(preveč) pekoča hrana

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.470
1.929
113
Mogoče bi to vprašanje celo spadalo v kulinariko ampak vseeno menim da je tukaj več možnosti za zanimive odgovore, poleg tega pa se moje vprašanje ne nanaša neposredno na kuharijo.

Skratka. Spomladi sem na vrat na nos naročil semena za Bhut Jolokia čilije. Tisti ki tega čudesa ne poznate, gre za uradno najbolj pekoče čilije na svetu, ki na Scovillovi lestvici dosegajo tudi 1.000.000 točk.

Začuda stvar kljub moji prirojeni popolni vrtnarski nesposobnosti zelo dobro uspeva in obeta se dobra letina. Začenja me rahlo skrbet kaj s plodovi ko bodo na voljo.

Moje vprašanje je naslednje: Ali lahko uživanje preveč pekoče hrane pusti kakršnekoli trajne ali začasne medicinske posledice na pogumnem "uživaču".

Posnetke kot je npr tale:
je res zelo zabavno gledati, ampak na vesti, pa vseeno ne bi rad imel koga.

Kandidatov, ki so sveto prepričani da jim zadeva ne more do živega ne manjka, poleg tega pa itak sami dobro veste kako zadeve funkcionirajo. Dve pivi in en "ne upaš" je ponavadi dovolj.
 

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Jaz sem pripravljen čist trezen probat, po pameti, pa vem, da ne bo najbolj nedolžno
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.164
4.149
113
Itak je fora teh pekočih stvari, da vplivajo na živčne receptorje same po sebi pa niso škodljive ... je pa res, velika doza povzroča šok za organizem, kar ima lahko za posledico nenadzorovane krče, sproščanje adrenalina itd. .. torej ni ravno nedolžno če si kak srčen bolnik.

Sicer je vprašanje kako pekoče ti bodo ratale paprike, ker naše podnebje za nekatere vrste ni ravno blagodejno in potem ratajo manj pekoče.

Aja kar se tiče pekoče hrane in zdravstvenih posledic, ker gre hrana po prebavni poti sprošča na teh mestih malce več aktivnosti (sprošča se več želodčnega soka, "mišice" bolj delajo) kar je v določeni meri celo zdravo. Dolgotrajno jemanje pa lahko povzroči tudi razjede na prebavilih kar pa ni dobro.

Torej po pameti, malo in ne vsak dan pa ne bo škodljivo!
zmaga.gif
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
lahko tudi umreš od preveč pekoče hrane, in to v kratkem času, ne govorim o raznih ulkusih na želodcu, ki se lahko pojavijo po dolgotrajni izpostavi
 

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.265
154
63
Celje
Pri meni trenutno lepo napredujejo jolokia in morich od "jačih" verzij, od nedolžnih pa jalapeno. In tudi meni ne manjka kandidatov za preizkušanje prvih dveh, zanimivo pa je, da je določen odstotek izmed teh takšnih, katerim predstavlja višek pikantnosti rdeč jalapenotov Tabasco...
smirk-1.gif


Sam že nekaj let uživam povečano količino pikantnih stvari, sicer ne zelo redno, ampak ravno toliko, da se je organizem lepo navadil na ta način prehranjevanja. Ravno zaradi tega me toliko bolj zanima, kakšna je jolokia, saj dlje od habanerotov še nisem šel...
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Doma imam red savina, ki raste že 3 sezone /steblo edbelo že kake 3 cm in čisto olesenelo), ima samo 500.000 skovilov (verjamem da ima moja paprika manj), pa ga ni še bilo junaka, ki bi jo bil sposoben celo pojest in žvekat . Mimogrede 1 paprika je dovolj za pošteno začiniz 30 litrov bograča.
 

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
JAz sem malo hipertenzično riskanten pa mi odsvetujejo pekočo hrano, poleg seveda preveč slane ipd. Seveda pa mi ni panike če je kak golaž malce začinjen. Itak pa me taka hrana ne zanima, je pol na wcju preveč davka....