Primerjava stroškov: toplovod in plinski boljer

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Ker se bom kmalu spet selil, me zanima konkretna primerjava stroškov za toplovod oz. lasten plinski boljer v stanovanju (gre za Lj, za enako veliko stanovanje v obeh primerih). Recimo, da ima stanovanje s toplovodom lasten števec oz. lastno vejo in delilnikov ni.

Kaj od tega je dražje?

Btw. kaj za vraga sploh je plinski bojler - plinski gorilec, ki ogreva "radiatorsko" vodo, ki ima hkrati vgrajen tudi boljer za sanitarno vodo? Še kaj drugega?

Hvala vsem za nasvet!
zmaga.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Običajno je gorilec s pretočnim bojlerjem. Se pravi, nima shranjene tople vode, zato na toplo vodo čakaš nekaj litrov.
Moja izkušnja in občutek: toplovod je ceneje, pa se servisa postaje se razdeli na več uporabnikov in je tako ceneje.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Toplovod (Energetika Ljubljana): 0,583018 €/kWh
Plin (GEN-I): 0,498947 €/kWh + 0,1409 €/kWh za distribucijo = 0,639847 €/kWh (+ izgube v peči).

Plin je dražji.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Jaz pa mislim da je odvisno od uporabnika do uporabnika, odvisno od izolacije.... plinsko peč si lahko štimaš kakor hočeš, nimaš fiksnih stroškov... plin je tudi ceneje kot na geni.
Prej sem živel v stanovanjih na toplovod, zdaj imam plin in mi je bolj všeč plin, res da pozimi več plačam za ogrevanje (ali pa tudi ne glede na m2) samo poleti pa ne plačam nič medtem ko na toplovodu še vedno plačujejo priklopno moč...

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Tudi moje mnenje je, da je toplovod na koncu dražji. Ali pa je samo za Celje tako...Pa še odvisen si od nastavitev sistema.

Energetika Celje ima na ceniku postavko: 0,079€/kWh + priključna moč + strošek tudi poleti ko ni ogrevalne sezone + kalibracija kalorimetrov na 5 let ki ni poceni.

Sploh je draga topla voda, kjer se računa po normativu: za ogretje vode na 55 stopinj Celzija normativ porabe toplote 60 kWh/m3.
Poleti (ko je energija seveda dražja) je ta postavka precej velika. Po ceniku to znese cca. 8€/m3 za segrevanje + kalibracija števcev na 5 let, ki tudi ni zanemarljiv strošek.

Ne vem, če bi lahko jaz izbiral, bi bilo sigurno kaj druga kot toplovod.

edit:
Popravljeni zneski, ker sem zaje.. pri pretvorbi mega v kilo (ena nula mi je ušla). Pa verjetno v zgornjem postu za ceno v Ljubjani tudi ni OK...

Elektrika pa v visoki tarifi vse skup 0,1€/kWh v nizki pa še nakaj manj. Če uporabiš toplotno črpalko (ali klimo) pa si za faktor 3 - 5 na boljšem.

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Prej sem za toplovod plačeval okrog 120eur zimske mesece za 45m2, zdaj za 115m2 plačujem okrog 180eur plina. S tem da sta oba bloka brez fasade. Pa pri plinu je najmanj 40eur tople vode za tuširanje. Kot sem že prej omenil, je verjetno bolj odvisno od uporabnika, kaj se mu bolj splača.
Pri plinu mi je najbolj všeč to, da lahko sprotno spremljaš porabo, pa če hočeš ugasniti gretje recimo samo en gumb pritisneš
smile-1.gif

Edit: prejšnji mesec sem se nekaj igral s pečjo sem porabil za 300eur plina
bonk.gif
Tudi to se dogaja hehe

Nazadnje urejeno:

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Jaz sem samo teoretično hotel pokazati, da je plin na kWh dražji. Seveda pa v bloku, dokler ne živiš tam, ne veš, kako vse skupaj funkcionira in na koncu bi bil lahko tudi plin cenejši, seveda. Če si v sredinskem stanovanju, ogrevaš samo zjutraj in zvečer itd. in ne plačuješ 20-40 % skupnega dela, se to seveda pozna. Za nekoga, ki ima neugodno lego v bloku in ogreva 24/7, pa je toplovod sigurno cenejši.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
jaz sem bil precej časa na toplovodu, tako v ljubljani kot tudi v mariboru (20 let) in so bili stroški enormno večji, kot zdaj, ko imam etažno plinsko ogrevanje (tudi za sanitarno vodo). pozimi so namreč stroški enormno ponoreli, zdaj pa, ko gretja ne rabim, ga preprosto ugasnem. je pa res, da zdaj ne hodim več po stanovanju v gatah in kratki majci, kar je bilo pri toplarnah redno na urniku. v mariboru imam še to srečo, da imam stanovanje obrnjeno proti soncu, tako da se ob sončnih zimskih dnevih do 17. ure včasih grejem tudi samo na sonce (senzor za aktivacijo peči gretja ne vključi, ker je v stanovanju 20 stopinj) :)
jaz sem za plin! stran od toplarn, ker samo rubijo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Saj danes je več ali manj tako..ali so stari bloki s skupnim ogrevanjem, ki se nekako rešuje inplačuje zdaj z delilniki in tam niti nimaš opcije imeti drugega načina ogrevanja (razen klime). ali pa imaš novejša stanovanja, kjer pa ima vsako stanovanje svojo etažno peč (običajno plin)....in tam spet nimaš izbire.

a na vsak način je toplovod cenejši od plina ne nosiš nobenih stroškov nabave in vzdrževanja...skupna kurilnic apri toplovodu pa praktično ne rabi vzrževanja...vsake toliko te nekaj ocurijo, a se da preživeti.

Sama lokacija pa...niti ni pomembna..stanovanja so lastniška in če si krajni moraš pač vedeti...da boš ali plačeval več ali poiščeš drugo stanovanje....jepa logično da robna stanovanja imajo seveda višje izgube.