Priklop TV preko wifi, UTP ali coax?

bpfc

Majstr
12. sep 2008
1.958
67
63
Malo sem se pozanimal o tem, in sem dobil sledeči odgovor:

UTP kabel in WiFi imata različne prednosti in slabosti glede hitrosti prenosa podatkov:

UTP kabel (Ethernet)

• Hitrost: Odvisno od kategorije kabla:
    • Cat5e: Do 1 Gbps.
    • Cat6: Do 10 Gbps (pri krajših razdaljah).
    • Cat6a/7: Do 10 Gbps na daljših razdaljah.
  • Stabilnost: Zelo stabilna povezava, brez motenj.
  • Latenca: Nizka latenca, kar je idealno za igre in pretakanje.
  • Doseg: Do 100 metrov brez izgube signala.

WiFi

• Hitrost: Odvisno od standarda:
    • WiFi 5 (802.11ac): Do 1,3 Gbps.
    • WiFi 6 (802.11ax): Do 9,6 Gbps (teoretično).
  • Stabilnost: Lahko pride do motenj zaradi drugih naprav ali ovir (zidovi, razdalja).
  • Latenca: Višja kot pri kablu, kar lahko vpliva na odzivnost pri igrah.
  • Doseg: Odvisno od usmerjevalnika, običajno 30–50 metrov v zaprtih prostorih.

Zaključek

Če potrebujete največjo hitrost in stabilnost, je UTP kabel boljša izbira. Če pa želite priročnost brezžične povezave, je WiFi dobra alternativa, še posebej z novejšimi standardi, kot je WiFi 6.

jezek

Guru
24. jul 2008
4.333
1.830
113
Ne vem jaz kaj si se ti pozanimal, ampak vecina tvjev (vsaj do kako leto mazaj) NE grejo prek 100M prej kabla, po wifi pa JA grejo. Zdaj pa nehaj težit. In iz prakse: očitno tv NI zadeva, kjer bi bila povezava kakorkoli nestabilna, je pa res, da nisem igral nekih hudih streljačin na tv appu.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

luka51

Guru
16. avg 2007
14.980
6.279
113
Po drugi strani pa kdo rabi na tv več kot 100 mega. oziroma dajmo tak kdo ma opremo doma, ki mu preko wifija cukne 100 mega?
98% folka je na modemih, ki jih dobijo. To pa ni šanse da wifi pohendla vse napreve kaj majo z 100+ hitrostjo, sploh če nisi v neposredni bližini

jezek

Guru
24. jul 2008
4.333
1.830
113
Telemahov modem je ze sam tudi ruter in nanj imam jaz 5G tv. Za vse ostalo imam drug ruter. Prav nobene potrebe ni, da bi vlekel utp do tvja, ce pa dela BOLJŠE po wifi. Igrica se nalaga tudi po 40sek prek utpja, po wifiju pa par sekund. Ne vem kako je tako tezko razumet, da tv utp mrezna dela po standardu 100Mb, wifi pa giga and beyond....pa imas lahko kabel cat5, 7, xx ali pa iz kombinacije svile in zlata......

luka51

Guru
16. avg 2007
14.980
6.279
113
Nimaš ti giga and beyond wifi ne sanjaj. V idealnih pogojih nimaš te hitrosti. Razen če si na be standardu kar pa grem jajce stavit, da nimaš.
Če nimaš glih najnovejšega najdražjega tv-ja si 95% na ac standardu kjer je pa v praksi daleč od giga še dalje od and beyond.