priklop elektricnega bojlerja, nicenje

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
star blok, leto izdelave 1963, dvozilna elektricna napeljava, brez ozemljitvenega vodnika.

stari bojler spusti duso in ko grem razkopavat zadevo, vidim, da je ohisje bojlerja vezano direkt na cevi vodovodnega sistema. kar se mi je zdelo zelo nevarno, ce naprimer grelec prebije na vodo, ker varovalko bo zabrisalo ven nic prej kot pri 16 amp pobeglega toka, do takrat pa tokovnega varovanja ni.

kupim nov bojler, zmontiram se vticnico (za stikalno uro) in nicim bojler na vticnici. ozemljitev bojlerja NE vezem na vodovodno omrezje. in kaj se zgodi? na polno se zacne iskriti na povezavi med bojlerjem in vodovodnimi cevmi. WTF. kaj zdaj? naj zvezem tako kot je bilo prej ali naj nicim in povezem ohisje bojlerja z cevmi?
upam da sem kolikortoliko razumljivo napisal ...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.883
108
63
štajerska
vodovodne cevi so verjetno železne, tako da bi jaz povezal kot je bilo prej - ozemlitev ohišja na cevi
kako se ti je začelo iskriti je meni uganka preveri še vse 1 x, da ti kje ne prebija, poškodovan kabel, slab stik ali nekaj v tem stilu
mogoče tudi razmisliti v stilu razkopati stene pa elektriko potegniti na novo, ali pa vsaj tiste vodnike zamenjati, ki so bili močno obremenjeni

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
vodovodne cevi so verjetno železne, tako da bi jaz povezal kot je bilo prej - ozemlitev ohišja na cevi
kako se ti je začelo iskriti je meni uganka .....

iskrilo se je, ker nisem elektricno povezal cevi in bojlerja, ampak samo s pletenico za vodo in na pletenici se je iskrilo ...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Iskrilo se pa je verjetno zato, ker si kao izvedel ničenje - nekaj mora biti napisano in piše N in L. vendar če ti vtikač obrneš, je na N faza. Po mojem si to naredil. Pa še nekaj - če nimaš kake kvalitetne stikalne ure se jo znebi, preden kaj zagori. ČE bi rad grel na nižjo tarifo, je najbolje dodat eno dozo z ustrezno IP zaščito, noter programsko uro in kontaktor. Priklop se izvede direktno in v tem primeru se lahko uporabi ničenje, ker se zadeve ne da ponesreči okrog obrnit.

Aja, povezava na cevi je bila mogoče narejena zato, ker so nulo na bojlerju uporabili za "ozemljitev" cevi, ki nikjer drugje v stanovanju niso ozemljene.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Daj ozemljitev na cev in potem med vtičnico in bojler veži še "kopalniški" FID 16A ... tudi če prebije na ozemljitev bo FID vrglo ven preden boš to občutil na lastni koži.

Pri ničenju pa je jeba če kdaj pozabiš na fazo (recimo stare hiše nimajo vsega po pravilih, tako da je faza velikokrat zamenjanja v vtičnici + kdaj celo barva žice ni prava)!
evil.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
16 A FID? Bo prej 30mA KZS...

Avtor naj razmisli kaj se zgodi, če imaš pri bojlerju ničeno in ti na poti do omarice odpade ničla...
17758-icon_confused.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
16 A FID? Bo prej 30mA KZS...

Avtor naj razmisli kaj se zgodi, če imaš pri bojlerju ničeno in ti na poti do omarice odpade ničla...
17758-icon_confused.gif

Sem napisal kopalniški FID, ti imajo vsi po vrsti 30mA dovoljene diference toka, ampak obstajajo pa v 10A in 16A obliki!
grin1.gif
Skratka gre za FID stikala za enega (posamičnega) porabnika z dovolj visoko občutljivostjo.

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
...ma par oblik si pozabil 6, 13, 20, 25, 32, 40 A
tongue-1.gif

Hotel sem opooriti, da je bistven podatek diferenčni tok (30mA) in ne nazivni!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
...ma par oblik si pozabil 6, 13, 20, 25, 32, 40 A
tongue-1.gif

Hotel sem opooriti, da je bistven podatek diferenčni tok (30mA) in ne nazivni!

Ja ampak potem ti pa FID meče ven ker imaš "previsok" tok - pri nas je bil tak problem in ga je rešil 16A FID (prej je bil pa 10A), pa porabnik NI dosegel 10A. Skratka daš FID z največjim tokom, ki ga še zdrži napeljava (oz. končna varovalka v omarici) kar je verjetno v primeru bojlerja 16A.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Citat:
Uporabnik ziggy pravi:
Ti misliš kombniran odklopnik. Torej zaščitno stikalo na diferenčbni tok z nadtokovno zaščito. Tole: http://www.eti.si/files/userfiles/PDF/SLO/zgradbe_in_industrija08/ASTI/RCBO.pdf

Em, zdej si pa me ... ne vem ali ima tudi tokovno zaščito (varovalka), mislim da je klasičen FID. Sicer pa zgledajo vsi enako, tako da ti na pamet ne bom nič trdil. Dejstvo je pa da je 1800W grelec (včasih, ne vedno) ob vklopu metal ven FID na katerem je pisalo 10A, ko sem zamenjal s 16A je delalo BP!

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
KZS je kombinacija fida in varovalke. Sicer pa mislim da sem vzrok težav zadel in ne glumit, da bi vodovod uporabil kot zaščitno ozemljitev - to je še bolj narobe kot prastaro ničenje. Če bi vodovod ustrezal, tega vprašanja ne bi bilo, kee bimorala iti varovalka brez da se kjerkoli iskri.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Iskrilo se pa je verjetno zato, ker si kao izvedel ničenje - nekaj mora biti napisano in piše N in L. vendar če ti vtikač obrneš, je na N faza......

nicenje sem izvedel na vticnici ... nulo na ozemljitev. in potem je vseeno kako obrnes kabel od bojlerja, ali pac ne?

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
.... ČE bi rad grel na nižjo tarifo, je najbolje dodat eno dozo z ustrezno IP zaščito, noter programsko uro in kontaktor. Priklop se izvede direktno in v tem primeru se lahko uporabi ničenje, ker se zadeve ne da ponesreči okrog obrnit.
....

okvirna cena stikalne ure in kontaktorja? mogoce model?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Stikalna ura se mi zdi da v conradu 22€, kontaktor oziroma dovolj močen rele po mojem kakih 6 do 10 evrov. Še zaprta doza z letvijo mogoče kakih 5 €, torej suma skoraj ne sme preseči 40€.

P.S. - če si izvedel ničenje v vtičnici, potem je načeloma vseeno kako vštekaš; srednji (PE) vodnik je vedno na nuli in to je to. Pišuka, hudič je pri starih zadevah ker se ne ve kako so seštrikane - pomeri malo da nimaš ti vodovoda na 220V! Tudi to sem že doživel.