Priklop stikala za luč - laik

matej_

Guru
25. okt 2007
2.126
656
113
Zdravo!
Prvo naj povem, da sem totalni laik glede elektrike.
Torej doma bi rad zamenjal stikalo za digitalno stikalno uro in nekako mi ne uspe prav zvezat skupaj.
trenutno stanje:
p1030218.jpg

ponazoritev:
steker.jpg

priklopiti moram pa tole:
p1030220.jpg

in sicer shema kaže:
p1030219.jpg

Ali mi zna kdo na hitro čisto po kmečko pomagati kam moram kakšen kabel vtaknat. nekaj sem že probaval vendar brez uspeha- žal. na mesto L sem dal rjavi dovod, na mesto N sem dal modri dovod, na mesto OUT sem dal rjavi izhod, Potem sem dal modri izhod na mesto N - ni delalo, na mesto OUT- tudi ni delalo.
uf-1.gif

Kako naprej?

prosim za pomoč!

Hvala matej

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Pa varovalko si vključil ko si dal kable?
evil.gif

Dej najprej primi fazenprifer pa ugotovi kaj od teh barv je faza! Pravila sicer so, ampka smo tudi tu na forumu ugotovil da se jih krši. Načeloma je L vodnik tople barve (rjav) in N vodnik hladne barve (moder). Potem veži kot je, porabit moraš vse 4 kable ker gre (verjetno) modri kabel v zadnjo luknjo 2x.

Torej (po vrsti iz slike):
rjavi in, rjavi out (dvorišče), oba modra

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Kar se barv žic tiče, si že izvedel.

Je tole stikalo edino za dotično luč?
Sklepam, da ne, ker sicer ne bi imel 4 žice gor. Torej ni "navadno" stikalo, ampak menjalno ali križno. In tako bi moralo biti tudi "digitalno" stikalo, da bo stvar delala. Za več detajlov boš pa moral počakati nekoga iz foha.

matej_

Guru
25. okt 2007
2.126
656
113
Zadevo sem sprogramiru in naredil tak rjav-rjav-2xmoder. ampak ne gre.

sem pa razdrl še sosednji šteker in se je prikazalo noter:
p1030222.jpg

Zgleda da se napaja zvonec pa luč pred vrati (senzor), pa še zunanje luči na dvorišču.
cela kolobocija....

levi šteker bi rad zamenjal za novega.
p1030223.jpg

novo stikalo:
http://www.enaa.com/oddelki/co...ka_stikalna_ura

Luči na dvorišču se prižigajo izključno samo z levim stikalom. Je možno da je mišljeno kot da je menjalno stikalo? kako potem zvezati?

Aja faza je L na moji shemi (rjavi levo zgoraj, po tem pride elektrika)

Kaj narediti?

lp

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.582
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Preden kaj naprej:

1. levo stikalo je EDINO, ki upravlja luči zunaj (da nimaš še šekje stikal, ki sicer upralja ampak ga ne uporabljate)

2. se pravi imaš: stikalo - vmes senzor - luč dvorišče? Če je tako je možno, da senzor "zeza" - določeni senzorji imajo funkcije (vklop/izklop - stalno vklopljen), ki se upravljajo s "hitrimi" vklopi in izklopi stikala

3. fazenprifer v roke in povedati kje vse je faza (ni namreč logike, da imaš 4 žice v stikalu (razen če je menjalno - pa še takrta bi bile samo 3)

edit: daj pripopaj še sliko stikala, ki je bilo prej notri (seveda iz zadnje/notranje strani)

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Jah če bi bilo tako kot si ti dal na shemi bi moralo delovat .. skratka pridejo nula in faza notri in gresta dalje nula in faza do luči. Če to ni tako potem imaš kompleksnejšo montažo, mogoče je res še kje kaj kar si spregledal.

Če pride po rjavem dovodnem kablu faza (si sprobal) in na ostalih NI faze in da sta nula in faza peljani na dvorišče direktno do luči potem mora delatov ne glede na to kako je potem vezava dalje. Če pa prideta dve fazi že do luči ali pa se kje križajo potem moraš pa drugače vezat.

Si prepričan da stikalo sploh deluje? Če daš rjavi žici skupaj in modri skupaj (brez stikala) se ti prižge luč? (aja to ne testiraj v živo, varovalko ven, preverit s fazenpriferjem da ni še od kje drugje faze in potem zveži nato pa varovalko not)

Aja če se po zgornji metodi prižge luč potem bi moralo tudi delovat na način kot sem ti ga že svetoval, če ne deluje je problem v stikalu (uri).

matej_

Guru
25. okt 2007
2.126
656
113
Ja je edino stikalo! Ker kabel gre iz hiše ven na dvorišče, gor je vezanih 7 zunanjih svetilk ob potki in to je to. Senzor je mišljen za drugo luč nad vhodnimi vrati in nima povezave s tem.

stikalo ki je trenutno noter:
spredaj:
p1030226.jpg

zadaj:
p1030225.jpg

in stanje kot je trenutno zvezano in deluje:
stanje.jpg

To novo stikalo katerega mislim dat noter je novo, danes prispeto.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Tole meni liči kot menjalno stikalo, ki gre potem še nekam drugam, sicer se vidi shemo na prvi sliki zgoraj levo samo nič ne razberem. Bo pa kak AC štormar povedal kaj točno je to, ampak mislim da imaš nekje še neko stikalo ki pravtako upravlja luč.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Madona ste Kekci.

Na stikalu lepo piše 2 pol in shema priklopa ...

Torej dvopolno (kot serijsko) stikalo.
Z njim istočasno prekineš fazo in nulo.

LP

Nazadnje urejeno:
13. jul 2011
2.677
626
113
Seveda je dvopolno stikalo. Tisti, ki je priklapljal je izvedel prekinjanje na fazi in nuli (najbrž po sistemu "čez gvišno ga ni").
Izklopi varovalko ter zveži rjavi žici skupaj ter modri skupaj - brez stikala. Vklopi varovalko in če luč sveti je z napeljavo vse v redu in je problem v stikalni uri. Ali bo treba še enkrat prebrati navodila ali pa je res stikalna ura fuč.
Na stikalno uro pa zvežeš kot si storil v prvo - od L proti D: rjava faza, rjava luč, oba modra.

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
No in po tej logiki bi njemu moralo delat če je montiralo kot smo mu že omenili na začetku. Pa mu ne!

Sicer napisa 2 POL res nisem opazil, sem pa opazil shemo kjer je narisano L in pa 1,2,3 kar zame ne pomeni da sedaj preklaplja fazo in nulo! Tam vmes sheme se pa ne vidi dovolj kakšne so označbe oz. jih ne poznam.
ne-ne-1.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
Kako da ne - po shemi na stikalu se prekinja povezava L-1 ter 2-3, shemo je res treba dobro pogledati, je pa nekaj podobnega temu
1584-100px-DPST-symbol.svg.png

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Čisto lepo se vidi na shemi, da je dvopolno, in da prekinjaš oba pola hkrati.
Kakšna pa naj bi zate bila shema dvopolnega stikala ?

In ja, prav mu je bilo svetovano.
Eden od rjavih na L , drugi na OUT, modra skupaj na N.
Če žarnica sveti brez komande, menjaj rjava med seboj, če ne sveti, preveri delovanje ure in napeljave.

LP

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:
Kako da ne - po shemi na stikalu se prekinja povezava L-1 ter 2-3, shemo je res treba dobro pogledati, je pa nekaj podobnega temu

Jst vidim štiri spojke in dve prečni črti, simboli za stikala so mi jasni in po tistem na stikalu je kvečjemu preklop med L-3 in 1-2!
evil.gif

No v glavnem dovolj smo natvezili, po prvotno omenjeni vezavi bi moralo delat. Če bi bilo pa kaj drugače bi verjetno pa tudi varovalko ven vrglo. Tako da ostane samo opcija zanič stikala ali pa izključene varovalke ...

matej_

Guru
25. okt 2007
2.126
656
113
Če dam rjava skupaj pa modra skupaj luči zunaj svetijo neprekinoma.

Je možno da je pri lučeh kaj narobe zvezano? ker sem jih tudi sam vezal =) modra na modro, rjava na rjavo od luči do luči (7kom).

bom probal na drugo luč še zvezat to stikalo pa bomo vidli kaj bo. čene pač garancija pa menjava druge ni. se pa tudi pri stikalu ne čuje noben klik samo je digitalno ampak po znakih na zaslonu se premakne iz on na off oz. kontra.

Hvala vsem za trud, matej

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Citat:
Uporabnik matej_ pravi:
Če dam rjava skupaj pa modra skupaj luči zunaj svetijo neprekinoma.

Potem bi vezava rjava in, rjava out, obe modri morala delovat. Torej je edina opcija, da je v stikalu kaj narobe. Če je digitalno prej preberi podrobno navodila ker je včasih kaj skrito!
grin1.gif

13. jul 2011
2.677
626
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik pinkobalinko pravi:

Jst vidim štiri spojke in dve prečni črti, simboli za stikala so mi jasni in po tistem na stikalu je kvečjemu preklop med L-3 in 1-2!
evil.gif

No v glavnem dovolj smo natvezili, po prvotno omenjeni vezavi bi moralo delat. Če bi bilo pa kaj drugače bi verjetno pa tudi varovalko ven vrglo. Tako da ostane samo opcija zanič stikala ali pa izključene varovalke ...

Ja, na prvi pogled res izgleda tako, vendar če dobro pogledaš boš videl, da je simbol podoben tistemu na moji sliki, namesto povezovalne črtkane črte sta dve močnejši črti, ki na prvi pogled izgledata povezavi L-3 in 1-2, pa nista.

Če pri vezavi rjavi skupaj, modri skupaj luč sveti, je z napeljavo vse v redu in je problem v stikalni uri. Torej prebrat še enkrat navodila ali pa je ura fuč.

EDIT: sedem luči? Da ni vse skupaj več kot 3A (690W), kolikor jih prenese to stikalo?

Nazadnje urejeno:

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Če imaš v hiši barve po standardu (modra- ničelni vodnik N, rjava - linijski vodnik L), potem si verjetno prav zvezal.

Če izhodni linijski vodnik (OUT) odklopiš, ostalo pa pustiš priklopljeno, bi ti morala stikalna ura nekaj delat, svetiti displaj, kaka lučka, lahko jo celo nastavljaš. Če ti stikalna ura dela potem je lahko napaka na izhodu stikalne ure - lahko si jo preobremenil, glede na število porabnikov.

Naprej je vprašanje ali imajo luči še kakršnekoli senzorje, ki bi ti lahko delali probleme.

@vsi, ki ste razpredali o menjalnih stikalih: Če bi že bilo, bi bilo križno stikalo, menjalno ima samo 3 žice.