Primerjave kar tako

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Za začetek:
ni moj namen komur koli nasprotovati v njegovih trditvah, me pa je spodbudilo nekaj komentarjev v temi "katerega low cost digitalca kupiti"
In ker se je doma nabralo kar nekaj aparatov, sem si vzel nekaj malega časa in Vam pripravil pogled na posnetke različnih aparatov.
Igralci so:
Canon A40 (2 Mp), Nikon CP4500 (4Mp) Canon A80 (4Mp), Olimpus 7070 (7Mp), Panasonic LZ8 (8Mp) in Pentax A30 (10Mp)
Morda je videti, da je kakšen bolj 'profi' od drugih, mislim na Olympus, vendar sem pri vseh uporabil najbolj osnovno, torej 'trotel' nastavitev, kar se da enako oddaljenost in omogočeno bliskavico. Posnetki so dvojni - pomanjšan original in 100% izrez. Nikjer ni nikakršne druge obdelave, razen navedenih prilagoditev velikosti.
Mnenja in presojo pa prepuščam Vam.

In najprej originali, zmanjšani na enako velikost, recimo takšno za objavo na netu:

A40:

Nikon:

A80:

Olimpus:

Panasonic:

Pentax:

Ni prav veliko razlik, ne? Če odmislimo dejstvo, da nisem prav zelo natančno zajemal kadra (kar v tem primeru verjetno ni odločilno) menim, da so posnetki v glavnem enaki. Vsaka od gornjih fotografij bi bila verjetno več ali manj sprejemljiva za veliko večino opazovalcev.

Ker pa je 'vrag v detajlih' poglejmo še 100% izreze iz gornjih posnetkov:

A40

Nikon:

A80:

Olimpus:

Panasonic:

Pentax:

In kaj mislite sedaj?

LP

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Kaže, da ni zelo veliko mnenj
wink-1.gif

Da bi morda bilo lažje, sem posnetke treh aparatov (A40, A80 in Panasonic) povečal na velikost kakršno bi videli pod povečevalnim steklom, no ja skoraj.
Sedaj bo morda odločitev o tem, ali je več tudi bolje, oziroma, ali so stari aparati kos novejšim lažja:

A40:
a40-mega.jpg

A80:
a80-mega.jpg

Panasonic:
panasonic-mega.jpg

(slika pove več, kakor sto besed...)

LP

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.658
5.845
113
Pri normalni velikosti je res nekako A80 najlepša. Pri 100% cropu pa mi je zanimiva primerjava med Panasocnicom in Pentaxom. Panasonic ga preseže v detajlih da je joj. Pa še barve na pentaxu so totalno mimo.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.555
4.480
113
49
Na sončni strani ALP
Samo kdo bo s kompaktom delal fotke formata A3 in več?

Z mojiim A70 sem razvijal na 30x20 in je fotka izpadla precej dobro.
Za klasičen format pa je itaq 2Mpix vrh glave dovolj....

Razen če hočeš večati izsek iz znamke. Za to pa kompakti itaq niso primerni.

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Sem si kupil en odličen kompakt
smile-1.gif
Sigmo SD1! Bom še jaz naredil drugi teden primerjavo med enim poceni pentaxom, Samsungom WB550 in Sigmo SD1!

ps. hint : Sigma bo zmagala z ooogromno prednostjo!

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@mamomu: kakšna Sigma je to? Če morda misliš na SD10, potem to ni kompakt.

Sicer pa vidim, da se v večini kar strinjamo, da je manj hitro lahko več.
Ne povsod, vendar je bistvo kar precej vidno - aparati z manj px znajo narediti v marsičem boljši posnetek.
Zato je mnenje, ki ga je zapisal ant v prispevku o poceni digitalcih še kako pravilno.
Današnji aparati nižjega cenovnega razreda v veliki večini ne pridejo niti blizu kakšnemu Canonu serije A.
Primerjva med A80 in Pentax-om je to dokazala.
Stvari pa se spremenijo, ko kompakt ni več do konca poenostavljena škatlica, takrat bo tekma večinoma v prid novim modelom.
Ne vedno, vendar večinoma.

Moje mnenje, ki sem ga oblikoval v zadnjih letih je, da je bila tekma pri kompaktih v pixlih še na nek način produktivna do 8Mp, vse kar je preko tega pa podleže krutim zakonom optične fizike.
In ostane le tržna vaba, kvalitete pa ni več.

LP

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Temu bi lahko rekli dodatek-plus
wink-1.gif

Danes sem največ iz radovednosti, še bolj pa zaradi možnosti razdiranja (prodajalec je aparat označil za pokvarjen), na boljšjaku kupil še enega digitalnega kompakta - Fuji A345 s 4Mp, za katerega se je pokazalo da deluje.
Z njim sem naredil dodaten posnetek z istim kadrom, kakor pred tremi tedni in rezultat je:

Posnetek brez obdelave in pomanjšan za objavo:

100% izrez gornjega posnetka:

In še ogromna povečava (600%) detalja:

Zaključek je žal slab za Fuji in precej očitno sta ga oba aparata z njegovo velikostjo tipala, torej Canon A80 in Nikon 4500 povozila...
treba pa je ob tem povedati, da je bil Fuji v času nakupa skoraj za polovico cenejši od Canon-a in trikrat cenejši od Nikon-a

In koliko me je stal danes?
10€ (deset evrov), vendar še enkrat - prodajalec ga je označil za pokvarjenega, sicer bi verjetno dosegel nekajkrat višjo ceno.

LP

Nazadnje urejeno: