Preverjanje vpisa domene v DNS po svetu

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Pozdravljeni!

Zanima me če obstaja nek spletni servis, ki preveri pravilne vpise neke spletne domene v DNSih. Namreč rad bi preveril če je neka domena po celotnem svetu enako vpisana v DNSe in torej kaže na enak IP strežnika ali pa je še kje kakšen "ostanek", ker ga prejšnji ponudniki gostovanja niso popravili oz. izbrisali in torej kaže na kakšne stare IP naslove.

Hvala in LP!

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Kaj takega?

Sicer super stran z orodji, ampak se ne znajdem kaj v mojem primeru bi prišlo prav. Sem pravzaprav vse pognal in noben ne pokaže kar jaz iščem..

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113
Citat:
Uporabnik Marezi pravi:
Zanima me če obstaja nek spletni servis, ki preveri pravilne vpise neke spletne domene v DNSih. Namreč rad bi preveril če je neka domena po celotnem svetu enako vpisana v DNSe in torej kaže na enak IP strežnika ali pa je še kje kakšen "ostanek", ker ga prejšnji ponudniki gostovanja niso popravili oz. izbrisali in torej kaže na kakšne stare IP naslove.
Nimaš kaj preverjati - če si zamenjal DNS strežnike pri registrarju (to vidiš v whois), potem bodo v roku nekaj dni vsi ostali pobirali podatke z novih strežnikov.

Prejšnjemu ponudniku pa samo sporoči, naj domeno umaknejo iz svojih strežnikov. Z ukazom nslookup lahko preveriš, če so jo dejansko umaknili.

Marezi

Pripravnik
2. jun 2009
296
0
16
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Citat:
Uporabnik Marezi pravi:
Nimaš kaj preverjati - če si zamenjal DNS strežnike pri registrarju (to vidiš v whois), potem bodo v roku nekaj dni vsi ostali pobirali podatke z novih strežnikov.

Prejšnjemu ponudniku pa samo sporoči, naj domeno umaknejo iz svojih strežnikov. Z ukazom nslookup lahko preveriš, če so jo dejansko umaknili.

To mi je jasno in je tudi že urejeno. Problem je v tem, da ne vem kje vse je domena že prej gostovala in ali je tudi tam vse pobrisano, da se torej tudi tisti DNSi pravilno odzivajo. To sem spraševal kako preveriti..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Marezi pravi:

Ne obstaja. Zakaj? Veš koliko je DNS strežnikov po svetu? Par miljonov oz. verjetno miljard, celo sam lahko postaviš svojega. Tega ne more nihče preverjat in ja, zagotovo jih par kaže na napačen IP (statistika pač)!

Četudi najdeš nek server ki ima napačen zapis ti to nič ne koristi, razne če misliš da boš administratorju poslal prijazen mail pa bo ročno šel popravit zapis za tvojo domeno!

Preberi si pa kaj o DNS arhitekturi, o "drevesni" strukturi samega DNS sistema, o DNS cacheju (lokalnem in serverskem) itd.

Skratka ne se sekirat, ko enkrat spremeniš DNS vnos ponavadi traja cca. 24h na širši lokalni ravni da se vsi DNS zapisi osvežujo, od tam dalje pa potem še enkrat toliko da se osvežijo morebitni globalni DNS. Če po 48h nek server nima pravega zapisa pomeni da ne deluje prav (namensko ali ne) in ti prav nič ne moreš pomagat pri temu.

tole orodje ti pomaga da pregledaš glavne serverje po svetu, ko vsi ti dobijo pravi zapis pomeni da je osvežitev DNS zapisov uspešna (ni pa to zagotovilo da bo nek zakotni server nekje v azerbajđanu imel pravi zapis).

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Authoritative DNS server (to je ta, ki ima zapisane zone) ponavadi ne uporabljajo uporabniki direktno. Uporabniki dostopajo do cacheing DNSa. Vsaka zona ima TTL (time to live), ki je ponavadi nastavljen na 24 ur. To pomeni, da cacheing server vsaj vsakih 24 ur vpraša authorative server, za zono. Če se serial ni spremenil, ohrani staro vrednost, drugače pa prenese spremenjeno zono. Po tem principu se v 24 urah vsi cacheing serverji osvežijo.

Ko pa seliš domeno, moraš pa kakšen teden prej TTL znižat na recimo 1 uro. Kaki dve uri pred selitvijo pa ga zmanjšaš na recimo 30 sekund. Kar pomeni, da bodo vsi serverji vsakih 30 sekund preverjali, če je kaj spremenjeno. Ko spremeniš IP, se ta propagira po celem svetu v 30 sekundah. Potem pa lahko spet dvigneš TTL na 1 dan. Tako nimaš skoraj nič down time-a.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Citat:
Uporabnik Marezi pravi:
Pozdravljeni!

Hvala in LP!

Če prejšnji ponudnik ni odstranil zapisov iz svojih DNS, bi to vplivalo zgolj na uporabnike, ki uporabljajo njegov DNS, oziroma imajo domene pri tem ponudniku. To se ponavadi kaže pri težavah z usmerjanjem pošte. Drugod po svetu bi moglo delovati bp. Nekako najlažje preveriš, da vprašaš kakšne public dns, npr. google DNS (8.8.8.8) o zapisih za želeno domeno. Googlovi strežniki zelo hitro osvežujejo zapise. Sicer je hitrost osvežitve odvisna od TTL časa na obstoječih DNS strežnikih in ni nujno, da je to ravno 24h.

Veljajo pa tudi nekatere posebnosti, predvsem za lokalne domene. Npr. za .si in .de domene vem, da registrar ne odobri sprememb DNS strežnikov, dokler konfiguracija na njih ni ustrezna. Za .si domeno ti npr. zamenjaš DNS, vendar dokler zapisi na novih strežnikih niso OK, bo domena vpisana v starih (kljub temu, da whois vrne nove). Na spletni strani register.si se da preveriti pravilnost zapisov.

Za pregled prejšnjih DNS strežnikov za domeno lahko poskusiš srečo na dns history
Za konkretno preverbo bi potreboval domeno, da bi lahko podrobneje pogledal...