Prevzem kredita

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.134
70
48
123
Pozdravljeni,

zanima me, če obstaja možnost pri slovenskih bankah, da nekdo prevzame tvoj kredit in kakšni so pogoji sploh pri tem.

LP

EDIT: da dopolnim:
Oseba A ima kredit za dobrino, ki bi jo rada prodala. Oseba B bi dobrino rada kupila in bi ji najbolj odgovarjalo, da bi ta kredit prevzela. Je podobno kot pri leasingu ali ne gre?

Nazadnje urejeno:

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Seveda gre, menjava kreditojemalca.....mora pa biti druga oseba kerditno sposobna, kredit mora biti ustrenzo zavarovan v kolikor je potrebno ipd., skratka popolnoma enak postopek kot da bi oseba A vzemala kredit na katerikoli banki.
Še boljša varianta z manj kompliciranja pa je da oseba A poda stanje kredita ki ga ima, oseba B pa vzame novi kredit katerega poplača osebi A.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.403
1.413
113
Prva opcija definitivno ne gre, druga pa je normalna in vedno uporabljena. Kredit je razmerje/pogodba med banko in kreditojemalcem osebo A in je v tvojem primeru očitno zavarovan s vpisom hipoteke na nepremičnini, ki jo kupuje oseba B. NE more kar oseba B vstopiti v pogodbo med banko in osebo A. Banka mora najprej zaključiti prvo pogodbo potem pa lahko naredi novo pogodbo s kupcem nepremičnine torej osebo B. Seveda ob pogoju, da je oseba B kreditno sposobna, kar pa je mogoče problem, ker drugače ti dve osebi verjetno o tem sploh nebi razmišljali. Se pa banke poslužujejo tega, da v primeru kreditno sposobnega kupca nepremičnine naredijo nov kredit in namesto izplačila prodajalcu v celoti pobotajo, tisto kar imajo terjatve do prejšnjega kreditojemalca/prodajalca ostalo pa mu potem nakažejo na TRR.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
O pa še lepo se da menjati kreditojemalca.
Prvo pa oseba A že ima last nepremičnino...ki jo pač prepiše na osebo B hkrati ko se prevzame kredit ...je zakomplicirano ampak se da, boljša varianta pa je da se pač za stanje kredita vzame novi kredit in naredi še kupoprodajno pogodbo v tem znesku za neprmeičnino. V glavnem...tudi pri smrti se ponavadi dela prevzem dolga, se pravi, menja se kreditojemalca...postopek je isti. Oseba B pa ne vstopi kar tako v kreditno razmerje, to se uredi z aneksom ter pri notarju ipd.

dijo_porko

mona
6. sep 2007
2.134
70
48
123
Odgovor iz banke:
ne da se. Lahko bi se sicer pri notarju zmenili, da narediva medebojno pogodbo, da bi mi nov kreditoplačevalec plačeval znesek na moj račun in jaz naprej, ampak to je prerizično.
Druga opcija pa je, da bi se moj kredit trgal iz drugega TRR, vendar spet, prerizično, če nov kreditojemalec ne bi plačeval.

LP

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.166
1.141
113
Citat:
Uporabnik dijo_porko pravi:
Odgovor iz banke:
ne da se...
Oziroma točneje: da se, ampak banki ni v interesu.
Verjetno ima obstojčei kredit nizko obrestno mero, pa banki ni v interesu spreminjat pogodbe. Naj arje novi plačnik vzame nov kredit po višji obrestni meri.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Jah, pri tej banki se ne da kot kaže kjer je kredit. Svetujem ti da si najdeš najugodnejšo banko, vzameš kredit, poplačaš tega ki je sedaj opdrt in je zadeva rešena....seveda poleg še kupoprodajna za nepremičnino, pa bo zadeva urejena.