Prijava opreme na meji

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Letos bi jo bilo kr dobro, se mi zdi.. Glede na to, da bo Hr letos poostrila nadzor (najbolj zaradi jebanja), je pomoje fajn, če za svaki slučaj vzamemo račune s sabo...

Bolj me zanima, kako vzeti račun za (npr) služben prenosnik....
frown-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Bolj me zanima, kako vzeti račun za (npr) služben prenosnik....
frown-1.gif
Včasih smo prijavljali artikle pri izhodu iz države, ne vem pa, če se to še dela...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
Nobenih računov ni treba nositi s sabo. Dovolj je, da se opremo prijavi ob izhodu iz države, potem pa ob ponovnem vstopu samo pokažeš ta formular, ki ga dobiš na izstopu. Pri tem Hrvati nimajo kaj za jamBrat, komplicirali bi lahko kvečjemu naši ob vstopu v državo za plačilo carine in DDV, vendar se tega praktično ne počne več. Zelo redko ti kak carinik na meji zateži za tako opremo, še posebej, če je očitno že rabljena.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
(se mi zdi), da sm nekje slišu, da je najbolše, če imaš s sabo račune, da dokažeš, da si opremo res kupil...

Kaj pa, če formularja ne pokažeš, ko greš nazaj v SLO.

Kdo ti ga sploh izpolni-slovenci ali hrčki? (in obratno-komu ga pokažeš- slo, ali hr? )

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
19.921
10.651
113
kod Džej-Zija
Ti ga ob izhodu izpolneš na slovenski carini. Na formular se napiše tudi serijske številke komponent, da ni dvoma, da imaš robo v posesti že ob izhodu. Nazaj grede spet na slovenski carini pokažeš izpolnjen formular, s katerim v bistvu dokazuješ, da ne uvažaš robe v Slovenijo in da zato nisi dolžan plačati carine in davka. Če se carinik ne odloči za pregled, potem ti ni treba mahati s formularjem. V primeru, da se odloči za pregled, mu pa pač predložiš formular in je potem tisti del prtljage, ki je vpisan, izločen iz postopka.

Ampak, kot že rečeno, pri robi za osebno rabo, kar je običajna foto oprema, zadnjih nekaj let ni nobenih komplikacij. Marsikdaj celo sam carinik reče, da ni potrebe prijavljati, ker je to en konkreten birokratski postopek, ki vzame nekaj minut.

MarkoC

Zelenc'
3. maj 2010
4
0
1
zivjo,
do sedaj sem trikrat prijavljal, vsakic so me gledali, kot da zahtevam pohanega nosoroga ampak so mi potem dali formular. Cetrtic pa je vprasal ce je nova in ce lahko vidi kaj pravzaprav prijavljam in me je potem preprical, da ni treba. Vlacim pa s seboj dva notesnika, tri objektive, en body ...
... rekel je, da ne izgleda niti najmanj novo in tako vredno, da bi kdo lahko trznil in sem mu pac verjel ...
smile-1.gif

lp, M

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Jaz fotoopreme nikoli ne prijavljam. Prejšnji teden sem bil v Livignu in ko greš v Švico ali Italijo stalno težijo. Pa se jim enostavno nisem dal - SLR in objektiv jim takoj porinem pod nos. Malo so težili, da sem ga kupil tam, pa se nikakor nisem pustil prepričat v njihove blodnje
bonk.gif

Sicer pa tega nikjer ne prijavljam in nikoli nihče nič ne teži. Na opremi se vidi, da je rabljena, pa tudi lepo leži na sedežu.

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Res zanimiva tema. Za fotoaparate, merilno opremo in prenosnike v skupni vrednosti čez 3.000€ na hrvaški meji noben ni niti trznil, a za 4 rabljene dirkalne gume (v vrednosti max 900€) pa se je cariniku praktično stemnilo pred očmi. Smo morali obrnit in it nazaj prot Sloveniji, ker nas ni hotel spustit čez mejo.

Nazadnje urejeno:

iskalec

Pripravnik
30. avg 2007
78
1
8
Ampak tale obrazec že dolgo ni več veljaven (glej datume - v tem času smo že vstopili v EU). Sem ga imel, pa mi je carinica vse prepisala na novega.