Primer Roma Houbena

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
imam zate.
Kaj porečeš na primer Roma Houbena a bi ti tudi v tem primeru predlagal-zagovarjal odklop? (in imel če ne drugega bi imel vsaj zelllooooo slabo vest-jaz pa nebi mogel več nikoli normalno živeti, če bi vedel da sem umoril človeka) - sprašujem zato ker si pred časom v podobnem primeru zagovarjal umor hčere s strani staršev.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
če imaš vprašanje zanj, obstajajo za to zasebna sporočila...

drugače pa, takih primerov je na svetu zelo zelo zelo malo v primerjavi z tistimi, ki so v komi vrsto let in nato pač umrejo, vmes pa stanejo ogromno denarja in žalosti za svojce

shift

Guru
20. jul 2007
9.928
2.341
113
za šankom
če ga v 23ih letih niso odklopili a tudi v naslednjih 20ih ne bi.da bi razumel kdaj se razmišlja o odklopu aparatov in kdaj ne boš pa moral še kaj več storiti kot pa prebrati članek na 24ur.še vedno pa ste pametni tisti ki se z tako stvarjo niste in upam da se nikoli ne boste srečali v življenju.drugo pa je predstvaljaj si sebe ujetega 23 let v telesu paraliziranega.grem stvait da bi si vsaj 1x dnevno želel da bi umrl.sicer pa saj veš tisto o prešernu le čevlje sodi naj kopitar

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Ja, ampak ni važno, kaj si misliš ti o svoji situaciji. Bolj važno je, kaj si misli tisti, ki v taki situaciji je. Kako veš, da si želi samo umreti, oziroma, da si želi, da ga izstradajo do smrti, kot so tisto gospo? Človek ima v sebi po naravi vgrajen strah pred smrtjo.

Mirage

Pripravnik
30. nov 2007
223
10
18
Obdukcija je pokazala, do so bili možgani ireverzibilno poškodovani. Pri Ronu pa so PET scanom ugotovili, da možgani še delujejo.

Nazadnje urejeno:

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Pa bo šla še ena tema v franže...

Kdor o takšnih temah ne zmore neobremenjeno pisati, naj se jih raje izogne
rolleyes-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Kdor ni sposoben empatije (do človeka v komi seveda, ne svojcev in ostalih), je brezveze da tukaj sploh kaj razpravlja. Etika, zakoni... tu odpadejo.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Sicer mi ni všeč takle direkten napad name na javnem forumu, ampak zavoljo tega, ker je to moje področje, ti odgovarjam tukaj.

Na prvi pogled primer zgleda kot zdravniška napaka, kjer je bilo napačno ugotovljeno trajno vegetativno stanje.

Ne vem, zakaj primerjaš zadevo s Terri Schiavo. Tam so bile stvari povsem jasne.

Schiavo_catscan.jpg

vir: Fins, Joseph; Nicholas Schiff (2005-09-01). "In Brief: The Afterlife of Terri Schiavo"

Na levi so vidni normalno možgani, na desni pa vidiš njene. Močno razširjeni možganski vetrikli kot posledica masivne atrofije možganov. Popolnoma so izgubljene možganske vijuge in električna aktivnost možganov je zamrla (kot so pokazale EEG preiskave). Njeno evtanazijo sem podpiral zato, ker od osebe Terri Schiavo ni ostalo popolnoma nič več kot mlahava lutka, ki deluje s pomočjo refleksnih odzivov v hrbtenjači (podobno kot kokoš še nekaj časa teče, če ji odsekaš glavo.. kruta primerjava, ampak povsem na mestu).

Če se vrnem nazaj k primeru Roma Houbena. Nikjer nisem zasledil, da bi kdaj opravili obširne CT, MRI in EEG raziskave, ki bi potrdile vegetativno stanje. Če jih niso, je to vsekakor napaka. Zagotovo bi jih, če bi se njegova skrbnica odločila ga pustiti umreti. Dokler ni jasno njegovo nevrološko stanje, je povsem očitno, da ne bi zagovarjal skrajnih ukrepov.

Pravzaprav močno upam, da je to bila res zdravniška napaka. Ker alternativa je dobro načrtovan hoax, kar ne bi bilo dandanes nič čudnega (npr. primer deklice, ki po cepljenju proti gripi hodi samo še nazaj), vendar je vseeno skrajno ogabno.

a0760c57-a380-447d-86ed-c151b67799f2_mn.jpg

Na večini slik vidimo Roma s polzaprtimi ali zaprtimi očmi, medtem ko njegova skrbnica vodi njegovo roko po zaslonu s črkami. Če pozorno pogledaš, tudi vidiš, da zaradi atrofije očesnih mišic gospod močno škili. Skrajno neverjetno je zato, da bi brez očal dobro videl na zaslon računalnika. Stephena Hawkinga na primer vedno vidimo z velikimi in debelimi očali, ki mu omogočajo pogled na napravo za komuniciranje.

Ostale zaključke naj potegne vsak sam...

Moje mnenje je, da je primer Roma Houbena bodisi one in a million primer, kjer je kombinacija zdravniške napake in zdravstvenega stanja rezultirala v locked-in sindromu, ki ga tretirajo kot trajno vegetativno stanje, ali pa dobro premišljena manipulacija.

V vsakem primeru pa ta novica večinoma zgolj budi prazne upe pri svojcih podobnih tragičnih bolnikov in je sumljivo primerno - voda na mlin raznih religioznih nasprotnikov evtanazije.

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
1-Glej to temo nisem odrl zato da bi te napadel ampak da ti pojasniš še "strokovno plat".
2-Primerjava s Terri Schiavo je za nas laike samaposebi popolnoma na mestu.
3-Če se tebi zdi da so "alternative zadeve" potegavščine potem ne vem zakaj jih vi "uradni medicinci" ne zatrete že v kali - bi bilo veliko bolje za vas in za nas bodoče bolnike.
4-Še vedno sem mnenja, da če obstaja samo 1/100000000 možnosti, da se kdo prebudi iz kome in privošči svojcem veselje so opravičljivi vsi stroški.
5-Zakaj napadaš religiozne ljudi ki ne podpirajo-mo "legalnih usmrtitev"?

Vsem ostalim, ki se čuite sposobni odločat o človeškem življenju pa je PEDIATER lepo odgovoril.
Če pa vas še vedno drži da bi odločali o nevašem življenju pa ne vem zakaj ne postavite na pediastel drugega hitlerja - saj je tud on pobijal nesposobne za samostojmo življenje-pa ne pozabite obsodil ga je cel svet (99,8 prebivalstva)

I

Izbrisan uporabnik #488

Spet ideološko pravljičarjenje.
Eno je pravica/možnost "odklopa", drugo pa je sprejetje te odločitve. Noben primer ni enak in ne more biti enak.

Zgodba je podobna kot pri splavih, kjer katolibani vzganjajo nepotrebno paniko. Primerjave s Hitlerjem pa so ostudne.
Jaz pravim, da je hujša religijsko/ideološka smrt, kot prava naravna smrt.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Me veseli, da ti je moj odgovor všeč.
zmaga.gif

Vendar si mi dal zanimivo iztočnico za razmišljanje, ker očitno vendarle ne misliva enako.
confused-1.gif

Če bi bil ti na njegovem mestu, bi očitno želel biti priklopljen v stanje rastline in na neskončno razmišljanje (in upanje) o tem kdaj bo "drugače".

No, jaz pa ne bi hotel biti. Želel bi si, da me odklopijo. Čeprav sem za razliko od tebe ateist in ne verujem v posmrtno življenje, bi si to vseeno želel.

Zato bi moral za take primere (seveda imajo zraven besedo tudi zdravniki, ki ocenijo v % možnost se še vrniti v ta svet) biti nek formular, ki bi ga vsak človek izpolnil in v njem izrazil željo. Za mladoletne oz. pod 15 let, bi to naredili starši. Spremembe bi bile dovoljene - kot oporoka.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
1-Glej to temo nisem odrl zato da bi te napadel ampak da ti pojasniš še "strokovno plat".
2-Primerjava s Terri Schiavo je za nas laike samaposebi popolnoma na mestu.

Dobro, čeprav bi lahko zadevo precej drugače formuliral. Točno veš, da spremljam forum... Dajanje mojega imena v naslov teme pa že samo po sebi pove veliko.

Citat:

3-Če se tebi zdi da so "alternative zadeve" potegavščine potem ne vem zakaj jih vi "uradni medicinci" ne zatrete že v kali - bi bilo veliko bolje za vas in za nas bodoče bolnike.

Pa predlagaj način, kako naj se zatre človeško naivnost, neumnost in na drugi strani izkoriščevalsko naravo - in človeštvo ti bo pelo večno hvalo. Zakaj pa se že v kali ne zatrejo vse svetovne religije, da ne bi bilo več verskih razprtij? Malo hecno, da takšno vprašanje pride od tebe...
Vedno bolj je prisotna vsesplošna znanstvena in logična nepismenost prebivalstva in popolnoma nič čudnega ni, da ljudje ne vedo ali verjeti zdravnikom ali šarlatanom. Sploh ker slednji znajo stvari razlagati veliko bolj "priljudno" (to je zato tako, ker so bog/bitja iz druge dimenzije/jaz tako rekel) in imajo zaradi svoje kontroverznosti veliko večje medijsko podporo (konec sveta, ultimativna resnica, zdravilo za raka, zdravilo za HIV, HIV ne obstaja...).

Citat:

4-Še vedno sem mnenja, da če obstaja samo 1/100000000 možnosti, da se kdo prebudi iz kome in privošči svojcem veselje so opravičljivi vsi stroški.

Seveda si takšnega mnenja, saj je po tvoje vsako življenje (po tvoji osebni definiciji seveda) sveto in to je treba branit za vsako ceno. PAZI, za vsako ceno - čeprav je ta cena - izguba drugih življenj.
Ravno tukaj je cache! Vzdrževanje ljudi v trajnem vegetativnem stanju je drago. Boš ti povedal materi, da je njen otrok umrl, ker ni nobenega prostega inkubatorja, zato ker je v njem (karikiram) - 50 letni človek, ki že 30 let leži tam?

Lahko je reči, da so opravičljivi vsi stroški. Sploh ker nimaš pojma, kaj to pomeni v sistemu, kjer sredstev še zdaleč ni neomejeno.

Citat:

5-Zakaj napadaš religiozne ljudi ki ne podpirajo-mo "legalnih usmrtitev"?

Zato, ker mislite, da so vaše nazadnjaške norme edine pravilne na tem svetu. Nihče vam ne brani, da živite in umirate po njih... NIHČE! Ampak zakaj potem vi ne dopustite drugim enakih pravic?

Pa nehaj že vleči Hitlerja v te debate, ker pljuvaš predvsem v lastno skledo. Zgodovina je polna takšnih in drugačnih krutih režimov (zadnji je pač bil socializem) in verjemi - v premnogih od teh je imela lovke tudi tvoja orrganizacija.

Nazadnje urejeno:

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.658
3.937
113
Ljubljana
hmpg.net
A lahko še jaz odgovorim na točko 3 (z točko 5 morda:)?

Skupaj bi bilo nekako takole:
Če se tebi zdi da so "alternative zadeve" potegavščine potem ne vem zakaj jih vi ne zatrete že v kali, ker religiozni ljudje ne podpirajo legalnih usmrtitev.
Religiozni ljudje že nekaj 1000 let verjamejo, da je bog naredil svet in človeka po svoji podobi, da je njegov sin prišel na zemljo (OK nekateri tega ne verjamejo) in podobne "alternative zadeve", pa jim nihče ne more dokazati nič, kakorkoli se zadeve loti.
Zato so taka vprašanja nepotrebna, ker nekateri odgovor vemo, nekateri ga pa nočejo slišati. Nočejo slišati strokovnega odgovora, ker niso v skladu z "alternativnimi zadevami" .

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
V takih primerih mislim da najbolje odločajo svojci, ker najbolje poznajo pacienta in najbolj približno vedo, kako bi se on odločil. Nemoreš pa ti kot neka XY oseba o tem odločati. Sploh je pa lahko biti pameten, ko nisi v taki situaciji.

Ko pa 10 let hodiš na obisk k nekomu, ki od takrat niti s prstom ni mignil, pa nevem. Razmišljaš malo drugače verjetno...

V bolnicah imaš OGROMNO nepokretnih in bolnih ljudi, ki jih svojci nočejo vzeti domov, doma za ostarele pa tudi nebi plačevali zanj... go figure
stupid-1.gif

Pa če bi bilo zdravljenje v sloveniji plačljivo mislim da bi odklopili vsakega drugega po enem meseceu, pa možgani delajo ali ne
priden.gif

LP
grims-1.gif

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Če ni namen zdravnikov ohranjanje vseh življenj - zakaj pa potem hodimo k vam ? a zato ker imate tako lepe plave učke?
ne-ne-1.gif

Saj zato ker se nekaterim "jeb.." za starše ali pa otroke, ki so nepokretni je potrebno za vse ki so v bolnici več kot 3 mesece uzakoniti evtanizijo a ne?
Pa še korist bo -zdravniški lobi bo dodatno služil (prodaja organov) in ne bo obremenjeval proračuna.
10.gif

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
A lahko še jaz odgovorim na točko 3 (z točko 5 morda:)?

Skupaj bi bilo nekako takole:
Če se tebi zdi da so "alternative zadeve" potegavščine potem ne vem zakaj jih vi ne zatrete že v kali, ker religiozni ljudje ne podpirajo legalnih usmrtitev.
Religiozni ljudje že nekaj 1000 let verjamejo, verujejo - zame je razlika da je bog naredil svet in človeka po svoji podobi, da je njegov sin prišel na zemljo (OK nekateri tega ne verjamejo) in podobne "alternative zadeve", pa jim nihče ne more dokazati nič, kakorkoli se zadeve loti.
Zato so taka vprašanja nepotrebna, ker nekateri odgovor vemo OK če si pač spregledal Hvala Bogu , nekateri ga pa nočejo slišati. Nočejo slišati strokovnega odgovora, Saj bi ti verjel če nebi bilo toliko napak na strani zdravnikov-poleg tega pa so tudi zdravniki samo ljudje ker niso v skladu z "alternativnimi zadevami" .

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Æe se tebi zdi navajanje imena se ti opravičujem (in če je mogoče prosim moda da ga briše) - me pa veseli, da veš več kot vem jaz ko sem po nemarnem napisal tvoje ime. Če si povsod tako napihnjen-nestrpen in če so te to naučili na faksu se ne čudim, da naše zdravstvo jemlje vrag.
Bi ti pa rad povedal primer ko so zdravniki zahtevali večjo plačo je od sestrične mož (Dr asistent) rekel pa bom moral spet hoditi s ženo na "izobraževanja" ki jih organizirajo izdelovalci zdravil ker si pri 5k neto plače+dodatki ne bom mogel privoščiti dopusta
bonk.gif

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Spet ideološko pravljičarjenje.
Eno je pravica/možnost "odklopa", drugo pa je sprejetje te odločitve.
Noben primer ni enak in ne more biti enak. se strinjam ampak umor ostane umor

Zgodba je podobna kot pri splavih, kjer katolibani žalostno kakšna nestrpnost jaz bi imel veliko več razlogaov za sovraštvo pa ne pluvam tako kot ti vzganjajo nepotrebno paniko. Primerjave s Hitlerjem prav od sedaj primerjam samo še s stalinom ker je delal enako . pa so ostudne zakaj so ostudne a zato ker to zagovarjate vi in ne mi
Jaz pravim, da je hujša religijsko/ideološka smrt, kot prava naravna smrt. zanimivo kako razmišljaš-če so po tvoje ljudje na tem planetu ki verujejo in takih nas je večina taki tepci daj razsvetli nas

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Torej če prav razumem - najprej želiš moje strokovno mnenje o določenem vprašanju, potem pa me na podlagi le tega obtožiš, da sem napihnjen in nestrpen.

confused-1.gif