreze popolnoma primerljivih velikosti in kolikor vem na Dpreview ne spreminjajo velikosti posnetkov.
Še o FF primerjavah: te vrste primerjav so verjetno dosegljive tudi na netu (recimo kar na Dpreview), jaz jih nimam.
Ker pa sta zadnja Sony FF modela (900,850) že krepko v letih, je verjetno rezultat primerjave že v naprej jasen.

Še enkrat - hvala vsem za sodelovanje in upam, da ne bo kakšnih zamer!

LP

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
tle ti pa lahko sony šenka enga njihovga "malčka";)
če bi sam sedaj kupoval bi glede na to objavo sigurno zelo vrgu uč na sony-a!

Dobr si to naredu!!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Izbira modelov za primerjavo ni bila 'na pamet', poskušal sem postaviti skupaj kar se da primerljive modele, tako po velikosti tipala, kakor tudi njihovemu namenu, torej vstopni model. Tukaj nekoliko izstopa NEX5N, ki je - recimo - izven konkurence.
Močno negativno me je presenetil Nikon 7000, pričakoval sem manjše razlike.

Ja ampak v takem izrezu je BZ primerjat, ker sem omenil v prvem postu da bosta ravno 2 in 4 (torej očitno oba sony-a) naredila sliko ki je premehka. Tudi barve so prenasicene in preveliki kontrasti. Mogoče se komu zdi to lepo, ampak pri fotografiji ki jo naredi fotoaparat (sploh v takem razredu) sam nočem retuša ampak čimbolj realno sliko (pa RAW gor ali dol).

Pakul

Fizikalc
18. sep 2007
3.306
46
48
Citat:
zadnji Sony A57 in NEX5N imata vgrajen programski del ki 'zna' iz posnetka narediti popolnoma primerljiv JPEG tudi v visokem ISO, kar je bila Sony-jeva bolezen vse do pojava teh dveh modelov.

No s tem si povzel moj prispevek, kjer sem omenil, da je Sony poznan po akvarelih
wink-1.gif

Nexi so pa res fletni. Mogoče kdo ve kateri so kaj "pametni" fiksni, ker ne poznam tako dobro sistemov?