priča v sodnem postopku

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
Za 7 mesec sem vabljen kot priča v Split - Hr na glavno razpravo (podjetje toži bivšega zaposlenega za povračilo škode-podjetje je naročilo izdelke ki jih ni v dveh letih plačalo potem je prvo podjetje pobralo izdelke iz trgovine lastnik trgovine pa toži delavca ki je bil v trgovini takrat ko so pobirali izdelke in mu očita da ni zavaroval lastnine
bonk.gif
)) V vabilu pa je prečrtano s kulijem vse kar se tiče sankcij zoper pričo ki se ne udeleži razprave - je pa pripisano da sem upravičen do stroškov prevoza, hotela in nadomestila zaslužka. A imam lahko probleme pri prečkanju meje kasneje ali pa kake druge probleme s strani hrčkov ali pa naših ?

Nazadnje urejeno:

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Si in ius vocat, ito!

Imaš kakšen resen razlog, zakaj ne bi šel? Mi je pa čudno, da niso predlagali videokonference. Na slovenskih sodiščih je to že kar praksa, če je treba zaslišati pričo iz tujine. Mogoče povprašaš, če bi bilo možno na ta način.

I

Izbrisan uporabnik #488

So že povedali skoraj vse. Tuje sodišče lahko zaprosi tudi naše sodišče, da se naš državljan zasliši pri nas in potem pošlje zapisnik v tujino.

V tem primeru ki si ga navedel pa je šlo je za vročanje vabila, ničesar drugega. Do našega sodišča nimaš nobenih obveznosti, ne sankcij.

Predlagam pa, da na Hrvaško pošlješ overjeno izjavo, v njej pa zapišeš kaj veš o zadevi pa te najbrž ne bodo več vabili. Pa opraviči se, da si v 7. mesecu na dopustu na Hrvaškem
smile-1.gif

rajko0028

Fizikalc
22. avg 2008
1.327
1
36
15 km SV od LJ
nič konkretnega - ne bi pa rad pomagal zašit fanta, ki ni nič kriv kjer je njegov delodajalec v bistvu kradel - kaj pa če v končni fazi podam izjavo na hr veleposlaništvu in naj si preberejo kaj je bilo (ampaka samo v primeru, da bi moral nastradati, ker se nisem udeležil). Sedajle mi je padlo na pamet, da bi mogoče dan pred sojenjem poslal telegram, da se ne morem udeležiti in bi šel naslednjič, če bi sodišče eksplicitno hotelo slišati tudi mene.

I

Izbrisan uporabnik #488

UE bo kar dovolj. Ne se sekirat za tuje sodišče, nima pri nas pristojnosti, razen ko gre za priznanje sodne odločbe, ali kakšne izročitve, a za pričo se to ne počenja.
Lepo izjavo, da se ne moreš udeležiti obravnave zaradi narave tvojega dela in planiranega letnega dopusta ter napišeš kaj veš o zadevi ter predlagaš podrejeno, da se te zasliši v Sloveniji po zaprošenem sodišču...

KKK

Pripravnik
18. maj 2009
897
0
16
No zaslišan boš v vsakem primeru.

Te bodo pa vabili na naše sodišče, da daš izpovedbo. Če se ne odzoveš, pa denarna kazen, prisilna privedba...

Še to: govorit moraš resnico, sicer te lahko še kdo za krivo pričanje ovadi. Če se pa seveda ne spomniš, se pa ne spomniš. Ni treba iz petnih žil neke svoje resnice sodišču posredovat. Pa na vprašanja, ki bi tebe ali bližnje (to bivši sodelavec ni), spravila v hudo sramoto, večjo premoženjsko škodo ali kazenski pregon, ni treba odgovarjati.

Kar se tiče povrnitve stroškov, no, te ne povrne sodišče ampak stranka, ki te je predlagala za pričo. Ni nujno, da jih boš tudi videl v kratkem, ker če ti ne plačajo, imaš samo izvršbo na razpolago. Zato je bolje ostati doma, pa se udeležiti naroka na SLO sodišču. Razen, če greš v tem terminu dol na dopust pa jim poskušaš te stroške podvalit;)

I

Izbrisan uporabnik #488

Zaenkrat ima samo vročitev vabila po našem sodišču. Prevzame papir, napiše pravljico v Franjevino in bo dovolj.
Saj gre očitno za neko civilno zadevo.

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.576
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Ko sem bil sam kot priča na sodišču, me je sodnik vprašal kakšne stroške želim povrnjene, napisal takratnih 15ksit in sem isti trenutek na blagajni dobil denar. Ti pejt pričat pol pa upali en dan hotela 100€, prevoz 200€, hrana 50€ izguba zaslužka 200€ pa par dni dol ostaneš pa je
smile-1.gif