Prijava dohodnine za preživnino

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Evo pitanjce... Če foter plačuje materi preživnino za otroka (valda je ona v tej situaciji mati samohranilka), ali morata oba prijaviti te dohodke in odhodke v dohodnino?? Seveda je znesek določen preko sodišča, dogovor pa je da se plačuje na roko. Ali je to nuja, ali je najbolje da nobeden ne piše nič?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Pismo meni ni nič jasno.....

Zdaj delam informativni izračun. Če vpišem da sem plačeval preživnino (v tem primeru 900 eur) dobim vrnjenih 280 eur. Če ne napišem nič, bi dobil vrnjeno 700 eur. Tu mi nekaj ni jasno;
Torej priznajo staršem, ki živita skupaj, večjo olajšavo (okoli 1932eur), kot pa staršem ki živijo ločeno in si plačujejo preživnino (ki je velikokrat itak manjša kot teh priznanih 1932 eur.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.665
3.940
113
Ljubljana
hmpg.net
Eden od staršev lahko prijavi davčno število otroka. V kolikor jo prijavita oba, potem DURS da vsakemu 6 mesecev olajšave. Pri enem otroku je to v principu vseeno. Je pa zanimivo, ko sta otroka 2 (1 iz prvega azkona). V tem primeu imaš 6 mesecev prvega otroka in 12 mesecev drugega otroka (kjer je olajšava večja).

In ne ni res, da ima vezo preživnina. Olajšava gre na otroka. Zmanjša se samo za njegove prihodke (SŠ ipd.) Če jo prijavita oba se deli. Verjetno si kaj narobe vnesel.

imi

Pripravnik
30. sep 2011
264
5
18
Preživnina ima vezo. Če sta starša ločena ter otrok naprimer živi pri materi, oče pa za njega plačuje preživnino, mora poleg vzdrževanega družinskega ælana (otroka) vpisati znesek plačane preživnine. Tako mu je olajšava priznana odvisno od višine plačane preživnine oz. ali otroka uveljavljata oba starša.

glej 11. in 12. odstavek 114. člena ZDoh-2:

(11) Če se zavezanci ne morejo sporazumeti, kdo izmed njih bo uveljavljal posebno olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu zavezancu sorazmerni del olajšave.

(12) Za otroka, za katerega zavezanec na podlagi sodne odločbe, sporazuma ali dogovora o preživljanju, sklenjenega po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, prispeva za njegovo preživljanje, lahko zavezanec uveljavlja posebno olajšavo. Če je prispevek zavezanca manjši od njemu pripadajočega dela posebne olajšave ali če zavezanec ne prispeva za preživljanje otroka, se razlika do njemu pripadajočega dela ali celotni del njemu pripadajoče posebne olajšave prizna staršu, kateremu je otrok zaupan.

Še nekaj: olajšava se NE zmanjša za lastna sredstva otroka (študentski servis...)

Nazadnje urejeno:

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Te 12 točke najbolj ne razumem. Namreč otroka sem dal v olajšavo samo jaz.

imi

Pripravnik
30. sep 2011
264
5
18
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Te 12 točke najbolj ne razumem. Namreč otroka sem dal v olajšavo samo jaz.

Glej, bom probal povedati čisto po domače:

Če boš dejansko le ti uveljavljal olajšavo za otroka (ki je za leto 2011 2.319,50 EUR - za prvega otroka), ne vpiši zneska plačane preživnine, tako se ti bo olajšava priznala v celoti. Problem se pojavi v primeru, če se bivša partnerja ne moreta sporazumeti in oba uveljavljata otroka kot vzdrževanega člana. Potem lahko starš pri katerem živi otrok zahteva, da se preveri ali je preživnina bila dejansko plačana. Primer :

otroka uveljavljaš le ti in ne vpišeš plačane preživnine - kot sem rekel imaš olajšavo v višini 2.319,50 EUR
otroka uveljavljaš le ti in vpišeš plačano preživnino npr. 1800 EUR - prizna se ti olajšava v višini 1.800 EUR
otroka uveljavljaš ti ( in ne vpišeš plačane preživnine) ter tvoja bivša - vsakemu se prizna polovica olajšave (1.159,75 EUR)
otroka uveljavljaš ti (vpišeš preživnino 1.800 EUR) ter tvoja bivša - vsakemu se prizna polovica olajšave (1.159,75 EUR)
otroka uveljavljaš ti (vpišeš preživnino 1.000 EUR) ter tvoja bivša - tebi se prizna olajšava v višini 1.000 EUR, materi otroka pa 1.319,50 EUR, ker nisi plačal vsaj 1/2 zneska predvidene olajšava.

Upam, da sem bil razumljiv.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Šit.. Samo te vloge smo mogli oddat do meseca februarja. Tako, da če mati zdaj naknadno vlaga nima pomena, ali pač? Je pa res da se nisem prej pozanimal in sem vpisal pač dejansko cifro, ki nama jo je naložilo sodišče, torej 9x100 eur (otrok se je namreč rodil meseca marca).

imi

Pripravnik
30. sep 2011
264
5
18
Lahko vložiš ugovor na informativni izračun dohodnine, katerega boš dobil najkasneje do 15.6. (rok - v 15 dneh od prejema) in takrat uveljavljaš celotno olajšavo).

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Bolš da nehaš s tem šmudlanjem.

Resno.
evil.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
A misliš, da bo davčna pa kar verjela ugovoru? Gotovo bodo šli preverjat zakaj je prej uveljavljal preživnino sedaj je pa kar naenkrat ni več.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
A misliš, da bo davčna pa kar verjela ugovoru? Gotovo bodo šli preverjat zakaj je prej uveljavljal preživnino sedaj je pa kar naenkrat ni več.

Ne ne... svojo preživnino bi valda da pustil takšno kot je. Edino če babnca še lako kaj uveljavi
sprasujem se.gif

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
ksz mi kdo pojasni zakaj se šteje za samohranilko, če prejema preživnino? A ne dejansko preživljata otroka oba? Kakšna je potem razlika med osebo, ki prejema preživnino za otroka in tako, ki jo ne?

Midva tudi nisva poročena, pa imava otroke, pa večina misli, da nisva iz razloga, kot se pojavlja v tej temi

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.005
6.176
113
Citat:
Uporabnik geronimo pravi:
ksz mi kdo pojasni zakaj se šteje za samohranilko, če prejema preživnino? A ne dejansko preživljata otroka oba? Kakšna je potem razlika med osebo, ki prejema preživnino za otroka in tako, ki jo ne?

Midva tudi nisva poročena, pa imava otroke, pa večina misli, da nisva iz razloga, kot se pojavlja v tej temi

Kaj ti naj rečem... Dokler se nebo naredili red na tej plati bo tako. In ja, vem da je to narobe. Ampak dokler bodo cigani z raznimi BMW X5 ali z navadnio 5-tko imeli zastonj vertec in prednostni vpis, bom tudi jaz z 6 let staro Opel Astro lovil krivine, če se bo le dalo.

Nazadnje urejeno:

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Saj red se letos dela drastično.

Preživnine se pa ni nikoli dajalo v dohodnino in DURS tega ne preverja. Tudi CSD-ja ne zanima.