Prežgano nebo

115256

Pripravnik
24. okt 2007
478
2
18
včeraj sem slikal doma roj. dan in imam pri zelo dostih slikah prežgano nebo, npr. sem slikal osebo portret in ozadje je čist belo. seveda kar nekako pokvari sliko. uporabljal sem interni flash za doosvetlitev portreta, saj sem mislil da se s flashom izogneš prežganemu nebu. uporabljal sem funkcijo auto in prav tako apperture priority (dof). iso 400, zdaj pa me zanima če ima kdo kakšen nasvet za drugič kako slikat da ne bo prežganega neba. imam dslr nikon d40 in kit objektiv 18-55.hvala za vsakakršnje nasvete

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
685
39
28
Če maš dovolj svetlobe v prostoru, uporabi kar P ali pa M program, ter RAW format, boš dobo boljše rezultate. Ostalo ti bodo pa profesionalci povedali.

115256

Pripravnik
24. okt 2007
478
2
18
slikal sem pod streho,kjer je bila večinoma senca, uporabljal sem tudi P in je tudi prežgal nebo

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
brez slike je težo ugotavljat...samo domnevam,da je kljub flešu še vedno zaslonka ostala odprta dalj časa....ročno popravi na recimo 1/300 ter fleš. nebo problema

Meni je kar uspelo (roža je bila v senci )

P.S. nisem nikaršen pro...tako da lahko pišem tja v trikrasne....sem ravno začel fotkat z malo boljšim kompaktom in ne uporabljam avtomatike pač pa vse sam nastavljam ( sem si rekel preden grem na DSLRja, da bom šel preko ultra zoom razreda )

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
včasih pride do premočnega kontrasta tako in fotoaparat napačno zmeri svetlobo. zato v teh primerih pomaga le M nastavitev, je pa še drug - če uporabljaš interni fleš, ima le ta omejitev in ponavadi ne moreš uporabljati hitrejših časov kot 1/250 ali 1/300. takrat moraš potem zraven zapreti še zaslonko, da izenačiš vse skupaj - fleš osvetli zasenčeni objekt, ozadje pa je vseeno pravilno osvetljeno. verjetno bi bilo potebno povečati tudi moč bliskavice same za kakšno stopnjo ...

je pa ponavadi to kar težko narediti, kot pravim zaradi premočne razlike oz. kontrasta med svetlim in temnim delom.

115256

Pripravnik
24. okt 2007
478
2
18
pri večinoma slikah s prežganim nebom je bila zaslonka 1/500 in pa vključena bliskavica, prilagam sliko in exif
kar je belo je oseba, ozadje je nebo ki bi moralo biti podobno nebu
smile-1.gif

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Tako kot pravi Dizzy...... ker si fotkal v senci, kjer so vladali slabi svetilni pogoji, je nebo predstavljajo močan vir svetlobe, zato je tudi bilo prežgano.
Ni pa to posledica napačne izmerjene svetlobe fotoaprata, ravno nasprotno. Fotoaparat je izmeril svetlobo na obrazu in je temu primerno odprl zaslonko, ki pa je bila za nebo preveč odprta (cca. za dve stopnji zaslonke EV+2).

Če bi hotel imeti "nezažgano" nebo, bi moral izmeriti svetlobo na nebu in na obrazu (ki je v splošnem za dve stopnji nižja od neba), razliko pa dosvetliti s flešem. Ne vem, pa če ti vgrajen fleš zmore dosvetliti ta kontrast, vsaj ne tako dobro kot "ta pravi".

ti pa je ta primer zelo nazorno prikazal primer, ko popolna avtomatika v takih (fotografsko boolj zahtevnih) primerih odpove, zato je fajn si vzet kako enostavno knjigo npr. "ABC fotografije" in jo prebrat, pa fotogorafijo malo bolj pobliže spoznat.

115256

Pripravnik
24. okt 2007
478
2
18
in kaj mi pol priporočate za drugič v takih primerih kakšno nastavitev izbrati? S ali A priority, P, M, in pa bliskavica vključena?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
EXIF kaže na nastavitve, ki so v zunanjih pogojih skoraj morale povzročiti preosvetlitev. Previsok ISO in relativno veliko odprta zaslonka ob uporabi fill-flasha, večkrat povzročijo ta problem.
Predlagam, da malo poskušaš delo s tipko AE-L in seveda postprodukcijo iz RAW (NEF) datoteke.

115256

Pripravnik
24. okt 2007
478
2
18
ker sem imel narobe nastavljeno po pomoti. še od prejšnih nastavitev in nisem dal nazaj na 200. ali bi bilo kaj drugače če bi imel 200 namesto 400?

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
u, bemti jajca ... 200 ISO. kaj jim ni jasno ...
tongue-1.gif

skratka, z mojim fotičem vem, da bi uporabil nekje 1/250 in f/9 do f/11 ... pa še bi bilo kar malo svetlo. fleš bi znal biti kar malo na +2/3, če ne kar na +1. je pa tudi res, da bi mel ISO 100.

v teh primerih odpove vsa avtomatika, pravo nastavitev lahko najdeš samo sam - na M načinu. ni druge, kot se malo pošpilaš - od začetka boš kar parkrat moral probat, a ti bo uspelo, a ko ti enkrat bo uspelo, boš naslednjič naredil fotko že v prvo.
wink-1.gif

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
D40 ima ISO 200 v osnovi in to je za tipalo ki je vgrajeno čisto v redu. Sploh ni edini, ki deluje s takšno občutljivostjo, le da marsikateri proizvajalec programsko to občutljivost poveča in potem imajo uporabniki bolj 'topel' občutek.
Nazaj na vprašanje:
Razliko med 200 in 400 poskusi, morda boš presenečen nad veliko razliko v času, ki bo zadostoval za posnetek.
Vendar je bil v tvojem primeru ISO le manjši problem - večji je bila napačno izmerjena svetloba, kar pa lahko sam določiš s tipko, ki sem ti jo predlagal zgoraj. Na priloženi sliki, bi sam določil merjenje na strehi, ali kaj podobnega - napol svetlega. Morda bi šlo tudi direktno v nebo, čeprav je potem manj verjetnosti za pravilne barve oseb.
Ali pa si to tudi že poskušal?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.389
5.671
113
za avtorja teme.
kako maš pa nastavleno merjenje svetlobe? matrix, center al spot?
pri takih zadevah daj na matrix, ker potem meri po celi sliki.
če maš center ti bo samo sredino slike merlo, če pa spot pa samo del kjer ostri.

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Kompenziraš v minus, potem pa iz rawa vlečeš ven. Če za domačo uporabo slikaš, potem lahko kar drastično spreminjaš osvetlitve in rešuješ prežganine. Tako jaz delam, ko se mudi. Če greš pa bolj konkretno portrete delat, pa temu primerno izbereš čas v dnevu in prostor oz. ozadje in imaš dosti manj problemov

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.363
81
48
Citat:
Uporabnik 115256 pravi:
in kaj mi pol priporočate za drugič v takih primerih kakšno nastavitev izbrati? S ali A priority, P, M, in pa bliskavica vključena?
A mode z zaslonko f2.8 in goriščno razdaljona 55 mm. S tem si ustvariš ozadje zamegljeno. Čas osvetlitev pa boš ob sončnem vremenu imel dovolj kratek, da ne boš imel stresene slike. Če pa imaš slabe svetlobne pogoje pa si dvigneš ISO.

Elementarno pravilo še iz časov fotkanja na film je :

osvetlitveni čas : 1/dolžina goriščnice (v tvojem primeru je 55mm*1,5= 77mm, torej v tvojem primeru bi dal 1/100s),
zaslonka: glede na to, kaj ti pokaže svetlomer.

Tako da na spošno jaz uporabljam S mode.

Nazadnje urejeno: