Priklop sprednjega Audio Headerja na plato

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
3 ure se že **bem, in mi nikakor ne rata, da bi mi prepoznalo sprednji vhod za slušalke in mikrofon..

Takole izgleda zadeva na plati:

maticna.jpg

iz šasije pa imam tele kable:

mic.jpg

audio.jpg

in nekako ne razumem kam kaj priklopit, glede na to, da imam nekatere kable označene tako, da ni specificirano na načrtu..recimo (L-RET in R-RET)

help!!
uf-1.gif

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.748
113
EU
Case <> Motherboard

Mic In <> AUD_MIC
Mic Power <> AUD_MIC_BIAS
Ground <> AUD_GND
L Out <> AUD_FPOUT_L
R Out <> AUD_FPOUT_R
L Ret <> AUD_RET_L
R Ret <> AUD_RET_R

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.748
113
EU
Pa še...

1 - AUD_MIC - Front Panel Microphone input signal
2 - AUD_GND - Ground used by Analog Audio Circuits
3 - AUD_MIC_BIAS - Microphone Power
4 - AUD_VCC - Filtered +5 V used by Analog Audio Circuits
5 - AUD_FPOUT_R - Right Channel Audio signal to Front Panel
6 - AUD_RET_R - Right Channel Audio signal Return from Front Panel
7 - HP_ON - RSVD for future use to control Headphone Amplifier
8 - KEY - No Pin
9 - AUD_FPOUT_L - Left Channel Audio signal to Front Panel
10 - AUD_RET_L - Left Channel Audio signal Return from Front Panel

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
V prvi Gonzotovi tabeli začneš na levi (recimo MIC IN - prva) , greš na desno (AUD_MIC) , nato pa v drugi tabeli prebereš, da je to pin 1.

Torej začneš z oznako kabla od ohišja in končaš s številko pina na plati.
wink-1.gif

To ponoviš za vsako, pa si zmagal.

PS: Pri nekaterih platah moraš pol v BIOS nastaviti, da imaš AC97 zvok, namesto HD. Če ni zvoka, probaj še to prestaviti.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Blah..šele včeraj zvečer sem uspel spet malo čarat. Torej vse sem zvezal tako kot je treba (mi je zdaj kristalno jasna tista tabelca) in ko sem priklapljal sem ugotovil, da sem dejansko že v prvem poskusu imel točno tako..no kakorkoli, zadeva še vedno ne deluje in dopuščam možnost da je kaj narobe s kabli oz z samo audio enoto v ohišju, saj niti nisem prepričan, da je to delovalo na prejšnji plati..

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Preveriš še lahko BIOS nastavitve, kot sem že omenil, ali pa driverje.
(v večini Live Linux systemov bi zvok moral delovati iz prve, to je tudi en "hiter" test)

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Sem zagnal linux iz USB ključa in tudi tu dela zvok samo iz zadnjega panela. V biosu pa kot rečeno ni nobenih posebnih nastavitev za zvočno.
Se pa sprašujem zakaj imam 2 žici GND (glej sliko: 1x na kablu za mikrofon in 1x na kablu za audio). Na pinih pa je samo 1 GND (pin 2) in zdaj ne vem točno katera masa gre na ta PIN. Se pravi v vsakem primeru mi ena masa ostane nepriključena. Sem pa posamično probal že obe in ni efekta v nobenem primeru..

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
inštalirano pa imaš vse od zvočne in matične?

Kaj točno je mene mučlo se ne spomnem. Vem pa da sedaj imam lahko vklopljeno spredaj (slušalke) in zadaj (zvočnike) pa v programu od zvočne označim kam naj gre zvok.
Eni imajo narejeno še tako, da ko vklopiš sam program prepozna, da si nekaj vklopil in te pol vpraša kaj želiš.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.492
847
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
mah, računalnik je že šel dalje, ni mi uspelo pa čeprav sem upošteval vsa navodila. Driverji so bili original od plate. Naj pa povem, da me je firbec matral in sem zadevo sprobal še na svojem računalniku, kjer tudi nikoli nisem imel priklopljene sprednjega audio panela na plato. Konektorji so bili idenični, samo plata je druga. Uspelo mi je iz prve. Kot že rečeno, sem moral samo v biosu preklopiti za front audio panel iz HD v AC97. Se pa pojavi problem, ker mi to povzroči nekakšne šume,. kot da zvok ni čist in je seveda moteče. No nisem se potem ukvarjal s tem in sem preklopil nazaj na HD, saj sprednjih izhodov itak ne rabim.