Sicer mi ni všeč takle direkten napad name na javnem forumu, ampak zavoljo tega, ker je to moje področje, ti odgovarjam tukaj.
Na prvi pogled primer zgleda kot zdravniška napaka, kjer je bilo napačno ugotovljeno trajno vegetativno stanje.
Ne vem, zakaj primerjaš zadevo s Terri Schiavo. Tam so bile stvari povsem jasne.
vir: Fins, Joseph; Nicholas Schiff (2005-09-01). "In Brief: The Afterlife of Terri Schiavo"
Na levi so vidni normalno možgani, na desni pa vidiš njene. Močno razširjeni možganski vetrikli kot posledica masivne atrofije možganov. Popolnoma so izgubljene možganske vijuge in električna aktivnost možganov je zamrla (kot so pokazale EEG preiskave). Njeno evtanazijo sem podpiral zato, ker od osebe Terri Schiavo ni ostalo popolnoma nič več kot mlahava lutka, ki deluje s pomočjo refleksnih odzivov v hrbtenjači (podobno kot kokoš še nekaj časa teče, če ji odsekaš glavo.. kruta primerjava, ampak povsem na mestu).
Če se vrnem nazaj k primeru Roma Houbena. Nikjer nisem zasledil, da bi kdaj opravili obširne CT, MRI in EEG raziskave, ki bi potrdile vegetativno stanje. Če jih niso, je to vsekakor napaka. Zagotovo bi jih, če bi se njegova skrbnica odločila ga pustiti umreti. Dokler ni jasno njegovo nevrološko stanje, je povsem očitno, da ne bi zagovarjal skrajnih ukrepov.
Pravzaprav močno upam, da je to bila res zdravniška napaka. Ker alternativa je dobro načrtovan hoax, kar ne bi bilo dandanes nič čudnega (npr. primer deklice, ki po cepljenju proti gripi hodi samo še nazaj), vendar je vseeno skrajno ogabno.
Na večini slik vidimo Roma s polzaprtimi ali zaprtimi očmi, medtem ko njegova skrbnica vodi njegovo roko po zaslonu s črkami. Če pozorno pogledaš, tudi vidiš, da zaradi atrofije očesnih mišic gospod močno škili. Skrajno neverjetno je zato, da bi brez očal dobro videl na zaslon računalnika. Stephena Hawkinga na primer vedno vidimo z velikimi in debelimi očali, ki mu omogočajo pogled na napravo za komuniciranje.
Ostale zaključke naj potegne vsak sam...
Moje mnenje je, da je primer Roma Houbena bodisi one in a million primer, kjer je kombinacija zdravniške napake in zdravstvenega stanja rezultirala v locked-in sindromu, ki ga tretirajo kot trajno vegetativno stanje, ali pa dobro premišljena manipulacija.
V vsakem primeru pa ta novica večinoma zgolj budi prazne upe pri svojcih podobnih tragičnih bolnikov in je sumljivo primerno - voda na mlin raznih religioznih nasprotnikov evtanazije.