Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Te 12 točke najbolj ne razumem. Namreč otroka sem dal v olajšavo samo jaz.
Glej, bom probal povedati čisto po domače:
Če boš dejansko le ti uveljavljal olajšavo za otroka (ki je za leto 2011 2.319,50 EUR - za prvega otroka), ne vpiši zneska plačane preživnine, tako se ti bo olajšava priznala v celoti. Problem se pojavi v primeru, če se bivša partnerja ne moreta sporazumeti in oba uveljavljata otroka kot vzdrževanega člana. Potem lahko starš pri katerem živi otrok zahteva, da se preveri ali je preživnina bila dejansko plačana. Primer :
otroka uveljavljaš le ti in ne vpišeš plačane preživnine - kot sem rekel imaš olajšavo v višini 2.319,50 EUR
otroka uveljavljaš le ti in vpišeš plačano preživnino npr. 1800 EUR - prizna se ti olajšava v višini 1.800 EUR
otroka uveljavljaš ti ( in ne vpišeš plačane preživnine) ter tvoja bivša - vsakemu se prizna polovica olajšave (1.159,75 EUR)
otroka uveljavljaš ti (vpišeš preživnino 1.800 EUR) ter tvoja bivša - vsakemu se prizna polovica olajšave (1.159,75 EUR)
otroka uveljavljaš ti (vpišeš preživnino 1.000 EUR) ter tvoja bivša - tebi se prizna olajšava v višini 1.000 EUR, materi otroka pa 1.319,50 EUR, ker nisi plačal vsaj 1/2 zneska predvidene olajšava.
Upam, da sem bil razumljiv.